Danmark halter bagefter med iværksætteriet

Selv om vi er rykket lidt op på iværksætterranglisten, så er der stadig langt til regeringens mål om at gøre Danmark til et af verdens bedste iværksætterlande.

Den danske regering er langt fra at opfylde sin målsætning om at gøre Danmark til et af verdens bedste iværksætterlande, selv om vi dog er rykket frem i en international sammenligning. Det viser regeringens eget iværksætterindeks.

Mens flere starter egen virksomhed end tidligere og vilkårene er forbedrede, så forbliver mange af virksomhederne små frem for at forvandle sig til de vækstlokomotiver, der for alvor gavner økonomien, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Erhverv, Søren Friis Larsen.

- Vi kommer ikke uden om, at vi skal have flere danske iværksættervirksomheder til at tage gazellespringet, hvis der for alvor skal hentes noget økonomisk vækst og dynamik til samfundet. Her er vi simpelthen ikke skarpe nok, siger han.

Hvis man ser på andelen af vækstiværksættere - det vil sige virksomheder, der vokser mere end 20 procent om året over en treårig periode og som har ti eller flere ansatte i starten af perioden - ser det ikke så godt ud for Danmark. Hvert år starter omkring 15.000 nye virksomheder i Danmark, men kun omkring otte procent af de nye virksomheder kan defineres som vækstvirksomheder.

/ritzau/