Business-update: Verdens største el-fly har været på vingerne

Berlingskes businessredaktion viser vejen til de vigtigste historier om økonomi og virksomheder.

Elektrisk fly var torsdag på vingerne for første gang. Det, og meget mere, i dagens Business-update. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til ugens sidste Business-update, der polstrer dig med dagens vigtigste erhvervsnyheder, så du kan gå opdateret på weekend i det gode vejr.

Danmark åbner grænsen for udvalgte turister 15. juni

Danmark åbner grænsen for flere typer af turisme fra Norge, Island og Tyskland fra midten af juni. Grænsen vil derimod stadig været lukket til Sverige og resten af verdens lande. Samtidig fraråder Udenrigsministeriet ikke længere rejser til Norge, Island og Tyskland – men charterdestinationer som middelhavslandene bør man ifølge regeringen ikke rejse til hen over sommeren, skriver Berlingske.

Først på den anden side af sommeren sigter regeringen mod at åbne grænserne for øvrige EU- og Schengen-lande samt Storbritannien.

»På den anden side af sommeren forventer vi at åbne for øvrige Schengen-lande og Storbritannien,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) om grænseåbning for andre end nabolande på et pressemøde fredag eftermiddag.

Grænseåbningen for turisterne fra de tre nabolande vil dog være forbundet med restriktioner. Turisterne skal således have booket minimum seks overnatninger i Danmark – men uden for København. Samtidig vil regeringen sikre mulighed for frivillig testning ved grænserne og i »sommerlandet«, oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S). Dog ikke ved alle grænseovergange og ved alle sommerhusområder hver dag.

Verdens største elektriske fly på vingerne

Torsdag gennemførte verdens største 100 pct. eldrevne fly sin første tur, skriver CNN.

Der er tale om et nipersoners fly kaldet eCaravan, som er et resultat af et samarbejde mellem motorvirksomheden MagniX og luftfartsselskabet AeroTEC, skriver CNN.

Flyet er en transformeret Cessna Caravan 208B, der er en grøn kopi af et af de mest brugte mindre fly, Cessna Caravan, som der findes mere end 2.600 af på tværs af 100 lande.

»Som verdens største elektriske fly er den første flyvning et betydeligt gennembrud i distruptionen af transportindustrien og accelerationen af den elektriske, flyvende revolution,« lyder det ifølge CNN i en pressemeddelelse.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Først kom Matas, og nu melder flere sig: Virksomheder vil betale lønkompensation tilbage

Flere virksomheder, der har modtaget lønkompensation, vil betale pengene tilbage. Det oplyser Erhvervsstyrelsen, der taler om en »stigende tendens«. Oplysningerne kommer, netop som Matas har valgt at tilbagebetale 13 millioner kroner, skriver Berlingskes Mads Klitgaard.

Læs historien her.

2. Efter hvidvasksag: Politiet indstiller efterforskningen af Danske Banks revisor

I 2019 politianmeldte Erhvervsstyrelsen revisionsgiganten Ernst & Young (EY) for overtrædelse af hvidvaskloven. Mistanken var, at revisorerne havde svigtet i revisionen af Danske Banks skandaleramte filial i Estland. Nu bliver den efterforskning lagt ned af Bagmandspolitiet, skriver Berlingskes Eva Jung.

Læs historien her.

3. Henrik Poulsen og de andre bagmænd bag brintbombe sætter politikerne under pres

Det er egentlig meget simpelt. Uden de store selskabers kapital og kraft kommer den grønne omstilling ikke til at lykkes. Det kommende megaprojekt med en mulig brintfabrik i København understreger kun dette, skriver virksomhedsredaktør og souschef Simon Bendtsen i en kommentar.

Læs kommentaren her.

4. Danske virksomheder har taget et digitalt tigerspring under coronakrisen

Over 60 procent af de danske virksomheder har skruet op for de digitale arbejdsformer for at holde hjulene i gang, og mange har måttet nytænke deres forretninger – hvilket tit har givet udfordringer helt andre steder end forventet, skriver Berlingskes Thomas Breinstrup.

Læs historien her.

5. Syngende lussing til Vestager kan udløse telefusion i Danmark

EU-domstol underkender dansk konkurrencekommissærs nej til britisk milliardfusion på grund af »adskillige fejl«. En syngende lussing, siger teleanalytiker, som forventer nyt liv i en fusion mellem Telenor og Telia eller andre i Danmark, skriver Berlingskes Thomas Breinstrup.

Læs historien her.

God pinse!