Business-update: Kampfly og kystradarer giver dansk forsvarsvirksomhed rekordresultat

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

Den danske virksomhed Terma, der producerer forsvarsudstyr, har haft et rekordår, der særligt skyldes produktion af F-35 fly og kystradarer. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto/Terma
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

God eftermiddag og velkommen til dagens Business-Update.

Som altid tager vi en rundtur i medielandskabet og samler et udpluk af de vigtigste historier denne eftermiddag.

Alt er dog ikke som det plejer, da flere af verdens største medier i dag har været ramt af et nedbrud.

Fejlen synes at ligge hos det amerikanske selskab Fastly, som blandt andet bruges af streamingtjenester til – populært sagt – at lagre kopier af deres indhold, så millioner af brugere ikke oplever så lange ventetider, som hvis dataforbindelsen skulle hente alt fra ét bestemt sted.

Nedbruddet ramte steder som Reddit, spiltjenesten Twitch, tv-stationen CNN, internetgiganten Amazon, streamingtjenester som Spotify, HBO Max, YouTube og Vimeo, avisen The New York Times, Twitter samt Google. Også danske TV 2 og den britiske regerings hjemmeside, gov.uk, var nede, skriver Berlingske.

Her på Berlingske har vi heldigvis fortsat hul igennem – god læselyst!

Harald Nyborg-familien skovler penge ind

Coronakrisen har sat gang i byggeprojekterne og skabt lange køer i landets byggemarkeder. Nu viser Harald Nyborgs årsregnskab, hvor god krisen har været for den familieejede koncern. Det skriver Børsen, der beretter om et rekordregnskab for milliardærfamilien Daell.

Omsætningen voksede med 30 procent fra 5,7 milliarder kroner til 7,4 milliarder kroner Overskuddet efter skat er samtidig mere end fordoblet til nu 544 millioner kroner i forhold til 2019, hvor det var 199 millioner kroner.

»Jeg ved ikke, om det er, fordi folk relativt hurtigt kom til at kede sig, da de kom hjem fra arbejde, og har skullet renovere hus og have og hvad ved jeg, og så har det smittet af på ikke mindst vores branche,« siger administrerende direktør Arne Gerlyng-Hansen, der sammen med flere direktionsmedlemmer får en millionbonus.

Naturen trækker i unge boligkøbere

Unge mennesker bliver i større og større grad en del af de boligsøgende købere, der jagter det næste drømmehjem. Og nu tyder noget på, at særligt de unge kigger mod landet, når de skal finde bolig. Det skriver Finans.

Antallet af salg i landkommunerne er fordoblet i forhold til sidste år, viser tal fra Boligsiden.dk. Der blev solgt 902 boliger på landet alene i april, lyder det. Ejendomsmæglerkæder bekræfter tendensen.

»Coronaen har givetvis bidraget til denne udvikling, men også klimabevidsthed og oplevelsen af, at distancearbejde fungerer og måske i et vist omfang giver højere livskvalitet, kan skubbe på tendensen,« siger kommunikationschef hos EDC Jan Nordmann.

Terma leverer rekordregnskab

Den danske producent af forsvarsudstyr Terma kommer ud af regnskabsåret 2020/21 med sit bedste resultat nogensinde. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Med et overskud på 137 millioner kroner var årets resultat 25 procent højere end sidste år. Omsætningen steg med otte procent og sneg sig lige op over to milliarder kroner. Det gode regnskab skyldes især produktionen af nye F-35-kampfly og kystradarer.

»Jeg er ekstra stolt af resultatet, fordi vi har opnået det i et år med adskillige udfordringer. Det beviser, at vi har en stærk produktportefølje,« siger administrerende direktør i Terma Jes Munk Hansen i pressemeddelelsen.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business

1. Skatteminister: Risiko for skattesvindel med kryptovaluta kalder på eftersyn af lov fra 1922

Beskatningen af gevinster og tab på handel med bitcoin og anden kryptovaluta reguleres efter knap 100 år gamle regler. Mange fejlindberetninger og risiko for skattesvindel får nu skatteminister Morten Bødskov (S) til at bede eksperter gennemgå den gamle lov.

Læs Vibe Hyltofts historie her.

2. Så kom coronaen på besøg. Det vil ske for flere, end det behøver

Folketingsåret sluttede på en underligt halvhjertet måde, for vi har stadig den store coronaskygge hængende over samfundet. Mange bliver smittet, men heldigvis bliver få alvorligt syge. Men alle sygdomsforløb har konsekvenser. Det har jeg nu selv oplevet på egen krop. Der er samfundsmæssige aspekter af vaccinationer under en pandemi, som bør indgå i de samlede overvejelser.

Læs Ulrik Harald Bies kommentar her.

3. Efter et halvt år er central arbejdsgruppe ikke nedsat: »Jeg er rystet over, at et så vigtigt emne er endt i syltekrukken«

Det vækker frustration hos blå ordførere og erhvervslivet, at Erhvervsministeriet endnu ikke har nedsat en arbejdsgruppe, som skal se på, hvordan virksomheder kan kompenseres ved restriktioner. Det er et halvt år siden, et politisk flertal besluttede at nedsætte gruppen. »Det har vist sig at have taget længere tid end først antaget,« siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Læs Sebastian Perssons historie her.

4. Trump kalder bitcoin for »fup«

Kryptovalutaen bitcoin får hårde ord med på vejen fra den tidligere amerikanske præsident Donald Trump. Og han er ikke ene om at råbe op. Den britiske centralbank er også bekymret for udviklingen på området for virtuelle valutaer.

Læs Eva Jungs historie her.

5. To eksperters bud: Her kan vi først smide mundbindet

Mundbindene kan måske snart falde. I hvert fald nogle steder. To eksperter giver her deres bud på, hvor det først sker.

Læs Vibe Hyltofts historie her.