Business-update: Finansredaktør indrømmer: »Jeg undervurderede skandalesag«

Gældsskandale, et selskab, der styrtbløder penge, inflation og økonomiske tab i millionklassen danner rammen for dagens Business-update. I dag udvalgt af dagens update-redaktør, Daniel Tidemann.

Danske Bank sløjfer gælden for 90.000 inkasssokunder. Det sker på baggrund af en række systemiske fejl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til ugens midtvejsupdate fra Berlingske Business.

Igen i dag bringer vi dig skarpe historier fra medielandskabets erhvervsredaktioner, som præger nyhedsbilledet på en onsdag, hvor regeringen har præsenteret sit finanslovsforslag, og hvor den økonomiske redegørelse for august er landet.

Senere skal vi også en tur forbi tre gode bud på historier, vi på Berlingske Business har lavet, hvor der rapporteres om milliontab på boliger og milliardtab for pensionsopsparere.

Til slut runder vi af med et tip fra en af vores journalister, der advarer om, at de kommende måneder kan blive til et rigtigt »lorteefterår«.

Her er dagens fire skarpeste historier fra nyhedsbilledet, som update-redaktøren har valgt. Og der er kun fire:

#1 – Finansredaktør indrømmer: »Jeg undervurderede gældsskandalen«

Onsdag morgen trak det overskrifter i mediebilledet, at Danske Bank sløjfer gælden for 90.000 inkassokunder. Det sker på baggrund af en række »systemiske fejl«, skriver banken i en pressemeddelelse.

Det er en direkte konsekvens af den afdækning af gældsskandalen i Danske Bank, som Berlingske og TV 2 har foretaget.

Det er også fra den sag, at vi har fundet overskriften til dagens Business-update.

På det sociale medie LinkedIn skriver Tor Johannesson, finansredaktør på Børsen, nemlig, at skandalen er den sag, han som journalist har undervurderet allermest.

»Jeg havde simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, at den ville udvikle sig så eksplosivt, som den gjorde,« skriver redaktøren på LinkedIn.

»Hvorfor tog jeg fejl? Jeg havde nok svært ved at hidse mig op over, at folk blev opkrævet penge, som de havde lånt – selvom det selvfølgelig ikke skal ske, når gælden er forældet, fordi banken har dummet sig. Og så indså jeg først for sent, at der i bund og grund var tale om en it-skandale,« uddyber Tor Johannesson i opslaget på LinkedIn.

Læs meget mere om gældsskandalen her.

#2 – Anders Holchs revnede svenske guldæg styrtbløder gigantbeløb – hver dag

Anders Holch Povlsen, ejeren af modegiganten Bestseller, har omkring ti procent af svenske Klarna – et svensk fintechselskab, der udbyder en række af forskellige betalingstjenester.

Desværre for Anders Holch Povlsen er det svenske selskab på lidt af en økonomisk deroute og taber lige nu 35 millioner kroner hver dag, viser virksomhedens halvårsrapport.

Det skriver SvD Näringsliv.

Klarna melder i samme ombæring ud, at man vil begrænse mængden af udlån for at mindske de store milliontab, virksomheden hver dag oplever.

Kernen af forretningsmodellen i den svenske virksomhed er at udlåne penge, som kunderne efterfølgende kan afbetale.

SvD kunne allerede i slutningen af ​​2021 vise, at Klarnas likviditetstab var nået op på et historisk højt niveau. Flere eksperter satte dengang spørgsmålstegn ved forretningsmodellen, skriver mediet.

#3 – Jo ældre man bliver, jo mere frygter man inflationen

De tårnhøje inflationsrater verden over har sat sig på 2022 og er blevet et af de helt store temaer i den finanspolitiske verden.

De stigende priser rammer da også samtlige aldersgrupper, men nye tal viser, at unge mennesker – i aldersgruppen 18-34 år – i langt mindre grad end resten af samfundet frygter og føler inflationen.

Det skriver Finans.

De store aldersforskelle i frygten og følelsen af inflation kan hænge sammen med livserfaring, fortæller Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker i Danske Bank, til Finans.

»Ældre har været hurtigere til at forvente højere inflation, måske fordi mange af dem har prøvet det før. Det kommer meget an på, hvilke erfaringer man selv har gjort sig.«

#4 – »Folk bliver brændt op ved at arbejde solen sort«

Konsulent- og rådgivningsbranchen har i årevis været præget af en stressende arbejdskultur, men nu marcherer en ny generation ind på arbejdsmarkedet, og de stiller krav til den kultur, de skal være en del af.

Sådan skriver Børsen.

Nu vil flere direktører i flere selskaber igangsætte initiativer, der skal ændre på arbejdskulturen. En af dem er Morten Mønster, der er administrerende direktør i KPMG.

»Udfordringen er jo, at folk bliver brændt op ved at arbejde solen sort. Og det ønsker vi ikke. Vi ønsker mentalt hele mennesker, som vi ikke mister undervejs,« fortæller han.

Også Kearney, Rambøll, Implement, Visma Consulting, Accenture og EY kan alle berette om tiltag, der gør op med et arbejdspres, som ellers har kendetegnet branchen i mange år.

Tre uundværlige fra Berlingske Business:

Du har måske set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her har update-redaktøren håndplukket tre historier fra Berlingske Business, som vi synes, at du skal læse.

A: Husejere i København vil tabe mindst en kvart million

Der er udsigt til prisfald på boliger til næste år, spår regeringens prognose for landets økonomi. Men der vil være store forskelle i prisudviklingen landet over, vurderer en boligøkonom.

Altid skarpe Povl Dengsøe guider dig igennem regeringens dystre prognose og fortæller også, hvordan det kan komme til at påvirke dig.

Læs historien her.

B: Her er regeringens skrækscenarie, hvis Rusland lukker for gassen

Det vil gå meget hårdt ud over danske forbrugerpriser og arbejdspladser, hvis Rusland lukker for gassen til EU. Det forudser Finansministeriet i den nye Økonomisk Redegørelse.

Spørgsmålet har været centralt, siden Rusland invaderede Ukraine, og Europas gasafhængighed blev åbenlys for alle.

Kan Ruslands præsident, Vladimir Putin, finde på at lukke helt for gashanerne til Europa?

Kalle Kehlet guider dig igennem regeringens risikoscenarie, hvis uheldet skulle være ude, og gassen slukkes.

Læs historien her.

C: Pensionskæmpe lider største tab i 15 år: Opsparerne taber milliarder

Pensionsopsparingerne skrumper hos landets største pensionsselskab. Værst går det ud over de kunder, der investerer med en grøn profil.

Det står klart, efter at Danmarks største pensionsselskab har præsenteret sit halvårsresultat onsdag.

PFA kommer ud af første halvår med et minus på 214 millioner kroner efter skat, og man skal altså helt tilbage til 2007 for at finde et værre resultat. Det står klart, at resultaterne kommer til at koste pensionsopsparerne milliarder af kroner.

Julie Schneider giver dig en introduktion til selskabets halvårsrapport.

Læs historien her.

Et »lorteefterår«

Vi slutter af med et tema, der måske fylder mere, end det nogensinde har gjort før. Det drejer sig nemlig om høje renter, høj inflation, en energikrise og store aktiefald.

Vores dygtige finansjournalist Sara Sjølin har kilder, der alle rapporterer om, at vi går et rigtigt »lorteefterår« i møde.

Du kan lytte med i gårsdagens afsnit af Pilestræde, hvor hun uddyber den beskrivelse.

Med venlig hilsen,

Daniel Tidemann, dagens Update-redaktør.