Business-update: Ejendomskonge taber milliarder på coronakrisen

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

Den norske ejendomskonge Olav Thon er blandt andet kendt sin karakteristiske rød-orange strikhue. I juni 2019 giftede han sig som 96-årig – på et af ejendomsimperiets egne hoteller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Berit Roald/AFP/Ritzau Scanpix

Det er en kort uge, men selv om det er Kristi himmelsfartsdag i morgen, er eftermiddagens update om de vigtigste historier i dansk erhvervsliv og økonomi alligevel klar til dig.

Som altid kan du trygt holde fyraften opdateret på de største historier lige nu.

God læselyst – og god fridag i morgen.

Regeringen vil etablere to nye energiøer

Onsdag præsenteres regeringens plan for, hvordan Danmark skal komme i mål med at reducere CO2-udledningen med 70 procent.

Ved middagstid kom den første af de klimahandlingsplaner, som skal sikre, at Danmark når målet. Centralt er planen om at oprette to energiøer til at producere grøn vindenergi – som det første land i verden. De skal oprettes i senest 2030 og placeres i henholdvis Nordsøen og Østersøen, skriver Berlingske.

»Det vil skyde Danmark ind i en helt ny liga på klima- og energiområdet,« sagde Nicolai Wammen på pressemødet og tilføjede:

»Med etableringen af energiøerne understøtter Danmark den grønne omstilling i hele Europa.«

»Vi øger mængden af havvind massivt, og samtidig vil vi gøre det muligt at bruge den grønne strøm i tanken på lastbiler, fragtskibe og fly,« sagde klimaminister Dan Jørgensen (S).

Regeringens første fase af klimahandlingsplanen indeholder ud over energiøerne fem punkter. Dem kan du læse her.

Norsk ejendomskonge med milliardunderskud efter coronakrisen

Den norske velhaver Olav Thons virksomhed kommer ud af første kvartal med et underskud på 2,7 mia. norske kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Selskabet har nedskrevet værdier for i alt 3,1 mia. norske kroner.

»Pandemien og de iværksatte tiltag har store konsekvenser for både norsk økonomi generelt og Olav Thon Ejendomsselskab specielt. Den videre udvikling vil blandt andet afhænge af pandemiens udvikling og varigheden af tiltagene mod at begrænse smitte i både Norge og udlandet,« lyder det blandt andet i kvartalsregnskabet ifølge mediet.

Ejendomsselskabet, der tilhører den 96-årige rigmand, har bl.a. 77 indkøbscentre, hvoraf 16 forvaltes af eksterne ejere. Derudover ejer han erhvervsejendomme og udlejningsboliger.

Sidste år var regnskabet noget mere positivt med et overskud på 354 mio. norske kroner, lyder det i det norske medie E24.no.

Læs en større fortælling om Olav Thon og hans ejendomsimperium her.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Sexannoncer udløser hvidvaskfrygt: Danske Bank trækker sig fra aftale med stort mediehus

Danske Bank dropper samarbejdet med den del af JP/Politikens Hus, som står bag annoncerne for massageklinikker i Ekstra Bladet. Det skyldes ifølge Berlingskes oplysninger frygt for hvidvask i forbindelse med massageannoncerne i Ekstra Bladet, skriver Berlingskes Lasse Friis og Simon Bendtsen.

Læs historien her.

2. Politikere kom med storstilet plan mod skattely: Nu viser nye oplysninger, at det er »et slag i luften«

Nye danske regler, der bestemmer, at selskaber, der får hjælpepakker, ikke må have ejere med base i skattely, ser ikke ud til at få nogen effekt, skriver Information. Eksperter har tidligere i Berlingske sået tvivl om, hvorvidt, selskaberne overhovedet bryder dansk lov, skriver Berlingskes Mathilde Marie Lange.

Læs historien her.

3. Det offentlige kan hurtigt og billigt stå langt bedre rustet mod hackerangreb

Stor undersøgelse kortlægger, at det offentlige Danmark kan øge cybersikkerheden betydeligt ved at gå efter lavthængende frugter i det våbenkapløb, som finder sted med hackerne, skriver Berlingskes Thomas Breinstrup.

Læs historien her.

4. Så mange boligejere har væsentlige ændringer af deres nye ejendomsvurdering

Vurderingsstyrelsen har fået positive tilbagemeldinger på den test af de nye ejendomsvurderinger, der er blevet udsendt. Boligejere kalder de nye ejendomsvurderinger forståelige, skriver Berlingskes Povl Dengsøe.

Læs historien her.

5. Kina bliver ny storejer i Norwegian

Kinesisk leasingselskab sletter milliardgæld mod at få større ejerandel i det pressede, norske flyselskab, skriver Berlingskes Thomas Breinstrup.

Læs historien her.