Kina bliver ny storejer i Norwegian

Kinesisk leasingselskab sletter milliardgæld mod at få større ejerandel i det pressede, norske flyselskab.

Norwegian er som alle øvrige flyselskaber hårdt presset af coronakrisen og får nu slettet noget af sin gæld. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix

Den kriseramte norske flygigant Norwegian får nu den kinesiske stat ind som ny storejer.

Det sker, efter at leasingselskabet BOC Aviation, som lejer fly ud til Norwegian, sletter 1,6 milliarder norske kroner i gæld, som Norwegian skylder. Dermed vil BOC Aviation sidde på 12,67 procent af ejerskabet, skriver det norske nyhedssite E24.no.

Gæld for 12,7 mia. norske kroner er slettet

BOC Aviation ejes af Bank of China, der er en af de største banker i Kina og styret fuldt ud af den kinesiske stat.

I alt har Norwegian fået slettet gæld for 12,7 milliarder norske kroner som led i redningsplanen til gengæld for øget ejerskab i selskabet.

Norwegian er ligesom alle øvrige flyselskaber hårdt ramt af coronakrisen, hvor stort set alle flyvninger er blevet aflyst.

Selskabet har netop gennemført et nyt salg af aktier for at skaffe penge til at kunne fortsætte og undgå konkurs. Det er som del i redningsplanen, at noget af gælden nu bliver slettet og ombyttet til aktier.

Dramatisk redning er netop kommet på plads

Aftalen om en redningsplan faldt på plads efter dramatiske forhandlinger i begyndelsen af maj. Omstruktureringen gav Norwegian mulighed for at få del i det garantilån på tre milliarder norske kroner, som den norske regering havde tilbudt, og dermed sikre, at Norwegian ikke løber tør for penge som følge af coronavirussens hærgen.

»Når vi får adgang til statens lånegarantier, kan vi fortsætte med at bygge videre på selskabet. De næste måneder bliver imidlertid krævende, for usikkerheden i branchen er stor, og vi er fortsat afhængige af et godt samarbejde med en række kreditorer, når så godt som hele indtægtsstrømmen er stoppet op,« siger Norwegians koncernchef, Jacob Schram, i en udtalelse.

Norwegian-aktien faldt onsdag morgen med hele 60 procent efter meldingerne om, at kontrollen med selskabet lægges ud.

Irsk leasingselskab ejer endnu mere

Norwegian hører til blandt de største europæiske flyselskaber. I 2019 rejste 36 millioner passagerer med Norwegian, som har en flyflåde på omkring 160 fly. Før coronakrisen fløj Norwegian flere end 500 ruter til flere end 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellemøsten, Thailand, USA og Sydamerika.

Det irske leasingselskab AerCap Holdings NV ejer nu 16 procent af aktierne i lavprisflyselskabet. Ifølge E24.no har BOC Aviation leveret fire af de nye Dreamliner-fly til Norwegian i løbet af 2018 og 2019, mens Aercap ejer mindst 11 af de 26 Dreamliner-fly, som Norwegian lejer.

»BOC Aviation er et selskab kontrolleret af Sky Splendor Limited, som igen er kontrolleret af Bank of China Group Investment Limited, som igen er kontrolleret af Bank of China Limited, som igen er kontrolleret af Central Hujin Investment Ltd, som igen er kontrolleret af China Investment Corporation, som er ejet af Folkerepublikken Kina,« oplyser Norwegian i sin fondsbørsmeddelelse om gældskonverteringen.

Den tidligere danske topchef for DFDS, Niels Smedegaard, er formand for Norwegians bestyrelse.