Business-update: Efter vilde prisstigninger styrtdykker de globale fødevarepriser

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Prisen på alle typer kornafgrøder faldt i juli på de globale råvaremarkeder. Også prisen på sukker, mejerivarer og kød er faldet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til ugens og skolernes sommerferies sidste Business-update her på Berlingske. Vi har taget et kig på nyhedsbilledet for at give dig et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder.

Boligpriser vil stadig falde trods sommerens rentedyk

Den lange rente er blevet halveret siden juni, men det er ifølge Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom hos Realkredit Danmark, ikke nok til at få boligpriserne til at stige.

Det skriver Børsen.

»Den nuværende situation med rentefald har hjulpet en lille smule, men vi skal ikke over at sige, at nu er der bedre tider på vej til boligmarkedet. Der er pres på, og vi kommer med vores øjne til at se prisfald her i løbet af de kommende kvartaler,« siger Christian Hilligsøe Heinig til avisen.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker hos Nykredit, understreger også over for Børsen, at der skal mere end det nuværende rentefald til, før vi kommer til at se nye prisstigninger på boligmarkedet:

»For at en rentebevægelse skal have en effekt, så skal den have en vis varighed. Den skal jo gerne være blivende, og hvis det er kortvarige rentefald, får det ikke rigtig nogen effekt på priserne. Fordi det kun ville være få købere, der bliver berørt.«

Amerikansk kongetal overrasker positivt

Den amerikanske beskæftigelse uden for landbruget voksede markant mere end ventet i juli, hvor landets økonomi altså slår tilbage mod frygten for en dyb recession.

Det fremgår af den imødesete beskæftigelsesrapport fra USA fredag eftermiddag.

Beskæftigelsen uden for landbruget voksede således med 529.000 personer i juli, mens økonomer havde forudset en stigning på bare 250.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Og det lægger pres på den amerikanske centralbank, Federal Reserve, for at hæve renten yderligere for at få styr på inflationen, skriver Bloomberg.

Råvarebørserne knager: De globale fødevarepriser styrtdykker

Prisen på landbrugsvarer styrtdykker nu på de globale råvarebørser.

Det viser opgørelser, som FNs fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) netop har offentliggjort ifølge Finans.

FAOs fødevareprisindeks, der afspejler prisudviklingen på de 95 mest handlede landbrugsvarer på råvarebørserne, er i juli faldet med knap ni procent.

Det er fjerde måned i træk, at det globale fødevareprisindeks falder, og nedturen tager til i styrke: Faldet i juli er langt større end i de foregående måneder.

»Det er velkomment, at prisen på landbrugsråvarer nu falder fra meget høje niveauer,« siger FAOs cheføkonom, Maximo Torero, i en kommentar til tallene.

Læs mere her.

Her er fem gode bud på historier fra Berlingske Business

Olieprisen i vildt fald. Lavere end før krigen i Ukraine

Tårnhøje oliepriser er nu fortid. Frygten for recession truer og får prisen til at falde til niveauet før krigen. Bare den seneste uge er Brent-olie faldet næsten ti procent.

Læs historien her.

Børsbarometer: Væn dig ikke til plusserne – på ét vigtigt punkt tager aktiemarkedet fejl

Man siger, at markedet altid har ret. Men efter en forrygende juli, hvor investorerne begyndte at satse på rentenedsættelser frem for rentestigninger, er strateger bekymrede for, at aktiemarkedet denne gang har taget grueligt fejl. Konsekvensen kan være en ny nedtur.

Sara Sjølin har taget temperaturen på aktiemarkedet – læs det her.

Sammenbrud i SAS – mens Norwegian fik rekordsommer

Antallet af rejsende med SAS faldt dramatisk under den langvarige strejke i flyselskabet. Til gengæld kunne rivalen Norwegian glæde sig over rekordhøje passagertal.

Bliv klogere her.

Fald i konkurser – men »tunge skyer lurer forude«

Nye tal viser, at der er sket et fald i antallet af konkurser. Men det bliver desværre ikke ved, advarer eksperter.

Læs den dystre forudsigelse her.

Britiske husholdninger får et kæmpe chok – største udhuling af levestandarden i over 60 år

Inflationen udfordrer købekraften i Storbritannien i et hidtil uset omfang. Og nationalbankens seneste meldinger vidner om, at det skal blive langt værre, før det bliver bedre.

Få hele historien her.

Så får du ikke mere Business-update for den 25-øre. God weekend!