Business-update: Dominos Pizza vil have en større bid af Danmark

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Dominos Pizza ønsker at ekspandere deres forretning i Danmark. Kæden håber på en genrejsning efter beskyldninger om fusk med datomærkninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Luke Macgregor/Reuters/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til denne friske business-update, hvor vi giver dig overblikket over de vigtigste og skæveste erhvervsnyheder. Som altid kan du gå eftermiddagen opdateret i møde.

Vi begynder med historien om pizzakæden Dominos, der er på vej til at genrejse sig i Danmark. Koncernen går med forhåbninger om at åbne 150 forretninger, når kalenderen skriver 2030, efter kædens australske ejerkoncern sender flere millioner efter en dansk ekspansion.

I alt er der tale om 13,4 millioner kroner, bekræfter kædens landedirektør, Kellie Taylor, overfor FødevareWatch.

»Vi ekspanderer og investerer i at forbedre vores system. Det er det, vi skal bruge kapitalindsprøjtningen til,« skriver Kellie Taylor i en mail til FødevareWatch.

I år har koncernen allerede åbnet syv nye restauranter, så kæden tæller 13 danske restauranter. Målet er dog at åbne yderligere 12 restauranter i år.

Dominos genrejsning i Danmark kommer efter, at kæden sidste forår gik konkurs. Det var efter, at TV2 programmet Operation X kunne afsløre, at selskabet systematisk havde fusket med ingrediensernes datomærkninger.

Efterfølgende er pizzakæden overtaget af den australske milliardkoncern Dominos Pizzas Enterprises, der siden har kæmpet for at vende forbrugernes manglende tillid til kæden.

Dansk medicinalselskab opkøber alle aktier hos hollandsk medicingrossist

Det danske medicialselskab Abacus Medicine har købt alle aktier i den hollandske medicingrossist Pluripham Group, der sidste år omsatte for ca. 1,85 milliarder kroner. Det skriver Børsen.

Det fremgår dog ikke, hvor meget Abacus Medicine skal betale for aktierne i Pluripham.

Allerede i starten af sidste år indgik de to selskaber en strategisk alliance, da Abacus Medicine ivesterede i Pluripharm, der fortsat vil blive drevet under eget navn.

Det danske firma Abacus Medicine blev stiftet tilbage i 2004 af Flemming Wagner og faren John Wagner. Abacus Medicine har i dag 750 ansatte og omsatte i 2019 for 421 mio. euro.

»Samarbejdet mellem Abacus Medicine og Pluripharm er vokset støt år efter år. I dag binder vi knuden. Vi deler en vision om et stærkt Pluripharm, som vil sikre en høj tilgængelighed til medicin og tilbyde nye services til de uafhængige apoteker og hospitaler i Holland,« siger Flemming Wagner, medstifter af og adm. direktør for Abacus Medicine til Børsen.

Sodavandsgigant klarer sig gennem coronakrisen

Firmaet Pepsico har klaret sig bedre under coronakrisen end frygtet. Det viser Pepsicos regnskab, der er offentliggjort mandag.

Firmaet, der spiller en enorm rolle inden for sodavand og snack omsatte i andet kvartal for 15,9 milliarder dollar - omkring 106 milliarder kroner. Det er et fald på cirka en halv milliard dollar sammenlignet med samme periode sidste år. Det skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Resultatet er da også faldet til 1,6 milliarder dollar mod 2,0 milliarder dollar i andet kvartal 2019.

Men ifølge aktieanalytikere er det et langt bedre resultat end forventet. Bloombergs estimater havde forventet en omsætning mellem 15,05 og 15,74 millarder dollar.

»På trods af store udfordringer på grund af Covid-19-pandemien har vores forretning klaret sig relativt godt i kvartalet med en betydelig modstandsdygtighed i det globale snackmarked,« skriver administrerende direktør Ramon Laguarta i regnskabet.

Coronavirus har ikke ændret trang til luksus hos kineserne

På trods af coronakrisen har Kinas efterspørgsel efter luksusvarer ikke ændret sig markant. Sådan lyder vurderingen fra flere analytikere ifølge det amerikanske medie CNBC.

Ifølge CNBC estimerer konsulentfirmaet Bain, at kineserne i 2019 stod for 35 pct. af de globale luksusudgifter på i alt 317 mia. dollar svarende til omkring 2000 mia. danske kroner.

Men grundet coronakrisen kan det se ud til, at kunderne i stedet vil handle luksusvarer nationalt, lyder det fra konsulentfirmaet. Ifølge analytikerne vil mange luksusmærker flytte flere af deres butikker fra det kaosprægede Hong Kong til kinesiske storbyer.

»Som New York er Hong Kong en af de mest omfattende byer i forhold til antallet af butikker, og i betragtning af at kundestrømmene vil flytte fra Hong Kong, vil mærkerne sandsynligvis revurdere deres netværk,« siger Frederica Levato, der er partner i konsulentvirksomheden Bain, til CNBC.

Jyske Bank lider tab, men tallene skræmmer ikke

I dag kunne Jyske Bank fremvise et dårligt resultat for første halvår. Resultatet efter skat endte for de første seks måneder af året på 82 millioner kroner mod 1,1 milliarder kroner i samme periode 2019.

Men der kan alligevel være positivt nyt, vurderer flere anytikere ifølge Berlingske.

Mens coronakrisen betød et tab på 780 millioner kroner i første kvartal, viser bundlinjen for andet kvartal nemlig en gevinst på 862 millioner kroner.

Aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank er »som udgangspunkt positiv«, og investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet betegner sig som »konstruktiv positiv«.

Jyske Bank har to gange i andet kvartal opjusteret forventningerne til resultatet for hele 2020, og forventningerne til årets resultat efter skat lyder nu på 1-1,5 milliarder kroner.

Mandag formiddag steg Jyske Bank-aktien da også med mere end fire procent.

»Resultatet for første halvår er væsentligt dårligere end sidste år. Men man kan også sige, at første kvartal er overstået, og vi ved, hvad det indebar. Det er for tidligt at konkludere på effekterne af corona, det er et langt sejt træk og potentielt en længere krise, men det positive i andet kvartal er: Så langt så godt,« siger Mikkel Emil Jensen fra Sydbank.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Rekord efter rekord: Markedet for sommerhuse har krydset en ny grænse

I coronakrisens kølvand har danskerne tilsyneladende fået stor lyst til at eje sommerhuse. Omsætningen har slået en ny rekord.

Læs Povl Dengsøes historie her.

2. Fransk økonomi har fået et hug – men har potentialet til at komme igen

Fransk økonomi befandt sig før coronakrisen i en afgørende fase, hvor virkningen af præsident Macrons reformer for alvor skulle stå sin prøve. Nu er alt drunket i en historisk krise, og statsfinanserne skal arbejde sig tilbage fra et dybt hul. Men kan Frankrig blive årets positive overraskelse? Som Europas vejrhane er Frankrigs vej afgørende for de danske vækstudsigter.

Læs Ulrik Bies analyse her.

3. Malou Aamund om skred under coronakrisen: »Vi ved jo alle sammen godt, at der er en kæmpe regning, der skal betales«

Verden er forandret efter coronakrisen. Googles topchef i Danmark, Malou Aamund, kalder på et opgør med langsigtede strategiplaner. Der er brug for at kunne træffe beslutninger i nuet, mener hun. Og så er der en regning, der ligger og venter.

Læs Sebastian Perssons historie her.

4. Sofaen er blevet grå af skimmelsvamp. I de her huse er der forbud mod beboelse

Skimmelsvamp bliver malet over, og udsatte lejere får regninger for skader, de ikke har lavet. Søren Garde og hans medarbejdere kommer i ejendomsspekulanternes faldefærdige huse.

Læs Ida Nyegård Espersen og Julie Schneiders historie her.

5. Gang i verden: Luftfartens ballademager er tilbage

Michael O’Leary, Ryanair-chefen der er kendt som luftfartens ballademager, er mere markant end nogensinde med advarsler mod statsstøtte til luftfartsbranchen og skarpe udmeldinger om alt fra karantænekrav til social afstand på fly. Har han ret i, at statsstøtten decideret vil ødelægge branchen - og er det lavpriser, der kan redde den?

Læs Bibi Christensens histoire her.