Rekord efter rekord: Markedet for sommerhuse har krydset en ny grænse

I coronakrisens kølvand har danskerne tilsyneladende fået stor lyst til at eje sommerhuse. Omsætningen har slået en ny rekord.

Der er historisk megen rift om de danske sommerhuse. Arkivfoto af sommerhuse i Løkken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der bliver solgt flere sommerhuse end nogensinde før. Langt flere, oplyser Home på baggrund af data fra Boligsiden.

Danmarks Statistik har opgjort tal for salg af sommerhuse siden 1992, og i 2005 blev der i andet kvartal solgt over 4.000 sommerhuse.

I andet kvartal i år har over 5.800 sommerhuse skiftet ejer, hvilket er 43 procent flere end i den hidtidige rekord, viser handelstallene fra mæglernes fælles portal Boligsiden.

Kommunikationskonsulent i Home Michael Dalsager oplyser for mæglerkædens eget vedkommende, at der har været dobbelt så mange kunder til fremvisning af sommerhuse i juni, som der var i fjor, mens salget er tredoblet i juni.

Michael Dalsager påpeger paradokset i, at den usikkerhed om job og økonomi, som coronakrisen har medført, normalt er dårlige nyheder for sommerhussalget.

Interessen fortsatte ind i krisen

Men netop under coronakrisen har det været stik modsat, så den store interesse for sommerhuskøb, der var, inden coronavirussen bredte sig, fortsatte ind i krisen.

»Vi har mødt nye kundegrupper, og coronakrisen har især fået mange flere yngre købere på banen, sommerhuskøbere i 30erne og 40erne med hjemmeboende børn og med bopæl i byen. I sommerhuset kommer de væk, holder afstand til byens liv og får mere plads og luft omkring sig end i lejligheden. Og de seneste måneder viser også, at mange danskere kan passe deres job på afstand i sommerhuset,« skriver Michael Dalsager i en kommentar til tallene.

Han tror endda, at salget bliver holdt tilbage af, at udbuddet nogle steder er tæt på halveret på et år.

Chefanalytiker i Nykredit Mira Lie Nielsen har denne forklaring på, hvorfor så mange danskere køber sommerhuse lige nu.

»Den årlige tur til Gardasøen eller buffetrestauranten på Mallorca blev jo for en stund taget fra os,« skriver hun mandag morgen i en kommentar på Boligsiden.

Samtidig nærmest eksploderede prisen for et lejet dansk sommerhus på en uge eller to, og danskernes privatøkonomi har et godt udgangspunkt med store, kontante opsparinger, stort råderum i det daglige budget og i mange tilfælde friværdi i en helårsbolig, der kan bruges til køb af sommerhus.

Endelig er renten fortsat helt i bund, og lånemulighederne for sommerhuse blev i 2018 forbedret, så der kan optages realkreditlån på 75 procent frem for de hidtidige 60 procent af husets pris.