Business-Update: Corona-regler kan ramme black friday

Berlingskes businessredaktion guider dig til onsdagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Nu kan corona-regler komme til at ramme udsalgsfænomenet black friday, der nok bliver noget anderledes i år. Det skriver Finans.dk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til onsdagens business-update, som giver dig et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

Vi skal forbi Nykredit, der kan tilbyde et klimalån og Norge, der nu lemper på coronarestriktioner. Men vi starter med black friday.

Finans.dk kan nemlig fortælle, at Corona-regler kan trække black friday og udsalg ud.

Flere ministerier appellerer til detailhandlen om at undgå kø- og slagtilbud i efterårets coronakrise. Det sker netop som butikker er ved at planlægge årets store handelsdage.

Coronakrisen kan ramme de kommende store salgsdage i detailhandlen. I hvert fald forbereder butikker, stormagasiner og indkøbscentre sig på, at i hvert fald udsalgsfænomenet black friday nok bliver anderledes i år.

Siden maj har regeringen haft en anbefaling til detailhandlen om at undgå kø- og slagtilbud i kampen mod covid-19. Den anbefaling blev for et par dage siden gentaget i et nyt sæt retningslinjer fra tre ministerier til detailhandlen som konsekvens af en ny omgang genopblussen af coronasmitten i det danske samfund.

Nykre­dit til­by­der bo­lig­lån til 0 pct

Nykredit udbyder nu ultrabillige klimalån til boligrenovering og elbiler, for de mener, at kunderne skal drive den grønne omstilling og har brug for klimavenlige lån. Det fortæller Børsen.

Danmarks største udlåner, realkreditkoncernen Nykredit, der også står bag Totalkredit og Nykredit Bank, har reduceret sin egen CO2-udledning med 80 procent siden 2012, men trods solceller på taget af hovedsædet på Kalvebod Brygge i København og et ønske om at reducere sit udslip er selskabet nødt til at få forbrugerne med, hvis indsatsen for alvor skal flytte noget.

Det siger bankdirektør Tonny Thierry Andersen i et interview med Børsen, inden Nykredit Bank tirsdag blandt andet præsenterer et boliglån til 0 procent i rente med fem års løbetid og billån til køb af el- og hybridbiler med en rente på 1 procent.

»Jeg tror ikke, man kan nå at reducere CO2-udslippet med 70 procent på konventionel vis, for der er et underliggende pres fra den økonomiske vækst og befolkningsvæksten, så det er en meget svær opgave. Der skal vi tænke nyt og ukonventionelt,« siger bankdirektøren, der kom til Nykredit i 2019 efter at have bestridt flere topposter i Danske Bank til Børsen.

Norske barer kan nu holde åbent efter midnat

Den norske regering fortsætter den gradvise genåbning af Norge. Det skriver den norske netavis E24.

Fra 12. oktober kommer der lempelser på corona-restriktioner i Norge. Og det er til fordel for nattelivet.

Der har nemlig været en national lukning for barer ved midnat, som vi har set det herhjemme. Det er her, man nu vil lempe coronarestriktionerne.

Regeringen kræver dog, at alle restauranter med alkohollicens holder styr på, hvem der er til stede.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

Partner bortvist og ansatte fyret efter seksuelt krænkende opførsel i store revisionsfirmaer

Hos tre af landets største revisionsfirmaer har tilfælde af seksuelt krænkende adfærd de senere år haft mærkbare konsekvenser i form af bortvisninger eller fyringer.

Hos Deloitte er en partner blevet bortvist inden for det seneste år, og hos PwC er en medarbejder inden for de seneste to år blevet fyret. I begge tilfælde fordi de pågældende havde overtrådt de interne nultoleranceregler i forhold til seksuelle krænkelser.

Både Deloitte og PwC har også haft andre tilfælde af krænkende adfærd, der har udløst advarsler.

Det tredje af de helt store revisionsfirmaer, EY, har også haft sager om seksuelt krænkende adfærd og anden uønsket seksuel adfærd.

Det fortæller topcheferne for de tre virksomheder i forlængelse af de seneste dages beretninger om seksuelle krænkelser og uønsket seksuel opmærksomhed i nogle af landets største advokatfirmaer.

Læs hele Vibe Hyltofts historie her

Regeringen frygtede storstilet svindel med hjælpepakker – nu er der nyt

Kun »ordentlige og ansvarlige virksomheder« skal modtage hjælpepakkernes penge, har regeringen flere gange fastslået.

For når det kommer til hjælpepakkerne, »vil regeringen ikke tolerere svindel«, lød det blandt andet fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Nu har flere af hjælpepakkerne rundet deres halvårsdag, og deres hjælp er blevet søgt omtrent 176.000 gange.

Samtidig er 116 sager om potentiel snyd med hjælpepakker blevet politianmeldt. Det svarer til, at 0,06 procent ud af alle hjælpepakkeansøgninger er politianmeldt for mulig snyd. De 116 politianmeldelser kan dog være toppen af isbjerget, for blandt andet bankerne har underrettet Hvidvasksekretariatet om 2.800 tilfælde af muligt snyd med hjælpepakkerne.

Antallet af politianmeldelser er ikke umiddelbart højt, vurderer Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet.

Læs hele Signe Terps historie her

Massiv kø: Så mange danskere har valgt at hæve deres feriepenge

356.500. Så mange personer havde tirsdag eftermiddag klokken 15.30 været inde på borger.dk og bestille deres indefrosne feriepenge. Det skønnes at svare til i alt godt 7,1 milliarder kroner ud af de i alt 60 milliarder kroner, der står indefrosset, oplyste ATP tirsdag eftermiddag i en pressemeddelelse.

Tirsdag formiddag fortalte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde, at danske lønmodtagere nu kunne bestille tre ugers indefrosne feriepenge.

Pengene blev oprindeligt låst, da Danmark fik en ny ferielov, og skulle først udbetales, når danskerne gik på pension, men et politisk flertal besluttede tidligere i år at frigive tre ud af fem ugers indefrosne feriepenge før tid for at sætte gang i økonomien.

Læs hele Søren Martins historie her

Regeringen ramte København hårdt med nye coronaregler: Nu vil partier have grundlaget frem i lyset

Flere partier i Folketinget vil have fremlagt grundlaget for reglen om, at al servering skal stoppe klokken 22, for lige nu virker regeringens håndtering »ulogisk, vilkårlig, panisk og tilfældig«, lyder kritikken blandt andet. Det sker, efter at eksperter har sået tvivl om restriktionens effekt på smittespredningen.

Ifølge Socialdemokratiet kan øget gennemsigtighed dog skabe tvivl i befolkningen om corona-tiltagene. Og det må helst ikke ske, understreger S-ordfører.

Hvis nogen var i tvivl om, at den rolige sommer med lave coronatal og spirende optimisme var ovre, stod det endegyldigt klart 15. september.

Et nyt udbrud i hovedstadsområdet fik nemlig sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at lukke restauranter og barer i København fra klokken 22 for at få situationen under kontrol.

»Der skal selvfølgelig være proportioner i de ting, vi gør. Det handler om at slå hårdt ned så præcist som overhovedet muligt,« sagde Magnus Heunicke om tiltagene, der senere blev bredt ud til resten af landet.

Læs hele Jonas Ingvardsens og Jakob Chors historie her

Uønsket seksuel opmærksomhed har ført til to advarsler og en fyring hos stort advokatfirma

Et af landets mest respekterede advokatfirmaer, Gorrissen Federspiel, har alene inden for de sidste to år haft tre sager om »uønsket seksuel opmærksomhed«.

Sagerne har fundet sted i årene mellem 2018-2020. Den ene af de tre sager endte med en fyring, de to andre med en advarsel, oplyser advokatfirmaet til Berlingske.

Hvad »uønsket seksuel opmærksomhed« konkret dækker over i forbindelse med de tre sager, har advokatfirmaet ikke ønsket at uddybe af hensyn til de involverede parter.

Gorrissen Federspiel, der har sit hovedsæde i det iAxel Towers lige over for Tivoli i centrum af København, understreger, at der hersker en nultolerancepolitik på arbejdspladsen. Det er netop derfor, at man bekræfter de tre sager over for Berlingske, oplyser Katrine Prien, kommunikationschef i Gorrissen Federspiel.

Læs hele historien af Sara Hodzic og Signe Terp her