Massiv kø: Så mange danskere har valgt at hæve deres feriepenge

Fra tirsdag kunne danske lønmodtagere bestille tre uger af deres indefrosne feriepenge, og den mulighed benyttede et stort antal sig af.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

356.500.

Så mange personer havde tirsdag eftermiddag klokken 15.30 været inde på borger.dk og bestille deres indefrosne feriepenge. Det skønnes at svare til i alt godt 7,1 milliarder kroner ud af de i alt 60 milliarder kroner, der står indefrosset, oplyste ATP tirsdag eftermiddag i en pressemeddelelse.

Tirsdag formiddag fortalte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde, at danske lønmodtagere nu kunne bestille tre ugers indefrosne feriepenge.

Pengene blev oprindeligt låst, da Danmark fik en ny ferielov, og skulle først udbetales, når danskerne gik på pension, men et politisk flertal besluttede tidligere i år at frigive tre ud af fem ugers indefrosne feriepenge før tid for at sætte gang i økonomien.

»Det er godt, at pengene nu kan begynde at komme ud og arbejde. Det er der behov for. Vi ved, at mange virksomheder har svært ved at få økonomien til at løbe rundt på grund af corona-krisen, og saltvandsindsprøjtningen kan være med til at få gang i hjulene og dermed redde arbejdspladser,« lød det tirsdag fra Peter Hummelgaard.

Flere timers ventetid

Kort tid efter at beskæftigelsesministeren tirsdag havde fortalt nyheden om, at der nu var åbnet for bestilling af indefrosne feriemidler, var der lang kø på borger.dk, hvor man digitalt kan bestille feriepengene. I løbet af de første to timer havde 92.000 danskere bestilt deres penge.

Ifølge cheføkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank er det meget glædeligt, at danskerne valfartede ind for at bestille feriepengene.

»Det er en voldsom god nyhed, som tyder på, at feriepengene kommer til at levere et kærkomment rygstød til dansk økonomi,« siger han.

Tirsdag klokken 15.30 stod 273.572 brugere i kø på borger.dk for at søge om udbetaling af feriepengene. Ifølge ATP var der i gennemsnit to timers ventetid på førstedagen.

»Man kan dog med fordel vente til ydertimerne med at logge sig på – eller vente et par dage med at søge,« forklarede koncerndirektør i ATP, Anne Kristine Axelsson.

Skal du søge eller ej?

Sidste chance for at bestille tre ugers indefrosne feriepenge er 1. december 2020.

Hvis du ikke aktivt går ind og beder om feriepengene, bliver de udbetalt automatisk, når du når folkepensionsalderen, medmindre du af andre årsager forlader arbejdsmarkedet inden. Pengene vil blive forvaltet af LD frem til dit pensionstidspunkt.

»Det er frivilligt, om man som lønmodtager vil have feriepengene udbetalt, men jeg er overbevist om, at mange danskere vil hæve dem og bruge flere penge – gerne i danske virksomheder – til gavn for hele økonomien og dermed også arbejdsmarkedet,« sagde Peter Hummelgaard tirsdag.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, anslår, at omkring 80 procent af de indefrosne feriepenge vil blive udbetalt.

»Jeg tror, at langt de fleste vil udbetale dem for at få adgang til dem, og så er det helt store spørgsmål, hvor mange penge der går til forbrug, opsparing og investering,« siger hun til Ritzau.

Ifølge den liberale tænketank Cepos forventes alene denne første dags udbetaling at øge det private forbrug med ca. to milliarder kroner, mens beskæftigelsen kan forventes at blive øget 800 personer.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at pengene beskattes som almindelig indkomst og dermed risikerer ca. 85.000 danskere, der ellers ikke betaler topskat i år, at komme til det, hvis de vælger at få feriepengene udbetalt. I 2020 udgør topskattegrænsen 531.000 kroner.