Fra i dag kan du søge om dine indefrosne feriepenge – sådan gør du

Fra i dag kan du søge om at få dine feriepenge udbetalt.

 
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har i dag meddelt, at man nu kan få udbetalt 3 uger af sine indefrosne feriepenge. Video Ritzau Scanpix, redigering: Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra i dag kan du bestille de feriepenge, som du har til gode efter en omlægning af feriesystemet.

Det sker ved at logge sig på et system ved ATP via borger.dk, hvor beløbet fremgår og pengene kan bestilles med NemID.

Her er linket, hvor det foregår.

Det er regeringens plan at udbetale tre af de i alt fem ugers feriepenge, som danskerne har til gode efter omlægningen af hele systemet til optjening og afholdelse af ferie.

Formålet med at udbetale de ekstra penge til forbrug er at holde de økonomiske kedler i kog under coronakrisen.

Efter planen ville regeringen åbne for at ansøge om udbetalingen 1. oktober. Men de praktiske detaljer er endnu ikke kendte. Det er også i de seneste dage kommet frem, at et flertal uden om regeringen ønsker at lade danskerne få adgang til at få alle fem ugers feriepenge udbetalt. Spørgsmålet om de resterende to uger skal forhandles senere på efteråret, oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Hvis du vælger at lade pengene stå, forvaltes de af LD frem til dit pensionstidspunkt.

Ifølge loven om udbetalingen, der blev vedtaget i august, kan lønmodtagere, der har opsparet feriemidler i perioden den 1. september 2019 til den 31. marts 2020, bede om at få udbetalt feriepengene.

Ansøgningen skal sendes fra senest oktober 2020 til den 1. december 2020 for at få pengene udbetalt. Den førtidige udbetaling af feriepengene medregnes ikke i tildelingen eller udmålingen af forsørgelsesydelser eller andre indkomstafhængige offentlige ydelser.

Men pengene skal beskattes og risikerer dermed at sende et antal personers indkomst op over topskattegrænsen. Ifølge den liberale tænketank Cepos vil det ramme ca. 85.000 danskere, der ellers ikke betaler topskat i år, men kommer til det, hvis de vælger at få feriepengene udbetalt.

»De skal så betale 56 procent i marginalskat. Det kunne have været undgået, hvis regeringen havde lyttet til FHs gode forslag om at beskatte feriepengene med en flad skat på 38 pct.,« skriver cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos i en kommentar.

Han påpeger videre, at topskatteydere har en tilskyndelse til at lade pengene stå i LD-pension for at slippe for at betale topskat.

»Dermed kan stimulieffekten blive mindre end det, regeringen håber på,« skriver Mads Lundby Hansen.

ATP skal stå for den konkrete håndtering af udbetalingen. Feriepengene er endnu ikke opgjort og indbetalt fra alle virksomhederne, og for ikke at belaste deres økonomi i en i forvejen svær tid, vil regeringen i første omgang lægge ud og udbetale pengene, oplyser beskæftigelsesministeren.

Et fåtal af virksomhederne har allerede indberettet feriepengene. Men hvis det ikke er tilfældet, bliver beløbet beregnet af ATP, hvorefter det kan blive reguleret, når arbejdsgiveren har indberettet det præcise beløb.

I alt kan det beløbe sig til 60 mia. kroner, som ministeren håber vil klinge primært i danske butikker og virksomheder.