Business-update: Spænd sikkerhedsbæltet – rutsjebanetur på aktiemarkedet forude

Berlingskes businessredaktion guider dig til tirsdagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

I september er usikkerheden vendt tilbage til de finansielle markeder, og de kommende måneder kan byde på endnu flere udsving. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bryan R. Smith/AFP/Ritzau Scapix

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens business-update, som giver dig et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

Fra i dag kan danske lønmodtagere bestille tre uger af deres indefrosne feriepenge, og den mulighed har tusindvis af danskere allerede benyttet sig af. Få seneste nyt her:

1. Lang kø til udbetaling af feriepenge

Tirsdag eftermiddag kl. 15.30 er 273.572 danskere i kø på borger.dk, hvor man skal ansøge om feriepenge. Det giver ventetid på over en time.

Et politisk flertal på Christiansborg blev tidligere på året enig om, at dele af de indefrosne midler kan frigives for at sætte gang i økonomien.

»Det er godt, at pengene nu kan begynde at komme ud og arbejde. Det er der behov for,« lyder det tirsdag fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Ifølge ministeren kan op mod 60 milliarder kroner kan komme til udbetaling.

Det er frivilligt, om man ønsker at få de indefrosne feriepenge udbetalt nu. Hvis man ikke aktivt går ind og beder om feriepengene inden 1. december, bliver de udbetalt automatisk, når man når folkepensionsalderen, medmindre man af andre årsager forlader arbejdsmarkedet inden.

2. Oliegigant overtager Londons største opladningsnetværk til elbiler

Den franske oliekæmpe Total har tirsdag skrevet under på købet af Blue Point London fra Bolloré Group. Dermed overtager Total både ledelse og drift af ​​Source London – det største opladningsnetværk til elbiler i hele byen, der inkluderer mere end 1.600 ladepunkter. Total vil drive netværket med elektricitet fra vedvarende kilder, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Elektrisk mobilitet er et vækstområde for europæiske olieselskaber inklusive Total, der tidligere har vundet kontrakter om installation af ladepunkter i Belgien og Holland, skriver Bloomberg.

Det nuværende Source London-netværk blev lanceret i 2010 og er blevet udviklet i samarbejde med London Boroughs. Netværk repræsenterer i øjeblikket end halvdelen af ​​de ladesteder, der er i drift i den britiske hovedstad.

Total forventer, at transaktionen vil være afsluttet inden årets udgang. Købsprisen er ikke oplyst.

3. Spænd sikkerhedsbæltet – rutsjebanetur på aktiemarkedet forude

Nu gik det lige så godt. Siden aktierne skrabede bunden i marts, er der kommet god vind i sejlene for mange aktier.

Men i september er usikkerheden vendt tilbage til de finansielle markeder, og de kommende måneder kan byde på endnu flere udsving, skriver Finans.

Flere analytikere vurderer således, at begivenheder som det amerikanske præsidentvalg, nye Brexit-forhandlinger og politiske spændinger i Europa kan skabe ekstra stor usikkerhed på finansmarkederne på bagtæppet af coronakrisen.

»Der er en klar risiko for, at markederne falder yderligere på kort sigt, og det er for tidligt at sige, om usikkerheden er overstået i denne omgang,« siger Nordeas chefstrateg Andreas Østerheden til Finans.

Han mener, at de for tiden pessimistiske investorer og deres forsigtige allokering til risikofyldte aktiver giver potentiale for yderligere stigninger i markederne på mellemlang sigt. Men udsvingene i markedet vil formentlig være høj i nogen tid endnu, vurderer Andreas Østerheden.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Fra i dag kan du søge om dine indefrosne feriepenge – sådan gør du
Berlingske guider dig her til at bestille de feriepenge, som du har til gode efter en omlægning af feriesystemet, hvis du altså har lyst til at få pengene udbetalt nu.

Læs historien her.

2. Venstre i frontalangreb på S-ordfører: »Undskyld mig, men det er jo en fuldstændig vanvittig udtalelse«
Det er »fuldstændig vanvittigt«, at regeringen potentielt undlader at fremlægge dokumentation for sine beslutninger med begrundelsen om, at det kan skabe tvivl om regeringens linje i befolkningen, mener Venstre. Det sker i kølvandet på udtalelser fra S-ordfører Orla Hav.

Læs historien her.

3. Uønsket seksuel opmærksomhed har ført til to advarsler og en fyring hos stort advokatfirma
Hos det prominente advokatfirma Gorrissen Federspiel har en nultolerance over for »uønsket seksuel opmærksomhed« medført en fyring og to advarsler. Meldingen kommer i kølvandet på en anden sag om sexisme hos advokatfirmaet Bruun & Hjejle. Fagforening modtager dagligt henvendelser om sexisme, erfarer Berlingske.

Læs historien her.

4. Ulrik Bie: Det er tid til at tage coronaskeen i den anden hånd. Straf og forbud er ikke vejen frem

Regeringen har igen slået til med indgreb mod coronasmitten, der rammer økonomien, uden at det nødvendigvis har en særlig god effekt på at begrænse smittespredningen – måske har Sverige alligevel knækket koden, skriver Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Bie.

Læs analysen her.

5. Bjarke Ingels træder et skridt tilbage – overlader formandspost til New York-baseret dansker

Stjernearkitekten Bjarke Ingels overdrager formandsposten i Bjarke Ingels Group (BIG) til managementkonsulent og partner i Red Associates Christian Madsbjerg.

Læs historien her.