Venstre i frontalangreb på S-ordfører: »Undskyld mig, men det er jo en fuldstændig vanvittig udtalelse«

Det er »fuldstændig vanvittigt«, at regeringen potentielt undlader at fremlægge dokumentation for sine beslutninger med begrundelsen om, at det kan skabe tvivl om regeringens linje i befolkningen, mener Venstre. Det sker i kølvandet på udtalelser fra S-ordfører Orla Hav.

Orla Hav (S) har skabt røre med udtalelser om regeringens håndtering af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I dagens Berlingske forlanger Folketingets blå partier, at regeringen fremlægger det videnskabelige grundlag for at begrænse åbningstiden for blandt andet restauranter til kl. 22. Det sker, efter at to eksperter har sået tvivl om restriktionens effekt på smittespredningen.

Men det er slet ikke sikkert, at partierne får grundlaget for beslutningen at se, da det potentielt vil kunne skabe tvivl om regeringens restriktioner i befolkningen, lød forklaringen fra Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav, der i går forsvarede regeringens linje.

Den forklaring køber man dog langtfra i Venstre. Partiets erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, er decideret rystet over, at den socialdemokratiske ordfører ender med at give et indtryk af, at befolkningen ikke kan »tåle« at se grundlaget for beslutningen.

»Undskyld mig, men det er jo en fuldstændig vanvittig udtalelse. Det vil sige, at Socialdemokratiet mener, at der er oplysninger, som befolkningen ikke kan tåle at se. Oplysninger, som regeringen vel at mærke begrunder sin politik med. Det er en grænseoverskridende udtalelse fra Socialdemokratiet,« mener Torsten Schack Pedersen.

Udviser foragt

Som flere restauratører har forklaret, bliver branchen ramt hårdt af kl. 22-reglen, da en væsentlig del af omsætningen for mange restauranters vedkommende ligger efter kl. 22. Og netop fordi restriktionen er så indgribende, er det altafgørende, at regeringen lægger grundlaget for beslutningen frem, lød argumentationen blandt andet fra Radikale Venstre.

Og dagens udtalelse fra Orla Hav understreger kun behovet for øget gennemsigtighed, mener Torsten Schack Pedersen.

»Det understreger i allerhøjeste grad behovet for, at regeringen lægger oplysningerne frem, fordi vi lever i et retssamfund, hvor åbenhed er altafgørende. Men ifølge Socialdemokratiet er der simpelthen oplysninger, som borgerne ikke har godt af at se. Det er da lidt spøjst for at sige det mildt,« siger Venstres erhvervsordfører, der mener, at regeringen udviser »foragt« over for de ramte erhverv.

Torsten Schack Pedersen fortæller, at han efter Orla Havs udtalelse vil stille et skriftligt spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), når Folketinget officielt åbner på tirsdag.

»Det bliver da interessant at høre, om sundhedsministeren er enig i det, som Orla Hav siger. Socialdemokratiet siger jo nærmest til befolkningen: »You can't handle the truth«. Så det her er selvfølgelig noget, jeg kommer til at følge op på,« siger ordføreren.