Business-update: Bilgigant lover ti års garanti – også selvom bilen er en ældre model

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Skulle man få lyst til at købe en Toyotas nyeste luksusbiler af mærket Lexus, her fotograferet på en biludstilling i Tangerang i Indonesien 15. november i år, er det godt at vide, at garantien nu er udvidet til ti år. Den tiårige garanti gælder dog ikke kun Toyotas luksusmodeller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adek Berry/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til dagens Business-update. Vi skal høre om bilgarantier og en gigantisk havvindmøllepark. Men vi begynder i hvidevarebranchen, hvor Danmarks rigeste mand har succes.

Holch Povlsens sælger hvidevarer for tre milliarder kroner lige om lidt

Den skandinaviske hvidvarekoncern Whiteaway nærmer sig nu et salg på tre milliarder kroner og er samtidig på vej ind i Sverige med 50 butikker. Det skriver Børsen.

Firmaet, der har Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen som hovedaktionær, forventer at nå de tre milliarder kroner i omsætningen inden for de næste 12 måneder. Og der er mere i vente.

»Vi har helt sikkert rundet tre milliarder i samlet omsætning, inden vi fordobler omsætningen i Sverige i 2025. Jeg forventer, at vi når et salg på tre milliarder kroner i løbet af de kommende 12 måneder herfra,« siger Esben Aabenhus, administrerende direktør i Whiteaway Group, til Børsen.

Til sommer åbner Whiteaway Group et centrallager i Sverige. Lageret skal bane vejen for, at virksomheden kan åbne 50 butikker under brandet Tretti i løbet af få år.

Lodtrækning skal afgøre vinderen af gigantisk havvindmøllepark

Helt usædvanligt bliver det en lodtrækning, der afgør, hvem der skal bygge den kommende store havvindmøllepark Thor, der skal stå færdig i Nordsøen i 2027.

Flere af de selskaber, der har budt på at opføre parken, har nemlig budt den lavest mulige pris. Det oplyser Energistyrelsen ifølge Børsen, som har fået Ørsted til at bekræfte, at selskabet er én af deltagerne i lodtrækningen.

Derfor skal vinderen ifølge udbudsbetingelserne udpeges 1. december ved en lodtrækning under overværelse af en uafhængig revisor og Kammeradvokaten.

Dansk Energi fortæller i en pressemeddelelse, at det er »helt uden fortilfælde«, at en budrunde ender i en lodtrækning.

»Flere tilbud er afgivet helt uden støtte. Det er historisk og et kæmpe gennembrud for havvind i Danmark. Det bliver superspændende,« siger branchechef hos Dansk Energi, Kristine van Het Erve Grunne, i pressemeddelelsen.

Bilgigant lover ti års garanti – også selvom bilen er en ældre mode

Den japanske bilgigant Toyota har taget et nyt våben i brug i kampen om bilkundernes gunst. Den japanske bilgigant tilbyder nu sine kunder ti års garanti mod tidligere tre års fabriksgaranti og fem års garanti på hybrid.

Det skriver Finans.

Garantien, som Toyota har bredt ud til kunder i hele verden i løbet af 2021, gælder kun, hvis bilen bliver og er blevet serviceret på et autoriseret Toyota-værksted. Til gengæld gælder den både nye og brugte biler og også ejere at Toyotas luksusmærke, Lexus.

Formålet med den udvidede garanti, som indtil videre er den længste på bilmarkedet, er at få flere Toyota-ejere til at bruge et Toyota-værksted. Tidligere har bilproducenterne Renault og Hyundai udvidet deres garanti fra de traditionelle tre år til fem år, mens Kia tilbyder en garanti på syv år, skriver det britiske bilmedie Autoexpress.

Her er fire skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

 

1. Nordea trækker vaccinekritisk analyse med nazireferencer tilbage: Intern undersøgelse er skudt i gang

Et finsk parlamentsmedlem undrede sig på det kraftigste over en coronaskeptisk analyse fra storbanken Nordea og gik til tasterne på Twitter. Nu har banken trukken analysen tilbage, fortæller Berlingskes journalist Julie Schneider.

2. Staten kræver bedre mobildækning – kommune siger nej til ny mast

Hillerød Kommune har afvist, at TDC må sætte en mobilmast op i et område, som staten kræver dækket af teleselskaberne, der har betalt milliarder til statskassen for mobilfrekvenserne. Folketinget gør netop klar til et opgør med bøvl og benspænd mod ordentlig mobil- og internetdækning, skriver Berlingske-journalist Thomas Breinstrup.

3. Eksporten giver rekordmange job til danskerne, men jyder og fynboer løber med de fleste af dem

Når vi ikke kan gå på restaurant, køber vi nye møbler til hjemmet. Det gælder også i udlandet, og det nyder den danske eksport godt af. Nye nedlukninger på grund af coronavirussen kan ende med at styrke den udvikling. Det er med til at trække vores opsving endnu mere skævt. Det skriver Business' økonomiske journalist Frederik M. Juel.

4. Engelsk analyse: Danskerne er superrige, og derfor er vi superglade

En engelsk analyse viser, at der er en sammenhæng mellem, hvor velstående de enkelte lande er, og hvor lykkelige indbyggerne i de enkelte lande er. Danmark ligger ganske pænt og højt oppe på listen, både når det gælder velstand og livsglæde eller selvopfattet lykke. Journalist Frederik M. Juel har også forfattet denne artikel.