Business-overblik: Kvinder lever af mænds pension

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

»Det er da et kæmpeproblem, at vi bruger hele livet på at kæmpe for ligestilling på et arbejdsmarkedet, der stadig på alle niveauer er præget af uligeløn, og når vi så skal pensioneres, så overlader vi de økonomiske tøjler til vores mænd«, siger forbrugerøkonom og tidligere S-folketingsmedlem Mette Reissmann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Godmorgen.

Dagens erhvervshistorier kan ikke helt matche solstrålerne, der oplyser det danske land i disse tider. Vi skal i dag beskæftige os med hvidvask, manglende ligestilling i vores otium og dårlige nyheder for elbilernes pionér. Vi starter imidlertid med hårde tider for butikkerne i Indre By i København.

1
Lejepriserne på Strøget falder

København har kvadratmeterpriserne på butikslokaler de seneste 10 år været på himmelfart, men nu er lejepriserne begyndt at falde.

Det skriver Berlingske i dag på baggrund af en opgørelse fra erhvervsejendomsfirmaet Colliers International.

Tallene viser, at kvadratmeterprisen på Strøget og i de københavnske butikscentre er faldet med op mod 2.000 kr.

Kun i lokaler på under 100 kvadratmeter på det mondæne Østergade – den ende af Strøget, der grænser op til Kongens Nytorv – hvor eksklusive, internationale brands som Hugo Boss, Burberry og Gant huserer – står lejepriserne.

»Der er nogle ejere, der ikke helt har været opmærksomme på de strukturelle ændringer, der er sket i detailhandlen de seneste år. Og som måske ikke har været forberedt på, at lejerne havde problemer, men som ejer er man nødt til at forholde sig til, hvad lejerne kan betale, og derfor begynder vi nu at se et fald i lejepriserne,« siger Peter Winther, der er partner og administrerende direktør i Colliers International.

2
Kvinder lever af mænds pension

Der er områder, hvor ligestillingen herhjemme fortsat halter efter på arbejdsmarkedet. En række forskellige studier viser, at kvinder fortsat tjener mindre end mænd, og der er færre bestyrelsesposter og topposter, der bestrides af kvinder. Men der er dog et område, hvor kvinderne kan siges at have en »fordel«. Politiken skriver i dag, at kvinder går på pension tidligere end mænd, og at de lever længere end mænd. Det sidste er ikke så overraskende. Men det betyder også, at kvinder lever af mænds pension, lyder det i avisen.

Kvinderne stopper i gennemsnit deres arbejdsliv mere end et år før mændene, selv om alle opgørelser viser, at kvinders pensionsformuer er markant mindre end mændenes, og selv om kvinder i snit lever tre-fire år længere end mænd.

En ny, omfattende pensionsanalyse, som er udarbejdet af brancheorganisationen Forsikring & Pension, viser således, at kvinderne i 2018 i gennemsnit var 64 år og ti måneder, når de trak sig fra arbejdsmarkedet. Mændene var 66 år.

»Det er da et kæmpeproblem, at vi bruger hele livet på at kæmpe for ligestilling på et arbejdsmarkedet, der stadig på alle niveauer er præget af uligeløn, og når vi så skal pensioneres, så overlader vi de økonomiske tøjler til vores mænd«, siger forbrugerøkonom Mette Reissmann, der har været medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, til Politiken.

3
Hvidvaskproblemerne starter med datterselskaber

EU har et hvidvaskproblem, og det bliver for alvor en realitet, når det sker i banker med datterselskaber i flere lande. Sådan lyder konklusionen ifølge Børsen hos EU-Kommissionen. Konklusionen kom i en rapport onsdag, hvor  man har sammenholdt de ti største hvidvasksager i EU, der udover Danske Bank og Nordea også omfatter Deutsche Bank, hollandske ING, franske Société Générale og en række nu lukkede østeuropæiske banker.

Som tilfældet har været i Danske Bank-sagen, hvor tilsynet i nogle tilfælde kunne siges at være faldet mellem to stole, har der ifølge kommissionen i ingen af sagerne været tilstrækkeligt opmærksomhed fra tilsynene i bankernes hjemlande på at holde øje med hvidvask hos datterbanker i andre lande.

»Når banker havde aktiviteter i flere lande, var der ingen tilsyn, der så på den samlede forretning. Hvert enkelt tilsyn så alene på, hvad der skete i den del af forretningen, der lå i deres land. Det viser et strukturelt problem i unionens evne til at forhindre, at det finansielle system bliver brugt til ulovlige aktiviteter,« sagde Kommissionens næstformand Valdis Dombrovskis ifølge Børsen på et pressemøde.

Derfor lægger han op til, at EU skal have flere kompetencer og gennemføre mere eller mindre enslydende hvidvaskregler i national lovgivning for at få EU-landenes myndigheder til at samarbejde bedre.

4
Tesla får kursklø med 200 km/t

Den amerikanske elbilpioner Tesla modtog sent onsdag dansk tid en større øretæve i timerne efter, at det amerikanske børsmarked sådan set var blevet lagt i seng.

I det såkaldte eftermarkedet faldt bilproducentens aktie med hele 11 procent i kølvandet af et decideret slapt regnskab, der bød på et skuffende stort underskud.

I årets andet kvartal har Tesla helt konkret tabt godt 2,7 milliarder kroner. Det store underskud kommer til trods for, at det amerikanske selskab har solgt flere biler end nogensinde.

Resultatet er dog langt bedre end i året første kvartal, hvor Tesla tabte omkring 4,7 milliarder kroner. Her skyldtes det store underskud især, at den amerikanske virksomhed slet og ret ikke havde kunnet levere nok biler til kunderne.

Tesla har tabt langt over 40 milliarder kroner, siden selskabet for 15 år siden gik på banen med en mission om at ville revolutionere bilindustrien.

Tre ting, investorerne bør holde øje med

Dette skal investorerne ifølge Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, holde øje med.

 • Dagen i dag bliver spændende! Udover ECB’s rentemøde og efterfølgende pressekonference, som bliver dagens hovedbegivenhed, så er der også interessante regnskaber at følge blandt sværvægterne inden for tech-selskaberne. Starter vi ud med dagens hovedbegivenhed, så vil investorerne følge ECBs forberedte udtalelse og efterfølgende pressekonference med ECB-chef Mario Draghi. Det er vores forventning, at centralbanken giver bløde signaler i retning af yderligere pengepolitiske lempelser og dermed bekræfter de udtalelser, der har været givet fra flere centralbankmedlemmer. Vi forventer ikke, at de sænker styringsrenten på mødet, men derimod lægger op til at gøre det i september og med stor sandsynlighed også genstarter obligationsopkøbsprogrammet (kvantitative lempelser).
 • Af regnskaber bliver det interessant at følge de kendte giganter Google (Alphabet) og Amazons regnskaber. Begge selskaber er blandt de absolut største i verden målt på markedsværdi. Det er derfor interessant for investorerne, hvordan disse regnskaber går, da det pga. selskabernes størrelse vil kunne mærkes på de globale aktieindeks, hvis de store selskaber overrasker negativt. Indtil videre går det fortsat bedre end frygtet med den amerikanske regnskabssæson. Selvom et selskab som Caterpillar kom ud dårligere end ventet, grundet et lavere salg pga. svagere investeringsaktivitet i den amerikanske skiferolieindustri, så bliver de selskaber, der leverer flotte regnskaber også belønnet. Selskaber, der ikke har leveret til analytikernes forventninger, er generelt blevet straffet hårdere, end vi har set de forgangne kvartaler.
 • Sidst men ikke mindst vil det være værd at holde øje med nøgletalsfronten, hvor vi får det tyske IFO-indeks i løbet af formiddagen. Indekset måler virksomhedernes optimisme om forretningsklimaet og ikke mindst fremtidsforventningerne. Det er særligt interessant i lyset af de markant svagere end ventede indikationer fra den tyske fremstillingssektor, vi fik i går fra erhvervstillidstallene (PMI). Ikke nok med at indekset i går kom ud langt svagere end forventet, så var det også på det svageste niveau i syv år. Samlet set lægger det til de bekymringer, der i forvejen tynger investorerne om de fremadrettede udsigter for fremstillingssektoren. Og særligt hvorvidt disse spreder sig til den endnu større servicesektor. Markederne tager ingen notits af dette, og handler i højere grad på centralbankerne og ikke mindst konflikten mellem USA og Kina, hvor der på det seneste har været bedre indikationer.

Markederne lige nu

De asiatiske aktiemarkeder ligger ifølge Ritzau Finans overordnet set med stigninger torsdag morgen, men slår en mere forsigtig tone an, end det var tilfældet for Wall Streets teknologidrevede stigninger onsdag.

 • Nikkei 225: +0,3
 • Topix: +0,2
 • Hongkongs Hang Seng: +0,3
 • China Shanghai Composite: +0,3
 • China CSI 300: +0,5
 • Taiwan Taiex: -0,1
 • Sydkoreas Kospi: -0,7
 • Singapores STI: +0,3
 • Sydney ASX 200: +0,4