Efter historisk mange tomme butikker i København: Nu falder lejepriserne

I København har kvadratmeterpriserne på butikslokaler de seneste 10 år været på himmelfart, og historisk mange butikker har stået tomme. Men nu er lejepriserne begyndt at falde.

Mens udbuddet af butikslokaler i hovedstadsområdet i årene inden finanskrisen lå på omkring en pct., var 4,7 pct. af butiksarealerne sidste år ledige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man går ned ad de to største handelsgader i Danmark, kan man lige nu tælle 12 lukkede butikker på Købmagergade og 25 tomme butikker på Strøget.

Mens lejepriserne i Indre København er steget kraftigt de seneste 10 år, var mængden af ledige lokaler i Region Hovedstaden sidste år den højeste i 16 år.

Men nu er lejepriserne omkring Strøget og i butikscentrene i København begyndt at falde. Det viser tal fra erhvervsejendomsfirmaet Colliers International.

Her kan man se, at kvadratmeterprisen på Strøget og i de københavnske butikscentre er faldet med 50-2.000 kr. afhængig af, hvor lokalerne er.

Kun i lokaler på under 100 kvadratmeter på det mondæne Østergade – den ende af Strøget, der grænser op til Kongens Nytorv – hvor eksklusive, internationale brands som Hugo Boss, Burberry og Gant huserer – er prisen ikke faldet, men blot stagneret og lyder på 24.000 kr. pr. kvadratmeter om året.

Ifølge Peter Winther, der er partner og adm. direktør i erhvervsejendomsfirmaet Colliers International, skyldes prisfaldet, at skønt privatforbruget har det nogenlunde fornuftigt, er der mange butikskæder, der lider, og det er nu begyndt at gå op for ejendomsejerne.

»Der er nogle ejere, der ikke helt har været opmærksomme på de strukturelle ændringer, der er sket i detailhandlen de seneste år. Og som måske ikke har været forberedt på, at lejerne havde problemer, men som ejer er man nødt til at forholde sig til, hvad lejerne kan betale, og derfor begynder vi nu at se et fald i lejepriserne,« siger han.

Lejepriser på himmelfart

Skønt priserne det seneste år er faldet, har de de seneste 10 år været på himmelflugt. Særligt i den dyre ende af Strøget, i området omkring Østergade har der været fart på.

Her er kvadratmeterprisen på 17.000-24.000 kr. om året. Det er 4.000-6.000 kr. mere pr. kvm. end i 2008.

Men også i Indre By generelt er priserne steget. Her koster en butik 2.000-4.000 kr. pr. kvm. at leje om året, mens prisen pr. kvm. for ti år siden lød på 1.750-3.500 kr., viser tal fra Nybolig Erhverv.

Når lejepriserne har været så lang tid om at falde på Strøget, skyldes det ifølge Peter Winther, at man altid kan afsætte et Strøget-lokale.

»Så det er også et udtryk for, at mange ejere venter, til de finder den rigtige lejer, hvor de kan få den pris, som de mener, de burde kunne få. Indtil de når et punkt, hvor de må tage dem, de kan få,« siger han og peger på, at ejerne på Strøget generelt har råd til at vente.

»Og så er det jo også en taktisk overvejelse, hvordan man tror, at markedet er om 10-12 måneder, men som ejer er man nødt til at forholde sig til, hvad lejerne kan betale, og hvis man så har været vant til at få en høj husleje, er det selvfølgelig aldrig sjovt,«  siger han.

Antallet af ledige lokaler i Indre København er steget og steget. Nu falder lejepriserne til gengæld. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Han mener, at der er gang i et udskilningsløb i detailhandlen.

»Detailhandlen er under pres på deres marginaler og deres omsætning. Og så er der nogen, der har lejet større og dyrere lokaler, end deres forretning tilskrev,« siger Peter Winther, der også peger også på nethandlen som en årsag.

»Den står jo for 12-14 pct. af den samlede detailhandel, hvis vi ser bort fra dagligvarer. Og det er klart, at hvis der hos butikkerne mangler 10-14 pct. af omsætningen, så er der nogle, der lider meget, og nogle, der lider en lille smule. Og huslejen hænger jo sammen med den omsætning, man er i stand til at generere. Så det gør ekstra ondt, når nethandlen også tager omsætning,« siger han.

Små butikker lukker

Butiksdød har været et stort emne de senere år, hvor flere og flere butikker – særligt i udkantskommuner – er lukket.

Sidste år ved denne tid var 4,7 pct. af butiksarealerne i Region Hovedstaden udbudt, ifølge tal fra Ejendomstorvet, som er landets største portal for erhvervslokaler. Det var historisk mange og den højeste mængde ledige lokaler i 16 år.

Siden har udbuddet de seneste tre kvartaler ligget på 4,3 pct. Mens tallene for København By og omegn har ligget stabilt, har der de seneste tre kvartaler været færre tomme lokaler i Nordsjælland.

Der findes ingen eksakt opgørelse over udviklingen af butikker, men Danmarks statistik opgør antallet af arbejdspladser i detailhandlen, og her har man registreret, at siden 2008 er hver 10. arbejdsplads i detailhandlen forsvundet i Danmark, mens hver 20. detailarbejdsplads i København er forsvundet.

Mogens Bjerre, der er detailhandelsekspert og forsker i forbrugeradfærd ved Copenhagen Business School, mener ikke, at tallene for København er alarmerende.

»Detailhandlen er jo et meget dynamisk foretagende, og der kommer hele tiden nye til. Det er meget naturligt, at der er udskiftning. Nogle lever længe, og andre lever relativt kort, fordi de er et modefænomen, eller fordi de bliver presset ud på for eksempel Strøget og Købmagergade, hvor huslejen stadig er høj, så hvis ikke du har en ret pæn omsætning, har du ikke råd til at bo der,« siger han.

Peter Winther peger også på, at tallene er behæftet med usikkerhed, fordi en arbejdsplads kan tælle flere butikker, ligesom tallene ikke siger noget om det samlede butiksareal, og hos erhvervsejendomsfirmaet oplever man, at det samlede detailhandelsareal er vokset.

»Selv om der er kommet færre butikker, er der kommet flere kvadratmeter, for detailhandelsarealet er steget de seneste ti år. Der er bare blevet en hel del færre små butikker. Så det er et udtryk for en almindelig strukturel udfordring i detailhandlen,«  siger han.

John Hansen, direktør hos KBH K – Commerce & Culture

»Det er dybt foruroligende, at der er 25 tomme butikker på Strøget og 12 stykker på Købmagergade, fordi de er flyttet ud af byen eller lukket. Det er jo de to væsentligste hovedstrøg i København.«


Hos Handelsstandsforeningen for det indre København, KBH K – Commerce & Culture (KCC), mener direktør John Hansen dog, at tallene er alarmerende.

»Det er dybt foruroligende, at der er 25 tomme butikker på Strøget og 12 stykker på Købmagergade, fordi de er flyttet ud af byen eller lukket. Det er jo de to væsentligste hovedstrøg i København,«  siger han og peger på, at selv om lejepriserne er begyndt at falde, er de stadig høje.

»Jeg har været i London, Milano og Hamborg, og man kan se, hvordan det ser ud der, og det bliver lige så slemt her. Når byens væsentligste gade har så mange tomme butikker, så er det en katastrofe i en tid, hvor der aldrig været større opmærksomhed på København, end der er i dag, og med alle de mennesker, der kommer til København, er synligheden med de tomme butikker en katastrofe at opleve,« siger han.