Business overblik: Danske godsejere scorer kassen på cannabis

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Ejerne af Møllerup Gods på Djursland har produktion af hamp på godset. Derudover har man købt og solgt aktier i et stort cannabis-selskab på særdeles lukrative tidspunkter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Velkommen til en ny uge med friske historier fra det danske erhvervsliv. Vi skal forbi danske godsejere, der har haft en særdeles lukrativ hånd på aktiemarkederne med en særegen investering, vi flyver over afsløringen af to bagmænd, der kopierede den berygtede Sanjay Shahs svindel med danske aktieudbytter, og så kommer vi også rundt om en gigantisk investering i den grønne omstilling fra de danske pensionskasser. Endelig kommer vi ikke uden om den store konkurs, der kan have konsekvenser for danske charterrejsende.

1
Den skæve investering har givet jackpot

Godsejerparret Anne og Stig Gamborg producerer selv cannabis på Møllerup Gods. Men de har også investeret i cannabis på anden vis, og det har ifølge Børsen kastet en enorm gevinst af sig. Sammen med direktør Lars Allan Thomassen har de i en spektakulær handel scoret over en kvart mia. kroner på aktier i canadiske Canopy Growth.

Det er verdens største producent af medicinsk cannabis, og den aktie eksploderede i løbet af 2018. Med på det kursridt var den danske trio. Deres selskab Danish Cannabis købte aktier i det børsnoterede canadiske selskab for omkring 33 mio. kroner i august 2017 til tæt på kurs 9 og solgte til kurs 68. Det har medført en gevinst på 252 mio. kroner.

Ifølge Stig Gamborg, der i øvrigt er »vældig tilfreds«, havde de set den positive udvikling komme, men de blev dog alligevel overrasket over, hvor kraftig medvinden var. Men hvorfor ikke prøve at få mere ud af den skæve investering? Lars Allan Thomassen forklarer, at en tidligere boble har medvirket til beslutningen om at sælge ud af aktierne i Canopy Growth.

»Vi er nogle gamle mænd, og så syntes vi ikke, at vi skulle prøve »​dot com«​-perioden en gang til,« siger han til Børsen.

De kunne have tjent en anelse mere, hvis de havde holdt fast i aktien i et par måneder mere. Her nåede Canop Growth op i lidt mere end kurs 73. Men på den anden side ligger aktien pt. og roder rundt omkring kurs 33.

En stærkt medvirkende faktor til den store stigning i den canadiske aktie var en ny aktør i ejerkredsen. En af verdens største alkoholproducenter, Constellation Brands, som bl.a. producerer øllen Corona, købte i august sidste år knap 40 pct. af Canopy Growth for fire mia. dollar, og det sendte Canopy Growth-aktien op med over 30 pct. på en enkelt dag.

2
Sanjay Shahs copycat-bagmænd afsløret

Hidtil har det kun været finansmanden Sanjay Shah og hans medsammensvorne, der mere specifikt er blevet udpeget som gerningsmænd i sagen om udbyttemilliarder, som er forsvundet fra den danske statskasse.

Men nu kan TV 2 og Politiken sammen med en række udenlandske medier afsløre navnene på to forretningsmænd i USA, der kan have ladet sig inspirere af Shahs metoder og selv trukket flere milliarder ud af statskassen på vegne af et netværk.

Personer med kendskab til det netværk peger på de to forretningsmænd Matthew Stein og Jerome Lhote som bagmænd i gruppen. Ifølge medierne understøttes oplysningerne af dokumenter fra civile retssager, forhandlinger med Skattestyrelsen og politiets efterforskning.

Skattestyrelsen har indgået et forlig med dem og de øvrige i netværket omkring den lille tyske bank North Channel Bank, der blev benyttet til svindlen. Forliget betyder, at de skal betale en del af beløbet tilbage, og at de samtidig bliver friholdt fra civilretlige erstatningskrav.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
De danske pensionsmilliarder kastes ind i den grønne omstilling

De danske politikere har ad flere omgange efterlyst handling fra de store danske pensionskasser i forhold til for alvor at kaste deres enorme pengetankes styrke bag den grønne omstilling. Det ønske bliver nu efterkommet. Berlingske kan berette, at den danske pensionssektor frem mod 2030 vil investere svimlende 350 mia. kroner i den grønne omstilling.

Den danske pensionsbranches paraplyorganisation, Forsikring & Pension, har over de seneste måneder indhentet investeringsplaner fra landets pensionskasser. Resultatet er blevet et »forpligtende tilsagn« om den markante investering frem mod 2030. Til den tid vil ti procent af den samlede pensionsformue dermed være øremærket grønne investeringer. Det svarer til 12 procent af det samlede danske BNP og mere end halvdelen af det samlede offentlige forbrug i Danmark på et helt år.

»Regeringen har valgt at have den mest ambitiøse klimamålsætning nogensinde i verden. Med dette håndslag viser den danske pensionsbranche, at vi bakker regeringen op, og vi viser verden, at det ikke bare er varm luft, men at det er bakket op af kolde kontanter og stærke danske pensionskroner,« siger Torben Möger Pedersen, der er direktør for PensionDanmark og næstformand for Forsikring & Pension.

De enkelte pensionskasser vil løbende tage stilling til, hvad pengene skal investeres i. Torben Möger Pedersen nævner flere områder, som efter hans vurdering vil få særlig vægt, nemlig grøn infrastruktur i form af vind- og solenergi samt biomasse og transmissionsanlæg, ligesom de danske pensionskasser i hans øjne kan finansiere den såkaldte energiø, som statsministeren har luftet tanker om.

Derudover nævner han investeringer i aktier i virksomheder, som spiller en »fremtrædende rolle i den grønne omstilling« samt særlige grønne obligationer, der bruges til at finansiere grønne projekter.

4
Konkurs i verdens ældste rejseselskab rammer 1.400 danske rejsende

Det store britiske rejseselskab Thomas Cooks 178 år lange historie er natten til mandag kommet til en afslutning. Her meddeler rejsegiganten, at den er gået i betalingsstandsning med »omgående virkning« og med en gæld på 1,7 mia. pund (14,4 mia. kroner).

Den skandinaviske afdeling må desuden indstille flytrafikken fra mandag morgen efter moderselskabets konkursbegæring. Ifølge kommunikationschef Lisbeth Nedergaard bliver omkring 1.400 passagerer til og fra Danmark mandag påvirket. Langt de fleste er Spies-rejsende, da selskabet Thomas Cook ejer det danske rejseselskab Spies. Det bliver oplyst, at de mange Spies-rejsende, der nu er strandet i udlandet og ikke kan komme hjem mandag, skal afvente, at de bliver kontaktet af Spies.

Rejseselskabet, der er verdens ældste af sin slags, blev grundlagt i 1841 af den britiske forretningsmand Thomas Cook. Til at begynde med udbød selskabet togrejser. Siden har det vokset sig til en international kæmpe, men selskabet har de senere år været præget af økonomiske problemer og nedskæringer. I maj i år sikrede selskabet sig 300 mio. pund i nødfinansiering, men det var langt fra nok til at holde sig på vingerne. Samme måned meddelte Thomas Cook, at det havde tabt 1,5 mia. pund i første del af finansåret.

Thomas Cook har aktuelt omkring 600.000 rejsende fordelt på destinationer over hele kloden.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet udpeger her tre ting, som han holder øje med mandag:

 • På nøgletalsfronten er det tillidsindikatorer fra Tyskland, Euro-zonen samt USA, som investorerne holder øje med
 • Novo Nordisk fik i fredags godkendt »diabetespillen« Rybelsus (Oral Semaglutid). Aktien steg til det højeste niveau i tre år. Mandag holder Novo Nordisk telefonkonference for investorer for at fortælle mere om diabetespillen. Der kan være flere gode kursnyheder i vente for investorerne.
 • Den britiske rejsegigant Thomas Cook er gået i betalingsstandsning. Aktieinvestorerne mister deres penge, mens de rejsende, som er afsted på tur, risikerer at strande på deres destinationer. Kan betalingsstandsningen give dønninger i rejsebranchen og økonomiske knubs til banker, som har penge til gode og i klemme?

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger ifølge Ritzau Finans med generelle kursfald mandag morgen trods positive indikationer fra handelsforhandlingerne mellem USA og Kina, der løfter de amerikanske aktiefutures.

Indeks // Udvikling (pct.)

 • Nikkei 225: Lukket
 • Topix: Lukket
 • Hongkongs Hang Seng: -0,8
 • China Shanghai Composite: -1,3
 • China CSI 300: -1,5
 • Taiwan Taiex: -0,1
 • Sydkoreas Kospi: -0,2
 • Indiens BSE Sensex: +2,2
 • Singapores STI: -0,3
 • Sydney ASX 200: +0,3

Indeksværdi klokken 5.35.