Sådan arbejder ATP med pensionsmilliardernes grønne omstilling

ATP er i fuld gang med dreje sin enorme pengetank i en mere grøn retning. Algoritmer, klimaforudsigelser og grønne obligationer er blandt værktøjerne.

ATP investerer for første gang i en af Copenhagen Infrastructure Partners' grønne fonde, og samtidig er pensionskassen i fuld gang med at dreje på en række andre grønne knapper. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Chang/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ATP fokuserer i stigende grad sine mange ressourcer på at være med til at skubbe på den grønne omstilling. Senest har man tirsdag kunnet meddele, at man investerer 1,66 mia. kroner i en ny fond hos Copenhagen Infrastructure Partners, der skal finansiere opførelsen af vedvarende energi i udviklinglande som Indien, Brasilien og Vietnam.

Men man presser på i alle ledder og kanter for at kunne være en del af især klimadagsordenen. Ulrik Dan Weuder er ansvarlig for de direkte investeringer, som  ATP foretager. Det er altså ikke aktieinvesteringerne, men eksempelvis investeringen i TDC og Københavns Lufthavne. ATP har foretaget mange lignende og store investeringer rundt omkring i verden, og her fokuserer man på, at de selskaber, man ejer, enten er en del af den grønne omstilling, eller også skubber man selskabet i den retning.

»Vi er meget opmærksomme på, at der vil være en transition hen imod en grøn økonomi. Man kan skubbe på, at det skal ske hurtigere, men man udskifter ikke kul og olie med vind fra dag ét. Her kan eksempelvis gas og biogas komme ind i billedet. Vi arbejder kontinuerligt med, hvordan de virksomheder, vi investerer i, passer ind i den transition,« siger Ulrik Dan Weuder.

ATP har tidligere investeret i eksempelvis Vestas og andre komponentproducenter til vedvarende energi, men af direkte investeringer har man blandt andet for nuværende ejerskab af den japanske solcelleproducent Japan Renewable Energy, man ejer den spanske naturgasdistribrutør Redexis, der arbejder på transformationen mod biogas og brint, og en vindinvestering i Mexico.

Flere milliarder vil følge

Ulrik Dan Weuder er også er blevet gjort ansvarlig for klima hos ATP, og han kan forklare, at man arbejder på mange fronter for at se, hvordan klimaet også påvirker pensionskassens investeringer. Eksempelvis har man via matematiske modeller og enorme mængder data kunnet estimere, at ATPs markante skovinvestering i den amerikanske delstat Wisconsin vil nyde godt af en temperaturstigning på seks procent. Resten af verden vil selvsagt ikke, men Ulrik Dan Weuder nævner det som et eksempel på, hvor dybt pensionskassen går til værks.

Derudover har ATP i sidste måned efter blot halvandet år rundet 15 mia. kroner investeret i grønne obligationer. Pengene, der kommer ind via investeringerne i grønne obligationer, bruges til projekter med et klimabevidst formål.

»Vi har allerede mere end 20 mia. kroner investeret i den grønne omstilling, og der vil kun komme flere investeringer i det område. Den grønne økonomi fylder mere og mere i den samlede økonomi, og det skal ATP selvfølgelig også være med til.«

Endelig har ATP også ved årsskiftet omlagt sin udenlandske aktieportefølje, så den ifølge pensionskassen er »bedre rustet til den grønne omstilling«.

Det er ikke længere »bare« finansielle data, der indgår i den algoritme, som man bruger til at udvælge de udenlandske aktieinvesteringer. Nu indgår der også klimamæssige data, så man eksempelvis kigger på, hvordan de 11.000 børsnoterede virksomheder scorer på en rangliste over, hvor godt de er rustede til den grønne omstilling. ATP har fokuseret på de fire mest CO2-tunge sektorer. De selskaber, der er bedst til at håndtere deres CO2-fodaftryk, kommer ind i porteføljen, mens de »mest sorte« ryger ud.

Konsekvensen er, at 20 selskaber indtil videre er røget ud af ATPs investeringsportefølje, mens 20 andre er kommet ind. Det har nedbragt det samlede CO2-fodaftryk i porteføljen med 26 procent.