Apotekere stævnes for IT-plagiat

Med internettet som markedsplads vil fremtiden give flere retslige opgør om ideer og koncepter, mener juridisk ekspert. Danmarks Apotekerforening stævnet i sag om IT-plagiat.Den moderne idékamp

En af landets rigeste foreninger - Danmarks Apotekerforening - stævnes nu i Sø- og Handelsretten for at have snuppet forarbejde og koncept til foreningens internet-strategi fra en 31-årig cand.merc.

Apotekerforeningen står bag en af de mest populære portaler på internettet »sundhed.dk«, der er udviklet af Accenture og har kostet ca. 150 mio. kr. Her går et stort antal danskere hver dag ind for at søge oplysninger om sygdomme, lægemidler og forebyggelse.

Cand.merc. Peter Nørløv Hansen har hyret erhvervsadvokaten Klaus Berning til at føre sin sag efter at have ligget i slagsmål med Apotekerforeningen i over to år. Den i dag 31-årige projektudvikler kræver erstatning for brug af »betroede forretningsoplysninger« og for at »have sparet sagsøgte for kostbare og tidskrævende undersøgelser«.

»Jeg føler mig trådt på, når jeg har arbejdet to år med en analyse og pludselig er tilskuer til, at andre tager æren og hvad deraf følger for mit arbejde,« siger Peter Nørløv Hansen.

I kølvandet på de mange kommercielle tiltag på internettet vil spørgsmålet om rettigheder til ideer og koncepter blive et stadig større problem, vurderer adjunkt på juridisk institut på Handelshøjskolen i Århus, Hanne Kirk Deichmann.

»Ideer er ikke beskyttede i Danmark, og det giver en mere usikker retsstilling. Man skal sikre sig kontraktsmæssigt og hele tiden sørge for at ens koncept og idé er beskrevet meget detaljeret, så man kan få en erstatning,« siger hun.

Apotekerforeningens direktør Ole Krog siger, at Peter Nørløv Hansens ideer til »sundhed.dk« er af så almen karakter, at han ikke har et krav på betaling.

»Vores juridiske rådgivere vurderer, at der ikke er fugls føde på den sag. Det må jeg jo henholde mig til. Og det vi taler om er en afslutningsopgave på handelshøjskolen, som han har fået hjælp til at lave i foreningen,« siger Ole Krog.