Anonym pengemaskine

År efter år leverer FIH solide overskud til ejerne på trods af, at banken stort set ikke er kendt i den brede offentlighed.

Det er en sand pengemaskine, der nu er sat til salg. Specialbanken FIH har leveret solide overskud de seneste mange år, selv om banken næsten ikke er kendt i den brede offentlighed.

FIH blev etableret som »Finansieringsinstituttet for Industri og Håndværk A/S« tilbage i 1958 for at dække virksomheders behov for mellemlang finansiering.

Banken lever højt på, at virksomhederne ikke har lyst til at have »alle æg i samme kurv«. Det betyder, at de fleste virksomheder ikke hverken kan eller vil nøjes med én bankforbindelse. Mens de traditionelle banker typisk leverer finansieringen af driften, optræder FIH ofte i rollen som banken, der leverer langsigtet anlægsfinansiering.

FIH tager ikke imod indskud. Det betyder, at penge til udlån skaffes ved at udstede obligationer, der sælges til investorer.

Kundekredsen består primært af virksomheder med en omsætning på ti millioner kroner eller mere. Dem er der cirka 10.000 af i Danmark, og cirka halvdelen af dem er kunde hos FIH i dag.

Selv om FIH ikke er kendt i den brede offentlighed, befinder den sig i bankernes superliga, der består af de fem største banker i Gruppe 1. Det er banker, der har en arbejdende kapital på mere end 25 mia. kr.

Bankens overskud var på næsten 800 mio. kr. før skat sidste år. Det vigtige nøgletal, indtjening pr. omkostningskrone, var på 3,79. Dermed er banken en af de allerebedste i Danmark, når indtjeningen måles i forhold til udgifter. De fleste andre banker har en indtjening pr. omkostningskrone i omegenen af 1,50.

Den solide indtjening er fastholdt år efter år ved kun at være fysisk tilstede få steder i landet og ved kun at tabe ganske lidt på udlån til kunder.

I efteråret indledte FIH et samarbejde med BRFkredit, der indebærer, at FIH formidler alle sine realkreditlån til BRFkredit. FIH opgav dermed driften af eget realkreditinstitut.