Brevkassen: Nedskrivning af gældsbrev i sommerhus til datter

I denne uges brevkasse er et ægtepar interesseret i, hvordan de korrekt nedskriver et gældsbrev til deres datter, som er oprettet i forbindelse med salget af deres sommerhus til datteren.

Et ægtepar har solgt deres sommerhus til deres datter til 15 pct. under vurderingen. Restbeløbet er der oprettet et gældsbrev på. Dette restbeløb skal så nedskrives med det beløb, som må gives som skattefri gave hvert år – hvordan gør de det korrekt i forhold til skattemyndighederne? Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Kære brevkasse

Vi er et ældre ægtepar, der har overdraget vort sommerhus til vor datter. Vi har benyttet muligheden for at sælge til hende 15 pct. under vurderingen. Restbeløbet har vi så fået et gældsbrev (anfordringslån) på.

Vi ønsker at nedskrive gældsbrevet med det beløb, vi må forære hende årligt ifølge skattereglerne – 67.100 kroner fra hver af os, men hvordan gør vi det korrekt, så der ikke efterfølgende kan stilles spørgsmål ved det?

Jeg har forestillet mig, at vi hvert år udfærdiger et dokument underskrevet af hver af os, der nedskriver gældsbrevet med det aktuelle beløb. Er det godt nok i forhold til skattemyndighederne? Eller skal vi finde en anden måde og i givet fald hvilken, så det beviseligt over for Skat er godtgjort ,at gældsbrevet er nedbragt med de lovlige beløb?

Vor datter bor sammen med og har børn med sin kæreste. Grundet de ikke er gift, er overdragelsen af sommerhuset kun sket til vor datter. Muligvis gifter de sig inden så længe. Kan vi til den tid forære svigersønnen de mulige 23.500 kroner hver som nedskrivning af gældsbrevet, når sommerhuset og gældsbrevet kun står i vor datters navn?

Med venlig hilsen
I.B.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Hvis I yder en afgiftsfri gave, vil jeg foreslå, at I på det originale gældsbrev skriver, at restgælden ved afgiftsfri gave er nedbragt fra [beløb] med kroner 67.100 kroner [2020-tal] til [ny restgæld]. Samtidig bør I give jeres datter en ny restgældsmeddelelse, og den skal hun opbevare for senere at kunne dokumentere, at gælden er nedbragt.

Hvis huset var ejet af jer begge, og lånet derfor er med jer begge som kreditorer, så kan I hver give et afgiftsfrit beløb til nedbringelse af restgælden. I så fald er det afgiftsfrie beløb brugt for året, og der kan ikke gives andre gaver uden afgift.

Det er korrekt, at der i 2020 afgiftsfrit kan gives 23.500 kroner til svigerbørn. En sådan gave kan ikke bruges til at nedbringe gældsbrevet. Hvis jeres svigersøn modtager en sådan gave, og hvis han derefter videregiver den til hustruen, som derefter betaler den til jer, så nedbringes gælden. I så fald skal transaktionen senere kunne dokumenteres. Jeg vil ikke tilråde denne »smarte« model, da den kommer tæt på at ligne omgåelse, og besparelsen ved transaktionen er beskeden.

Frem for at tænke i afgiftsbesparelse på den måde vil jeg anbefale, at I overvejer at tage en snak med jeres datter og kommende svigersøn om, hvorvidt sommerhuset er tænkt som særeje for hende, sådan at hun i tilfælde af skilsmisse ikke skal dele værdien af sommerhuset med ægtefællen.

Det kan være, at særeje er en god idé, men det kan lige så vel tænkes, at det ikke er. Der er mange følelser i det emne, så træd varsomt, men tag snakken. Vær i den forbindelse opmærksom på, at der findes forskellige former for særeje.

Det er mit gæt, at såkaldt ægtefællebegunstigende kombinationssæreje i mange tilfælde vil være den bedste. Denne form betyder, at sommerhuset ikke skal deles ved skilsmisse. Hvis jeres svigersøn dør før jeres datter, da bliver sommerhuset fuldstændigt særeje, hvilket er en fordel, hvis svigersønnen har en negativ formue (og om det er tilfældet vides ofte først, når det er for sent). Hvis jeres datter dør før ægtefællen, vil særejet blive delingsformue (fælleseje), hvilket er en fordel for ægtefællen.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk