Vores havestue slår revner

Husråd

Spørgsmål: Vi står for at udskifte vinduerne i vores gamle havestue, men inden vi foretager denne investering, vil vi gerne have råd om revner i havestuens loft og vægge. Havestuen er opført af mursten med et støbt loft. Da vi købte huset, var der enkelte revner i havestuens loft, men de seneste to-tre år er der kommet flere revner i loftet, men nu også i vægge og vindueslysninger.

Hvordan får vi billigst muligt, men samtidig også håndværksmæssigt forsvarligt undersøgt, hvad der er årsag til revnerne, problemets alvor og evt. løsningsmuligheder. Vi er også i tvivl om, hvilken type fagperson vi skal kontakte.

Viser det sig at være et større problem, er det da noget, vi kan gå tilbage til sælger med? Vi købte huset før ejerskifteforsikringernes tid, men for mindre end 20 år siden.

Med venlig hilsen

LBJSvar: Når du skriver at havestuens loft er støbt, går jeg ud fra at betonloftet også er tag over havestuen, at det er næsten fladt, at der måske også er en balkon oven på havestuen, at tagfladen er belagt med tagpap eller asfalt, og at loftet i havestuen sandsynligvis heller ikke er isoleret.

Revner i et betonloft kan være alvorlige nok, der skal nu meget til før loftet braser sammen, men det er jo alvorligt nok, hvis der en dag kan falde betonstykker ned i hovedet på Jer!

Jeg vil mene, at årsagen til revnerne i betonloftet er, at de indstøbte armeringsjern eller jernbjælker ruster. Ved en kraftig korrosionsproces udvider jernet sig, og den omstøbte beton er normalt ikke i stand til at modvirke dette pres, og betonen revner.

Betontaget hviler på havestuens ydermure, så når betontaget revner, og betonen ekspanderer, vil denne ekspansion også give et udadgående tryk på murværket, så der også her opstår revner.

Der kan være flere årsagen til, at der trænger fugt ind i betondækket. Hvis tagbelægningen er utæt vil der trænge vand ned i betonen. Fugtig rumluft fra en beskeden ventileret havestue vil også kunne trænge ind i betonen. På et uisoleret eller ringe isoleret betonloft vil der også kunne dannes kondens på loftsfladen og denne fugt vil kunne trænge ind i betonen. Indtrængning af fugt i beton vil øges, hvis betonen er af en beskeden kvalitet, men opfugtet beton vil under alle omstændigheder sætte gang i korrosionen af det indstøbte jern.

Der er ikke nogen enkel metode til at afklare problemets omfang. Man kan hugge betonen fri fra armeringsjernet eller stålbjælkerne dér, hvor der er de største revner i loftet, rense det blottede jern fri for rust og rustbehandle, hvis jernet stadig har tilstrækkelig bæreevne eller udskifte det helt. Til sidst skal der støbes til igen. Foretages der en partiel rustbehandling eller udskiftning, er det jo ingen garanti for, at den øvrige del af betontaget senere vil revne!

Rustbehandling eller udskiftning af indstøbt jern vil være et typisk arbejde for en murermester, men en statisk vurdering af jernets bæreevne skal udføres af en ingeniør.

Er omfanget af jern der skal rustbehandles eller udskiftes omfattende, bør det overvejes, om det ikke er billigere at fjerne hele betontaget og opfører et nyt tag over havestuen som en isoleret trækonstruktion belagt med tagpap eller en tagdug. Dette arbejde udføres af en tømmermester.

Jeg tror, det vil blive meget vanskeligt at drage sælger til ansvar for de opståede revner, selvom han teoretisk har et 20-årigt ansvar. De seneste års domspraksis i slige sager viser, at man sjældent går mere end fem-seks år tilbage, og I som køber skal påvise, at sælger har handlet i »ond tro«. Det er afgjort noget, som I skal drøfte med en advokat. Med venlig hilsen

Michael Freddie

praktiserende arkitekt MAA / PAR