Israel tør, hvor andre tier

Så er der kommet et nyt bind i Daniel Silvas serie om Israels hemmelige tjeneste.

Den konservative, britiske premierminister har en hemmelig affære med en purung partiansat. Da hun bliver kidnappet på en ferie i det pittoreske Korsika, og et trusselsbrev dukker op i Downing Street, er diskretion påkrævet.

Den hemmelige israelske agent Gabriel Allon, hovedpersonen og helten i den amerikanske forfatter Daniel Silvas mange romaner om Israels hemmelige tjeneste, er lige den mand, der er brug for. I Silvas nyeste roman, »Den engelske pige«, skylder han Storbritanniens leder en tjeneste, så på hårdtslående vis arbejder han sig gennem den franske underverden for at finde Madeline, som den unge kvinde hedder.

Det går over stok og sten, blandt andet i København og på Ringsted-kanten, og det ender ganske fatalt. Hvilket er den klassiske opskrift på, hvordan et problem løses ved hjælp af Israels hemmelige tjeneste: Den tør, hvor USA og Storbritannien tøver! Intrigen er godt udtænkt, med en forbindelse mellem russiske energiinteresser, storpolitik og spørgsmålet om, hvor langt toppolitikere er parate til at gå for at nå den ultimative magt.

Det tema kendes fra snart sagt samtlige af seriens bind, hvoraf ti nu er udkommet på dansk, mens bind 14 om nogle måneder havner på det engelsksprogede marked.

Daniel Silva har i øvrigt givet Gabriel Allon et civilt erhverv som konservator af gamle malerier, og hele denne kunsthistoriske dimension er altid med i romanerne. Det giver dem et eksotisk præg, der understøttes af, at de gode er israelere, mens de onde ofte er russere, terrorister med islamistisk tilsnit eller med et link tilbage til Anden Verdenskrig.

Daniel Silva har tidligere som CNN- og udenrigskorrespondent dækket Mellemøsten, men er nu fuldtidsforfatter, og hans velresearchede romaner giver en fornemmelse af samtidighed. Selv om han stilistisk er blevet sammenlignet med John le Carré og Graham Greene, er det snarere i optegningen af plottet, at kvaliteterne ligger. Desuden er han helt igennem politisk ukorrekt, en slags John le Carré med modsat fortegn.

En stor del af personerne går i øvrigt igen på tværs af romanerne, men uden at der er stor progression eller øget dybde i personskildringen, så de enkelte romaner kan læses hver for sig. Trods det let rutineprægede, er romanerne godt skruet sammen, og det er »Den engelske pige« også. Man keder sig aldrig i selskab med Daniel Silva.

Titel: Den engelske pige Forfatter: Daniel Silva Oversætter: Charlotte Grubb Sider: 384 Pris: 300 Forlag: Cicero