Bøger

Danmark har fået en ny livsstilscoach. Han hedder A. Matthesen

Med bogen »Livsstil er en livsstil« giver selvhjælpsguruen A. Matthesen råd om alt fra motion og hudpleje til politisk korrekthed og meditation. Udgivelsen er ikke en kritik af livsstilsbranchen, understreger coachen, som dog gerne langer ud efter alt fra slankekure til jagten på lykke.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg møder A. Matthesen ved indgangen til Søndermarken onsdag formiddag.

Udover titlen som coach, livsstilsekspert, mester, selvhjæpsguru og krystalhealer er han aktuel med bogen »Livsstil er en livsstil – en selvhjælpsbog der kan hjælpe dig til at hjælpe dig selv - med selvhjælp«, som netop er udkommet, og i dag har han sat et par timer af til at dele nogle af sine pointer.

»Mange livsstilsbøger er meget konkrete og smalle. ‘Sådan tænker du som en businessmand’ eller ‘Sådan taber du røven på tre dage kun ved hjælp af hindbær’. Jeg synes, det bliver lidt enøjet,« siger A. Matthesen, som klædt i jeans og lyseblå skjorte med op til flere lange perlehalskæder hængende ned til maven trækker sin cykel gennem den frederiksbergske park med gyldne efterårsfarver.

I sin egen udgivelse har han valgt den modsatte strategi – at favne bredt. Bogen kredser om mange af de store spørgsmål i tilværelsen: Hvordan bliver du lykkelig? Sover godt? Fremstiller dig selv bedst på de sociale medier? Forholder dig til klimaforandringer og politisk korrekthed – og sikrer, at jobbet også er en hobby? Læg hertil krystalhealing, slankekure, tarotkort, skønhedstips og opskrifter på sommerdrinks med lime.

A. Matthesen tager både karma og Janteloven under behandling i sin bog. »I dag bruger de fleste Janteloven som en undskyldning for ikke at nå nogen vegne med deres liv«, skriver han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

»Der var brug for en ny Emma Gad, en oplagt konfirmationsgave, et obligatorisk pensum. Så jeg har prøvet at få det hele med, så der er noget til alle uanset køn, hårfarve, politisk ståsted. Og uanset hvilke issues man selv går og tumler med. Der mangler noget lederskab og nogle guidelines for, hvad der er rigtigt og forkert. Det lederskab tager jeg her,« siger han.

En tur i voksenafdelingen​​

»Livsstil er en livsstil« har været undervejs siden foråret og udkommer i kølvandet på biografsuccesen »Ternet Ninja 2«, som havde premiere i august, efter at pandemien i mere end et år havde lagt en voldsom dæmper på alle aktiviteter.

Det kan netop tilskrives corona, at Matthesen har tilføjet titlen »coach m.m.« til sit cv, der som bekendt også rummer standupkomiker, sanger, manuskriptforfatter, instruktør og forfatter.

»Under nedlukningen var alle foredrag aflyst, og jeg havde ekstra tid, så der opstod ideen. Jeg har tidligere lagt nogle coachingvideoer på min instagramprofil, og det fik den profil til at vokse markant. Derfor tænkte jeg, at det kunne blive til noget mere. Jeg begyndte at skrive lidt ned og sendte ret hurtigt noget til min forlægger,« fortæller A. Matthesen.

»Hun svarede, at hun lige skulle ‘ind i voksenafdelingen’ med den. Hun grinede meget af bogen og mente, der var en masse fantastisk visdom i det, jeg havde skrevet. Jeg tænkte, at nu skulle alt det, jeg har erfaret på landevejen og rundt om blokken, ud, så det ikke dør med mig så at sige. Det er et testamente. En måde at betale tilbage på. Derfra tog det fart, og bogen blev til på ganske kort tid,« tilføjer han og understreger, at han tager sin nye rolle som coach alvorligt – og at han insisterer på tiltaleformen 'A. Matthesen.'

Livsstil er blevet en livsstil

​Han er ikke ude på at »spidde coachingbranchen«, slår han fast, da jeg fisker efter en kritisk kommentar til de mange tilbud, der gennem de senere år har fået danskerne til at bruge millioner på at søge det gode liv gennem alt fra slankekure til coachingforløb.

Det viser sig dog hurtigt, at der alligevel gemmer sig en grundlæggende skepsis i landets nye livsstilsekspert.

»Jamen livsstil er jo blevet en livsstil for mange. Det er også livsstil at have en bog om livsstil stående på sit kaffebord. Det er en del af det lykkelige, moderne menneske, der lige rører en dej med den ene hånd og underholder ungerne med den anden og så lige læser lidt – og så lige ud og spinne. Det er myten om det moderne menneske,« siger A. Matthesen, som i bogen er fotograferet i et væld af sammenhænge.

A. Matthesen har en lang række titler. Herunder guru og coach. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Med løse og lyse gevandter i et spirituelt øjeblik, med runde briller som intellektuel og med åbenstående skjorte på sin yacht, hvor han tager temaet ydmyghed under kærlig behandling:

»Når jeg hører om verdens fattige, ulykkelige sultende stakler, synes jeg egentlig ikke, at jeg mangler noget. Selvfølgelig kunne det da være virkelig fedt at have sit eget privatfly. Men livet er langt, og jeg har til gengæld lige fået en ny gasgrill«, skriver A. Matthesen, der hverken hylder mænd i spandex-træningstøj eller slankekure, der lover hurtigt vægttab.

For eksempel dækker endnu en af hans titler, »vægtvogter«, over, at han »vogter sig fra at gå på vægten«, ligesom han råder læseren til at sætte realistiske mål. Og hvorfor skulle de ligge mere end 300 gram under den nuværende vægt?

»Det bliver et kedeligt budskab«

​»Pointen er, at hvis man vil tabe sig, skal man lade være med at æde noget og så løbe en tur. Den er jo ikke længere,« konstaterer A. Matthesen, der i bogen desuden præsenterer sig som kostvejleder og  ernæringsekspert på 23. år.

»Men det bliver et kedeligt budskab for folk. Det skal være nyt og sexet, og derfor skal man på 12-dages figen-challenge, brombærfaste eller noget andet. Det svarer til, at der udkommer en bog, som hedder »Spring til biddet som en Disney-tegner« eller »Løb som jaguaren«. Så tænker man: Måske kan folk identificere sig lidt med det,« siger han og drager endnu en parallel:

»Det er det samme, virksomheder gør, når de bliver trætte af det gamle logo. Så hiver de sådan en dude ind med rullekrave og briller, som spørger: 'Hvilket dyr er I?' Eller: 'Er I klassens frække dreng her på egnen? Er det jeres claim to business?' Jeg tør ikke tænke på, hvor mange virksomheder, der selv tror, at de er klassens frække dreng, fordi de har bygget en tømmerflåde med sådan en dude. På samme måde findes der coaches, som lever af at kalde tingene noget andet, end de er, for sandheden kan vi ikke have med at gøre. Det skal siges på en ny måde. Det skal kunne sælges. Konceptualiseres. Der skal en pæn indpakning til, for at det kan glide ned,« siger han.

Har prøvet det meste

​Selv har A. Matthesen prøvet det meste inden for selvhjælp, fortæller han.

»Jeg er velbevandret indenfor den genre og har aldrig nogensinde fundet noget, der vakte genklang. Måske et ord hist og her, men det har altid været sat ind i en eller anden konceptualisering, så netop den profet påkaldte sig monopol på at have fundet sandheden. Men jeg har læst næsten alt. Det er ikke løgn. Mest som inspiration, fordi jeg synes, det er sjovt at læse sådan noget,« siger A. Matthesen og konstaterer, at »Jesus var god nok. Der var bare lidt for meget snak«.

Det handler om at slutte fred med virkeligheden, som den er, mener A. Matthesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Til gengæld har han været tiltrukket af buddhismen.

»Det læste jeg på HF og blev meget optaget af det. Jeg dyrkede buddhismen i mange år, men uden hele det der meditationslag. Mest af alt, fordi alt i den filosofi passede rigtig godt. Derfor troede mange mennesker, at jeg var sådan en, der syntes, alle den slags ting var spændende. Jeg har fået tilsendt et hav af bøger om coaching, selvudvikling og religion. Alt lige fra store bibler til sekter, der har sendt mig ting og sager,« siger A. Matthesen, der også selv har modtaget coaching.

»Jeg har en ven, der er uddannet coach. Han har altid fulgt meget med i min karriere, og jeg har fulgt med i hans. Vi tog ind og så Tony Robbins (amerikansk coach og forfatter, red.), og han var ude og gå på glødende kul og alt det der. På et tidspunkt havde jeg meget svært ved at finde ud af, om jeg skulle lave et standupshow eller et musikalbum. Jeg havde tænkt over det i utrolig lang tid. Det fik han på mystisk vis coachet mig frem til på under en halv time. Det blev til et album. Det kan godt være, at hele Danmark tænker: ‘Han skulle nok have coachet dig til ikke at lave det album’. Det vil jeg ikke afvise. Men han er heller ikke coach længere.«

Tænk selv

​​A. Matthesen mener naturligvis, at han adskiller sig fra den »perlerække af pladder fra selvhjælpsguruer, selvudnævnte charlataner, falske profeter, der kun har optaget hyldeplads hos boghandlerne, fordi der – indtil nu – ikke har været et oplagt alternativ på markedet.«

Han har endnu ikke planlagt at coache enkeltindivider eller større forsamlinger, så indtil videre må man nøjes med hans betragtninger på skrift.

»Alle mennesker har muligheden for at opnå lykke. Naturligvis gælder det ikke, hvis man bor i et land med krig og naturkatastrofer, eller hvis man er ved at dø af sult eller ikke har nogen penge. Eller hvis man er syg og har smerter eller er hjemløs eller arbejdsløs eller lider af depression. Eller hvis man er tudegrim. Men alt andet lige ligger lykken lige foran de fleste af os – lige til at samle op,« skriver A. Matthesen blandt andet i sin nye bog. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Dog løfter han her sløret for, at der – bag de glittede fotos og de mange råd om livet – gemmer sig en vigtig pointe: At man kan finde mange af svarene i sig selv.

»En coach kan jo hjælpe den enkelte til at lede efter sine egne sandheder, men langt de fleste beslutninger i mit liv er blevet afgjort af noget, der kunne ligne tilfældigheder, og med ubevidst hjælp fra folk, der ofte ikke kender mig. I bogen kalder jeg dem engle,« siger A. Matthesen, der også bruger den metode i forbindelse med sit virke.

»Nogle spørger, hvorfor jeg ikke hyrer nogle stjerneforfattere eller mesterinstruktører, men jeg vil ofte hellere høre, hvad GLS-buddet, min mor eller en ven siger. Eller en tilfældig, jeg møder. Ligesom når man står og glor på et kunstværk og tænker: Jeg går ikke videre, før jeg har fundet en sandhed i det i stedet for at gå op i alle andres vurdering af det maleri,« siger A. Matthesen og fortæller, at det er sådan, han prøver at være til stede i virkeligheden.

»Inderst inde rummer man selv sandheden. Det er også noget af det lort, der kommer op, når man drømmer. Man ved godt, hvornår man skulle have sagt fra eller trådt i karakter eller været et sødere menneske. Det er jo ikke for sjov, at man har mareridt. Men mange mennesker vil gerne se »sandheden« på skrift. Du må ikke det, du skal gøre mere af det og så videre. Men det modigste er vel, at man prøver at analysere sig selv, hver gang der er gået en dag, og at man tænker: ‘Hvad kan jeg gøre bedre i morgen’. Det har jeg brugt meget energi på i mit voksne liv,« tilføjer han.

Findes lykken?

​I sidste ende handler det hele om at blive lykkelig. Eller gør det ikke?

»I bogen siger jeg, som en lidt frisk replik, at den er nøglen til lykken, men jeg siger jo ikke: 'Her har du lykken'. Lykken handler også om at være i sync med virkeligheden i stedet for hele tiden at kigge på noget, som kunne have været eller ikke er. Jeg formulerer det sådan her i »Livsstil er en livsstil«: 'Det handler om at slutte fred med virkeligheden, som den er'. Det er det største visdomsråd, jeg har skrevet – og læst,« siger A. Matthesen, inden han giver den amerikanske »just do it-mentalitet« en overhaling.

Når alt kommer til alt, har man selv svaret på det meste, mener A. Matthesen: »Man ved godt, hvornår man skulle have sagt fra eller trådt i karakter eller været et sødere menneske,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

»Den handler jo om at skulle nå højere op og længere end alle andre – hele tiden for egen vindings skyld. Den er hele årsagen til, at havene er fulde af plastik, at vi er for mange, og at det hele er noget nederen. Så jeg tror ikke på, at det handler om at nå flere mål. Derfor tænker jeg heller ikke, at lykken skal jagtes som en krukke guld, en ny jobtitel eller en særlig fedtprocent,« siger coachen, der til gengæld ikke bryder sig om begrebet »at tage til takke«.

»Det er meget at forlange, at man skal sidde med et stort lykkeligt smil hele vejen igennem. Man kunne også være taknemmelig over alt, der faktisk er godt. Det kan selvfølgelig være en udfordring, hvis man har kronisk migræne, eller hvis man har været ude for noget forfærdeligt,« siger han.

Bogens sidste side består af et foto med stiplede linjer i kanten – lige til at klippe ud og hænge op i en A5-ramme. Her ser man A. Matthesen løbe på en strand i en hvid åben skjorte og med et saligt smil på læberne.

Han har tilføjet et lille livsråd:

»Lykke kommer indefra. Medmindre du har en veninde, der hedder Lykke … som kommer udefra.«