Banksys ultimative skandaleværk skal nu under hammeren igen. For den seksdobbelte pris

I 2018 blev Banksys billede »Girl with Balloon« solgt på auktion for en million pund, men umiddelbart efter hammerslaget blev det halve af billedet ødelagt i en makulator indbygget i rammen. Nu vil en tysk kunstsamler sælge det makulerede kunstværk videre.

I 2018 blev dette værk af Banksy solgt for en million pund. Umiddelbart efter hammerslaget blev halvdelen af værket makuleret i en mekanisme skjult i rammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ben Stansall/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I oktober 2018 skrev den britiske kunstner Banksy kunsthistorie med værket »Girl with Balloon«.

Billedet blev solgt på auktion hos Sotheby’s i London for en million britiske pund, svarende til knap 8,5 millioner kroner, hvilket ikke er en usædvanlig pris for et kunstværk i auktionshuset.

Til gengæld er det aldrig tidligere sket, at et kunstværk er begyndt at ødelægge sig selv umiddelbart efter hammerslag, og det var præcis det, der skete.

Banksy havde indbygget en skjult makulator i den nederste del af rammen, og da den blev udløst, blev halvdelen af værket klippet i strimler, som derefter muntert blafrende hang neden under rammen.

De ansatte og auktionshusets kunder var chokerede. I første omgang overvejede Sotheby's, om man skulle lade handlen gå tilbage, men køberen – en tysk samler – valgte af beholde værket, der havde skrevet kunsthistorie, og det gjorde hun klogt i.

Kunstsamleren har nu sat værket under hammeren hos Sotheby's, og vurderingen lyder nu på fire til seks millioner pund – altså fire til seks gange så meget, som da det blev solgt i 2018.

Allerede dengang vurderede kunsteksperter, at den spektakulære happening ironisk nok kunne vise sig at forøge kunstværkets værdi.

Joey Syer, medstifter af MyArtBroker.com, sagde til britiske The Evening Standard, at priserne på værker med pigen med ballonen, som er et tilbagevendende motiv for kunstneren, har været stærkt stigende, og at værdien af det skamferede værk meget vel kunne være fordoblet.

»Auktionsresultatet vil skubbe til denne udvikling, og med den medieinteresse,  dette stunt har fået, vil den heldige køber, som betalte 1,02 millioner pund for værket, der nu er en del af kunsthistorien, kunne opnå en stor gevinst,« sagde Joey Syer, som vurderede, at værket var blevet minimum 50 procent og muligvis 100 procent dyrere.

Banksy indledte sin kunstneriske karriere som gadekunstner og er i dag en professionel, internationalt anerkendt kunstner. Kort efter happeningen i 2018 lagde han en video på Instagram, hvor han viste, hvordan en makulator var blevet indbygget i en billedramme.

»Going, going, gone,« skrev han triumferende, og dagen efter citerede han Pablo Picasso for ordene:

»Tilskyndelsen til at ødelægge er også en kreativ tilskyndelse.«

Banksy, der holder sin identitet hemmelig, begyndte som politisk gadekunstner i Bristol i 1990.

Ansatte og kunder hos Sotheby's både grinede og var chokerede, da halvdelen af »Girl with Red Balloon« i 2018 blev makuleret et øjeblik efter, at det var blevet solgt for en million pund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr.

Auktioner levende teater

Oliver Barker, auktionarius og bestyrelsesformand for Sotheby's i Europa, er glad for nu, knap tre år senere, på ny at kunne sætte »Girl with Balloon«, som kunstneren nu har omdøbt til »Love is in the Bin«, under hammeren.

»Auktioner er levende teater, og ligesom med andre liveproduktioner er vi nødt til at forberede os på alle eventualiteter,« skriver Oliver Barker og indrømmer, at Sotheby's ikke var forberedt på happeningen i 2018.

»Banksy er kunstverdenens ultimative lovløse, og på et animeret og chokerende øjeblik blev Sotheby's uforvarende en scene for hans dristige performance art. Vi ser frem til at tage imod »Love is in the Bin« i de samme lokaler, hvor værket  blev skabt,« udtaler Oliver Barker i en pressemeddelelse.

Spørgsmålet er nu, om Sotheby's også denne gang bliver scene for et Banksy-stunt. Vil resten af »Love is in the Bin« blive makuleret, når det har været under hammeren?