På nyt københavnerhotel kan du spise overdådige kager, gå på kærlighedsbibliotek og sove med Darwin

I flere årtier var bygningen en del af Københavns Universitet. Nu er Købmagergade 44, 46 og 50 genopstået som et farvestrålende hotel med referencer til viden – og med udsigt til Rundetårn og Trinitatis Kirke. Som københavner kan man uden at bo på hotellet spise mellemøstlige deleretter i restauranten eller italienske kager i cafeen, som hylder stærke kvinder

Der er skruet ned for den skandinaviske stil og op for farverner på værelserne. Her et i kategorien »passion«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lemke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mere end tre årtier sad teologistuderende bøjet over bøgerne her i bygningen, der ligger et stenkast fra Rundetårn.

Anderledes ser det ud i dag, hvor hotellet 25hours Hotel Indre By netop er åbnet, og hvor farverne er rykket ind i den gamle universitetsbygning.

»Man kan sige, at hotellet er inspireret af alt det, der ikke er New Nordic,« konstaterer Linda Faust, marketing manager på det nye 25Hours.

Hun møder mig ved »Assembly Hall«, en rund bar, som er det første, man får øje på, når man træder ind ad hotellets hovedindgang. Her kan man bestille en kop kaffe mellem tekstiler med dyremotiver, mønstrede møbler og grønne planter.

»Assembly Hall Bar« er noget af det første, man møder, når man tager hovedindgangen til 25hours, som har åbnet sit første – men ikke sidste – hotel i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lemke.

Det er også her, ved indgangen, at alle københavnere fremover kan tage de få trappetrin op til Café Duse, opkaldt efter den italienske teaterdiva Eleonora Giulia Amalia Duse (1858-1924), der blandt andet var berømt for sine fortolkninger af Henrik Ibsens kvindeskikkelser og besøgte København i 1906. Det er den ligeledes italienske Melissa Forti, som står bag byens nye sted for folk med hang til søde sager. Hun driver Melissa's Tea Room and Cakes i Italien og er desuden forfatter til bestselleren »The Italian Baker«.

I det nye konditori kan man betragte hendes foto på væggen, hvor hun hænger i selskab med malerier og fotografier, der portrætterer kvinder i forskellige aldre – og fra forskellige tider.

Café Duse hylder kvinder i alle aldre – blandt andet med en række malerier og fotografier, der strækker sig fra det 19. århundrede til i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lemke.

»Vi hylder stærke kvinder, der nyder livet – uanset alder. Hvis du lægger mærke til det, er det faktisk de ældste kvinder, der ser gladest ud, og som lader til at nyde livet mest. Det er helt bevidst. Vi vil gerne udfordre den traditionelle måde, kvinder bliver skildret på,« siger Linda Faust fra lokalet, man også kan kigge ind i fra gaden.

Arkæologiske fund

​Det er fem år siden, at den internationale ejendomsinvestor Hines købte ejendommene Købmagergade 44, 46 og 50 af statens ejendomsselskab, Freja.

Kort efter underskrev det tyskejede 25hours kontrakten om at indrette og drive et hotel med i alt 243 værelser på adressen, hvor både Den Kongelige Porcelænsfabrik og Københavns Universitets teologiske og juridiske fakultet har holdt til gennem tiden. Nogle vil desuden huske »Ambulatorie for Prøvetagning«, der havde indgang fra Pilestræde 65.

Italienske Melissa Forti står bag det nye konditori. Hun driver desuden 'Melissa's Tea Room and Cakes' i sit hjemland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lemke.

Med i alt 21.600 kvadratmeter, hvoraf cirka 17.000 kvadratmeter er gået til hotelværelser, konferencefaciliteter, café og restaurant, er det et stort stykke københavnerarkitektur, der er blevet transformeret.

Det har også vist sig at gemme på lidt af en historie. Til udviklernes store overraskelse dukkede der adskillige interessante fortidsminder op, da de i forbindelse med renoveringen – og i samarbejde med Københavns Museums arkæologer – begynde at grave under hotellet.

Man fandt for eksempel latriner fra 1600-tallet, kranier fra forskellige dyr med slagtespor fra 1500-tallet, drikkeglas, importeret stentøj og porcelæn. Fund, der afslørede ny viden om københavnernes hverdagsliv i middelalderen og renæssancen. Undervejs udstillede hotellet flere af artefakterne, så alle kunne komme forbi og blive klogere på fortiden.

Rummene findes i forskellige størrelser – her et af de mindre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lemke.

I indretningen af hotellet er det nu særligt den nyere fortid, der er lagt vægt på. BPP Arkitekter har sammen med Martin Brudnizki Design Studio fra London stået for renoveringen og har blandt andet valgt at holde de originale trappeopgange intakt.

Desuden står alle skilte – fra reception til lobby – på gigantiske viskelædere for at skabe en reference til det tidligere universitetsliv, ligesom forlaget Gyldendal, der holder til få meter væk, har doneret bøger til kunstværket »bogtårnet«, som snor sig i receptionen lidt længere inde i bygningen.

Passion og viden

Bibelen er til gengæld ikke umiddelbart til at få øje på. Heller ikke på reolen ved indgangen til det røde rum, der bærer navnet »Library of Love« (også skrevet på viskelæder og med en tegning af Amor). Her kan man i stedet kigge i Andy Warhols' »Love Sex & Desire« og »The Art of Pin-Up«.

Velkommen til 'Library of Love' – et af de rum, alle gæster kan lægge vejen forbi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lemke.

»Vores værelser fordeler sig i to forskellige kategorier og stilarter: Passion og viden,« uddyber Linda Faust, da vi fortsætter vores tur rundt ad de lange gange, der gennem tiden har været fyldt med studerende.

​Et af de 243 værelser er for eksempel tilegnet den britiske videnskabsmand Charles Darwin. Her kan man på et kort, der fylder den ene væg, følge hans færd rundt i verden og læse et brev, han skrev til sin far, da han var 22 år. De begynder med ordene: »Jeg er bange for, at jeg igen kommer til at gøre dig meget ilde til mode.«.

Linda Faust fortæller, at hotellet bygger på begrebet »Coming of Age«, der normalt bruges om udviklingen fra barn til voksen. Her symboliserer det imidlertid en blanding af passion, viden, kunst og videnskab – noget, der kendetegner hele livet, understreger hun.

I spejlbilledet ses det store kort med Darwins rute. På samme værelse kan man læse et brev, den unge naturforsker skrev til sin far i 1831.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lemke.

Her er da også adskillige indslag, som særligt vil vække genklang hos gæster, der for længst er ude over den tidlige ungdom, eller som har hang til retro. Under skiltet »Love Letters Bureau« står et par skrivemaskiner står klar til, at man kan tage plads og få skrevet det brev, man ikke har tid til at skrive i hverdagen.

Rummet »Vinyl Lounge« sender ligeledes tankerne tilbage til 1970erne og 80erne – godt hjulpet på vej af, at titlen »Oh! You Pretty Things« står bøjet i neon over en pladespiller, mens hylderne forsyner stedet med gamle LPer, som man kan sætte på efter smag og behag.

Israelsk køkken

Københavns nye hotel indeholder også fitnessrum og flere terrasser – en med sauna og liggestole. ​Medmindre man vælger en »staycation«, er det dog formodentlig især den forreste del af hotellet, byens indbyggere kommer til at lære at kende.

Herunder »Boilerman Bar«, som har direkte indgang fra gaden, mens restauranten Neni ligger lige ved hovedindgangen. Et vægmaleri af Tel Aviv indikerer, at menukortet tager afsæt i Mellemøsten.

»Holdet bag er fra Wien, men de har rødder i Israel. Vi kommer særligt til at servere deleretter, og det bliver meget familiært,« siger Linda Faust om restauranten, der arbejder ud fra samme koncept på syv af kædens i alt 15 hoteller.

Restauranten Neni bliver åben for alle københavnere – også for dem, der har lyst til at synke ned i en sofa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lemke.

»Vi håber, det er et sted, københavnerne også vil få øjnene op for,« siger hun.

25hours begyndte i Hamburg. København er den første skandinaviske by, det tyske koncept er rykket ind i. Men det er ikke det sidste hotel, de kommer til drive her i byen. Endnu et er på vej – det åbner på Papirøen i 2024.