Historiske bygninger midt i København skal forvandles til spektakulært hotel

Internationale hotelkæder har for alvor fået øjnene op for København. Ny rykker firestjernede 25hours ind i tre historiske bygninger i Købmagergade lige ved Rundetårn.

Ejendommen Købmagergade bliver med sin fine beliggenhed ud mod Trinitatis Kirke det sted, hvor københavnerne især kommer til at møde det nye 25hours hotel. Her skal bl.a.være restaurant, café og bar med offentlig adgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Engang boede her fattige vajsenhusbørn, senere rykkede universitetsstuderende ind i lokalerne. Her har været købmandsgård og porcelænsfabrik, og mange københavnere har også fået taget blodprøver på adressen.

Nu skal de historiske bygninger, der ligger mellem Købmagergade og Pilestræde som nabo til Rundetårn og Trinitatis Kirke, bygges om til spektakulært firestjernet hotel.

Sidste år i maj købte den internationale ejendomsinvestor Hines ejendommene Købmagergade 44, 46 og 50 af statens ejendomsselskab Freja. Og forleden blev der underskrevet kontrakt med den tyskejede hotelkæde 25hours om at indrette og drive hotel med i alt 243 værelser på adressen.

Karen Nielsen, udviklingsdirektør i Hines, glæder sig over, at det er lykkedes at lande en kontrakt med netop 25hours.

»Der har været stor interesse også fra andre hotelkæder, men vores foretrukne har været 25hours, som er kendt for at lægge stor vægt på ægthed og autenticitet. Det nye hotel bliver ikke bare et sted, hvor folk overnatter, det bliver også en attraktion for københavnerne,« lover hun.

25hours hotel company har siden 2005 etableret foreløbig 13 firestjernede hoteller i en række europæiske storbyer. Næste år åbner yderligere to, i Dubai og Firenze, mens hotellet i København efter planen skal åbne i sommeren 2021.

Det er planen at overdække flere af ejendommens indre gårdrum med glas for at skabe rum bl.a. til hotellets foyer. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP.

Modsat andre større hotelkæder er ikke to af 25hours’ hoteller ens, hverken i det ydre eller i det indre, fortæller udviklingsdirektør Florian Kollenz.

»En vigtig grundsætning for os er aldrig at gentage os selv. Vi er imod standardisering,« siger han. »For os er historien i de bygninger og det kvarter, vi rykker ind i, helt afgørende, når vi planlægger indretningen af det enkelte hotel. Det er vigtigt, at stedet rummer en unik historie. Derfor blev vi også virkelig begejstrede og tænkte »Wow! Det her er ekseptionelt«, da vi hørte om projektet her. Det er virkelig rigt på historie.«

De tre ejendomme husede indtil starten af 2017 Københavns Universitets Teologiske og Juridiske Fakultet, som havde haft undervisningslokaler i bygningen siden 1969.

Også Ambulatorium for Prøvetagning havde frem til foråret 2017 lokaler i ejendommen - med indgang fra Pilestræde 65, hvor det nye hotel efter planen får en indgang. Derudover er der en række butikker ud mod Købmagergade.

Florian Kollenz, udviklingsdirektør, 25 hours hotels

»For os er historien helt afgørende, når vi planlægger indretningen af det enkelte hotel «


Hele komplekset er på tilsammen 21.600 kvadratmeter. Heraf skal størstedelen, ca. 17.000 kvm, bruges til hotelværelser, konferencefaciliteter, café og restaurant, mens et område på 3.000 kvm ud mod Købmagergade udlægges til butikker - mod i dag 1.800 kvm. Endelig etableres seks-otte mindre lejeboliger i det nuværende Købmagergade 46 som led i købsaftalen med Freja.

En smuk gammel vindeltrappe er en af de ting, der måske kan bevares og indgå i det nye hotel. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP.

Arkitekten Lise Sehested fra BBP Arkitekter skal stå for ombygningen i samarbejde med EKJ Rådgivende Ingeniører, indretningsarkitekterne Martin Brudnizki Design Studios og 25hours.

»Som arkitekt i København er det altid vanvittig spændende at få lov til at arbejde med eksisterende historiske bygninger, og et så stort bygningskompleks, som der her er tale om, på en så central beliggenhed hører absolut til sjældenhederne,« siger hun.

»Det er en stor, men dejlig udfordring at finde ud af, hvordan vi bedst kan få bygningernes oprindelige skønhed frem og samtidig gøre dem til en relevant og attraktiv del af byen.«

Hun har nydt at gå på opdagelse i de tomme bygninger og ikke mindst i deres historie, som for de ældste deles vedkommende kan føres helt tilbage til 1700-tallet.

»Nr. 44 var oprindelig et gammelt 1700-tals palæ, som har ligget med forhus, et smalt sidehus, have, baggård og stalde, sådan som byhuse ofte var indrettet på den tid,« fortæller hun. »Palæet blev opført af en kongelig hofskrædder, blev siden overtaget af hollandske købmænd og i 1805 af Det Kongelige Vajsenhus og fungerede frem til 1875 som skole og hjem for forældreløse.«

Købmagergade 44 - i 1805 blev ejendommen solgt til Det Kongelige Vajsenhus og fungerede herefter som skole og hjem for forældreløse børn. Litografi fra ca. 1840. Fold sammen
Læs mere
Foto: Det Kgl. Bibliotek.

Også stormagasinet Messen, der egentlig lå i Købmagergade 42 på hjørnet af Klareboderne, bredte sig i en årrække ind i nr. 44.

Købmagergade 50 er den største og nyeste af de tre ejendomme. Den blev opført i 1885 som den første ejendom i København, der blev bygget udelukkende til erhvervsformål - kun med en lille portnerbolig øverst oppe. Ifølge Lise Sehested lå her oprindelig en gammel postgård og den første Kongelig Porcelænsfabrik. Men efter de mange brande i indre København  - og som led i byudviklingen - blev den revet ned og den nuværende bygning opført.

Den forreste del af bygningen ud mod Købmagergade er nabo til Studenterhuset, som ikke indgår i hotelprojektet, og den bageste ligger smukt ud mod Trinitatis Kirkes kirkeplads.

Det bliver først og fremmest her, københavnerne kommer til at opleve det nye hotel, der får indgang fra pladsen. Fra hotellets restaurant og cafe bliver der udsigt til kirkepladsen og Trinitatis Kirke. Både restaurant og café vil være åben for alle, ikke kun for hotellets gæster.

Fra det nye hotels restaurant og café bliver der smuk udsigt mod kirkepladsen og Trinitatis Kirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP.

»Det er fælles for alle vores hoteller, at mad og drikke spiller en stor rolle for os,« siger Florian Kollenz. »Som udgangspunkt hader vi begrebet hotelrestauranter - vores restauranter skal have en standard, der først og fremmest kan tiltrække lokale, og vi vil meget gerne føje noget til det københavnske restaurationsmiljø, som ikke allerede er her i forvejen. Det er også meget mere interessant for hotellets gæster ikke bare at sidde sammen med andre forretningsrejsende, men også at møde de lokale københavnere.«

Hotellet får også adgang fra Pilestræde ved Nina Bangs Plads.

Lise Sehested, arkitekt

»Det er en stor, men dejlig udfordring at finde ud af, hvordan vi bedst kan få bygningernes oprindelige skønhed frem og samtidig gøre dem til en relevant og attraktiv del af byen«


»Vi håber meget, at hotellet kan give mere liv til pladsen, som i dag ligger lidt glemt og uudnyttet hen,« siger Karen Nielsen fra Hines.

Hun har været i dialog med menighedsrådet i Trinitatis kirke og understreger, at aktiviteterne omkring hotellet både i byggeperiode og i det færdige projekt skal tage behørigt hensyn til naboskabet til kirken. Hines har også holdt borgermøde for områdets øvrige beboere for at informere om projektet.

»Vi er bevidste om, at det bliver lidt hårdt at være nabo til en byggeplads i så lang en periode, men vi vil gøre vores bedste for at undgå at genere vores naboer,« siger hun.

Arbejdet med ombygningen er allerede så småt i gang. Det er hensigten at bevare så meget af den oprindelige bygningsmasse som muligt, selvom enkelte mindre bygninger i baggården fjernes for bl.a. at give plads til hotellets elevator.

Karen Nielsen ærgrer sig over, at de mange ombygninger, de tre ejendomme har været igennem i tidens løb, ikke har efterladt mere af den oprindelige indretning.

»Men vi forsøger at bevare så meget som muligt af det, der trods alt er tilbage, gamle døre og paneler, og vi har også fundet 25-30 fine gamle glaspendler, som sikkert kan indgå i hotelindretningen,« siger hun.

Også nogle af de fine gamle vinduer, håber hun, kan bevares, selvom de ikke lever op til moderne hotellers krav om støjdæmpning.

Karen Nielsen fra ejendomsinvesteringsselskabet Hines ved et af de gamle vinduer, der stadig er bevaret og måske kan indgå i det nye hotel. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP.

Andre vinduer - bl.a. ud mod kirkepladsen - er det tanken at føre tilbage til det oprindelige udtryk. Her har de store vinduer oprindelig været helt uden sprosser, hvilket var meget avanceret på det tidspunkt, hvor bygningen blev opført, fortæller arkitekt Lise Sehested.

»Det er nok nogle af de største glasfacader, man har været i stand til at fremstille på det tidspunkt,« siger hun.

Butikkerne ud mod Købmagergade vil blive bygget helt om, og det vil formentlig betyde farvel til de hidtidige lejere. Ved at ændre etagedækkene, så butikkerne fremover kommer i niveau med gaden, og ved at udvide butikkerne ind i gården kan der indrettes sammenlagt 3.000 kvm butiksareal, som Karen Nielsen håber vil være attraktivt for både nationale og internationale mærkevarebutikker.

»Vores overordnede mål med projektet er at udvikle og genopbygge et unikt kvarter i og omkring Købmagergade,« siger hun.

Hotel 25hours åbner efter planen i juni 2021, mens butikkerne ventes færdige i sommeren 2020.