Overraskende fortidsfund dukkede op under nyt københavnerhotel. Nu kan du blive klogere på byens fortid

Jorden under et nyt hotel i Købmagergade viste sig at indeholde fund, der afslører nyt om københavnernes liv for flere hundrede år siden. De kan nu opleves på en udstilling på selve stedet.

Denne top af en keramikflaske er bare en af de overraskelser, der dukkede op under udgravningerne i forbindelse med det nye hotel ved Rundetårn. På grund af det skæggede mandehoved på flasketoppen kaldes den en Bartmannskrug og er fra enten 1600- eller 1700- tallet. Den dukkede op i en latrin.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Københavns Museum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke småting, der dukkede op, da ejendomsselskabet Hines gik i gang med den store renovering af Købmagergade 44-50.

Det er et område, mange kender som Universitets Passagen, og netop her åbner The Trinity Quarter næste år. Navnet dækker over et område med butikker, boliger og hotellet 25h Hotel Round Tower.

Til udviklernes store overraskelse gemte der sig adskillige interessante fortidsminder, da de begynde at grave under hotellet. Også nogle, som afslører ny viden om københavnernes hverdagsliv i middelalderen og renæssancen.

Hvem havde for eksempel gættet, at 400 år gammel afføring kan vidne om en særlig social status? Eller at ruskindshandsker fra samme tid gav et fingerpeg om, at her boede mere velhavende københavnere?

Dyreknogler og keramik

​Siden det første spadestik i 2019 har arkæologer fra Københavns Museum gravet og fundet alt fra latriner fra 1600-tallet til kranier fra forskellige dyr med slagtespor fra 1500-tallet, drikkeglas, importeret stentøj, en velbevaret sparebøsse af keramik og bemalede ovnkakler og porcelæn.

En del af det kan nu opleves på en udstilling, som åbner på lørdag i Købmagergade 50, hvor det nye hotel åbner næste år, når renoveringen er færdig.

»Det er jo enormt interessant, når vi på den her måde støder på ny viden. Den vil vi gerne dele med københavnerne,« siger Karen Egede Nielsen, udviklingsdirektør i Hines i Norden.

Sådan kommer det nye hotel til at se ud, når det åbner i 2022, men allerede nu kan man se de overraskende fund, der dukkede op under bygningen i Købmagergade, da udviklerne begyndte at grave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rendering: Hines.

Hotellet udstillede tidligere på foråret plancher af flere fund, men efter at restriktionerne er lempet, kan man nu opleve en fysisk udstilling, som er blevet til i samarbejde med Københavns Museum.

Her kan man ved selvsyn studere dyreknogler, keramik og mønter, og lørdag 12. juni er der desuden basis for at tale med de arkæologer, som har haft hænderne i jorden.

Afslørende afføring

Noget af det spektakulære, der dukkede op under udgravningen, var 18 latriner med efterladenskaber fra københavnere.

Selv efter 400 år under jorden kunne latrinerne afsløre, hvad indbyggerne havde spist, inden de forrettede deres nødtørft.

Der var eksempelvis jordbær, figner og lidt mere eksotiske fødevarer i afføringen, og det kan betyde, at de højere sociale lag boede netop her ved Rundetårn, har arkæologerne ved Københavns Museum tidligere fortalt til Berlingske.

Selv efter 400 år kan afføringslag afsløre, hvordan københavnerne levede i 1600-tallet. Her en af de 18 latrinkasser, der dukkede op under udgravningen under det nye hotel i Købmagergade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Københavns Museum.

Fordi latrinerne har skabt et fugtigt miljø, betyder det samtidig, at andre fund er blevet bevaret.

For eksempel er en sko med dekoration på overfladen og korksål dukket op, og den har formodentlig også tilhørt den bedre stillede del af københavnerne. Det samme gælder en ruskindshandske, mener arkæologerne.

Det var langtfra alle, der havde råd til ruskindshandsker i 1500-1600-tallet. Det vidner om, at handsken her har tilhørt en person fra de øvre sociale lag, mener arkæologerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claes Hadevik, Københavns Museum.

Her var ikke bare en mark

Beklædningsgenstandene og de gamle toiletter må man dog nøjes med at se på store fotoplancher, fortæller Karen Egede Nielsen.

»De er stadig under konservering, så vi kan ikke vise dem fysisk endnu, men man kan få et godt indtryk på de store fotografier,« siger hun og tilføjer:

»Vi viser heller ingen menneskeknogler.«

Det kom som en overraskelse for arkæologerne, at der var keramik fra 1100-tallet i jorden under hotellet. Før har man troet, at der var mark i området før 1300-tallet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Københavns Museum.

Til gengæld kan man se skår fra keramik, som kan dateres tilbage til omkring år 1100, hvor man ellers troede, at der bare var mark her ved Købmagergade. Det samme gælder et møntfund fra Valdemar den Stores tid (1131-1182).

»Det fortæller os noget om, at det her område i København har været anvendt til meget andet end bare at være en mark, og at her har været aktivitet allerede fra 1100-1200-tallet. Det er ny viden,« har en af de to arkæologer, Zenon Topcagic, tidligere fortalt.

Her, hvor det skete

​Udstillingen åbner lørdag, hvor der ud over de arkæologiske fund vil være filmklip fra udgravningen og fremvisning af arkitekturfotograf Jens Markus Lindhes billeder af bygningen under renoveringen.

Desuden vil både Københavns Museums arkæologer og Karen Egede Nielsen være til stede.

På udstillingen får man også et lille »preview« af det nye hotel, som åbner næste år – og nye detaljer om Købmagergade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hines.

»Vi synes, det er interessant, at vi viser de her fund præcis, hvor de dukkede op i jorden. Det er jo også en del af hotellets historie nu,« siger Karen Egede Nielsen, der glæder sig over at kunne arrangere en udstilling i samarbejde med Københavns Museum, men ude i byen.

»Der er mange små historier, som jeg tror, de fleste københavnere vil finde interessante. Arkæologerne har stået og samlet lerkrukker de seneste dage, og de kan fortælle en masse om, hvad de nye fund betyder for vores opfattelse af byen. Det er jo altså ret fantastisk,« siger hun.

Ud over lørdag den 12. juni er udstillingen åben alle hverdage mellem kl. 16.00 og 18.00 fra 14. til 30. juni. Der er gratis adgang – og krav om coronapas.