TV 2 tavse om »tophemmelig« sexisme-dokumentar: Ledelsen har givet »frie tøjler«

Ifølge flere kilder arbejder TV 2 netop nu på en dokumentar om sexisme og seksuelle krænkelser på kanalen. Selv har TV-stationen ingen kommentarer.

Jens Gaardbo fratræder ved nytår sin stilling på TV 2, efter det i en ekstern undersøgelse af kulturen på TV 2 er kommet frem, at han i sin tid som nyhedschef på kanalen har udvist »dårlig dømmekraft«. Sideløbende med den eksterne undersøgelse arbejder TV 2 ifølge flere uafhængige kilder på en dokumentar om kulturen på stationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Som et led i arbejdet med at kortlægge kulturen og skabe en kulturændring på TV 2 arbejder en række folk på TV 2 lige nu angiveligt med en dokumentar, der skal beskrive den sexistiske kultur på TV-stationen.

Ekstra Bladet skriver tirsdag, at dokumentaren gransker kulturen på netop TV 2.

Berlingske har talt med kilder, der bekræfter, at TV 2 arbejder på netop sådan en dokumentar.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger går dokumentaren i dybden med kulturen og herunder sexisme og seksuelle krænkelser på kanalen. Ekstra Bladet beskriver også, at arbejdet med dokumentaren er »tophemmeligt«. Avisen har været i kontakt med en journalist, der angiveligt skulle være med på projektet, men ingen ønsker at kommentere oplysningerne.

Berlingske har været i kontakt med TV 2s kommunikationsafdeling, og her er meldingen klar:

»Ingen kommentarer.«

Ifølge Berlingskes kilder har TV 2 arbejdet på projektet »i nogle måneder«, og der skulle angivelig være givet »frie tøjler« fra ledelsen i forhold til at bore i kulturen på TV 2 både i »gamle dage« og i dag.

Ligger mange år tilbage

Hele processen om et kritisk blik på kulturen på TV 2 blev skudt i gang på baggrund af seks kvindelige TV 2-ansattes initiativ til en støtteerklæring til Sofie Linde. Sofie Linde indledte debatten om #metoo og sexisme i mediebranchen i en tale under »Zulu Comedy Galla« i august. Støtteerklæringen blev underskrevet af 1.615 kvinder fra mediebranchen.

Støtteerklæringen satte gang i en sneboldeffekt i hele mediebranchen, og særlig blev der sat fokus på kulturen på TV 2.

I Berlingske stod to kvinder frem ved navn og fortalte om deres oplevelser på TV- stationen.

I alt fortalte syv tidligere, kvindelige ansatte i TV 2s nyhedsafdeling, om hvordan arbejdspladsen i en årrække har haft massive problemer med et sexistisk arbejdsmiljø, der også har været præget af både en lummer og en hård tone.

Blandt andre Antoinette Kordic fortalte om en hverdag med grænseoverskridende, seksualiserede kommentarer og klap bagi, når hun gik gennem Kvægtorvets lange mellemgang, ligesom hun fortalte om andre former for chikane.

En anden af kvinderne, som Berlingske talte med, berettede om, hvordan det ofte handlede mere om udseende end faglighed.

»Som kvinde skulle man være fuckable, hvis man skulle blive til noget. Var man ikke lækker i klassisk forstand, var det ikke karrierefremmende«, lød det fra en tidligere TV 2-medarbejder til Berlingske.

Hun rettede samtidig en hård kritik mod TV 2s nyhedsledelse:

»Det var én lang ‘min pik er større end din pik-konkurrence’. Man blev nedgjort, hvis man ikke havde samme mening som herreklubben.«

Undersøgelse kostede profil jobbet

Den massive debat om kulturen på TV 2 medførte krisemøde på TV 2, der førte til igangsættelsen af en ekstern advokatundersøgelse. Kulturundersøgelsen blev sat i gang af direktør Anne Engdal Stig Christensen. Formålet er blandt andet, at »der skulle ryddes op i krænkelsessager, og at der skulle tages et endeligt opgør med en usund kultur«, som det fremgik af et brev fra Anne Engdal Stig Christensen.

Og netop den eksterne kulturundersøgelse, hvor man anonymt kunne fortælle om sine oplevelser, betød, at der kom en stribe af henvendelser. Undersøgelsen fik fredag konsekvenser for den mangeårige TV 2-vært Jens Gaardbo. I en pressemeddelelse fra TV 2 blev det meldt ud, at han fratræder sin stilling på baggrund af »dårlig dømmekraft i Gaardbos tid som nyhedschef«.

»Som følge af TV 2s kulturundersøgelse er jeg blevet forelagt, at jeg for år tilbage som nyhedschef overtrådte TV 2s personalepolitik.«

»Det er ganske vist længe siden, og tiden var en anden. Men jeg er enig i, at der var eksempler på dårlig dømmekraft, og at jeg i visse tilfælde opførte mig forkert. Det var ikke i overensstemmelse med den værdighed, der bør være i jobbet som leder – eller i jobbet som et af stationens ansigter udadtil. Det tager jeg nu ansvaret for og konsekvensen af,« var Jens Gaardbos egne ord i pressemeddelelsen.

Det er ikke meldt ud, hvad der i kulturundersøgelsen konkret er årsagen til Gaardbos exit, hvilket har undret en række eksperter.