Tillidsrepræsentant på TV 2 om #metoo-dokumentar: »Det gør smerteligt ondt at være vidne til«

Hovedtillidsrepræsentant på TV 2 beretter om lettet stemning på TV 2 dagen efter, at #metoo-dokumentaren om kanalen udkom på Discovery+. Sine steder var der også en trykket stemning at spore, forklarer tillidsrepræsentanten.

 
Magdalena Andersson er mandag for anden gang blevet godkendt som Sveriges statsminister i Riksdagen. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det overraskede ikke hovedtillidsrepræsentanten på TV 2, Lennart Steen, at mange af henvendelserne i advokatundersøgelsens foreløbige resultater tilbage i oktober 2020, omhandlede TV 2s nyhedsafdeling.

»Det er den største afdeling, men det er også der, der har været de største problemer mellem ledelse og medarbejdere,« sagde Lennart Steen dengang til Berlingske.

Nu er problemerne blevet udstillet i medier og på streamingtjeneste, efter at forløbet fik sin foreløbige kulmination med dokumentaren »Metoo: Sexisme bag skærmen«, der kan ses på Discovery+.

Stemningen har efterfølgende været både trykket og lettet, mener Lennart Sten. Selvom nogle ansatte – på grund af det seneste års mange historier om kulturen på TV 2 – er trætte af at skulle retfærdiggøre, at de arbejder på TV 2, og at kulturen i dag er en anden, er han og kollegerne glade for, at sagerne kommer frem i lyset.

»Det er et kapitel i TV 2s historie, som bliver nødt til at blive fortalt, selvom det gør smerteligt ondt at være vidne til. Men det er væsentligt, det er afgørende, og det er alt det, som #metoo handler om: At få det skjulte og fordækte frem i lyset for at gøre op med dårlige strukturer,« siger Lennart Sten.

Hovedtillidsrepræsentanten sender sin »totale respekt« til Sofie Linde og de seks kvinder, der indledte den danske #metoo-bølge, og til de de kvinder, der stod frem i dokumentaren.

På den røde sofa

Lennart Sten har selv været årsag til kritik i forbindelse med, at TV 2, som oprindeligt skulle have produceret dokumentaren, valgte at skrinlægge denne. Lennart Sten var blandt de TV 2-medarbejdere, som mente, at TV 2 ikke burde undersøge sig selv.

Lennart Sten, synes du ikke, det havde været fint, at TV 2 selv havde lagt forholdene frem?

»Det ville have flået os i stykker, hvis vi havde lavet den dokumentar. Slutproduktet er nu mere rent, eftersom redigeringsretten ikke ligger her i huset. Der er professionelle udefra, der har tegnet billedet, og det er det, der gør det rent og troværdigt,« siger Lennart Sten:

»Hvis det teoretisk havde handlet om økonomisk svindel i TV 2, og man kunne lægge tal og papirer på bordet, kunne vi godt have løfte det, men når det handler om, hvad der for op til 20 år siden er foregået på et toilet, et kontor eller …«

På en rød sofa ...

»Ja, eller på en rød sofa mellem to mennesker, så er det bedst, at dokumentaren er lavet af andre, så troværdigheden ikke kan beklikkes.«

Skulle have taget gamle sager mere alvorligt

Nu er dokumentaren produceret, og jeg så kulturkommentator Anne Sophia Hermansen foreslå, at TV 2 sendte den. Altså på hovedkanalen. Hvad tænker du om den idé?

»Hvis man ser bort fra jura, penge og alt det der, så synes jeg, at der ville være stil over det. Så når du spørger, vil jeg sige ja. Det vil være et flot signal.«

Lennart Sten forklarer, at det seneste års fokus har fået ham til at kigge gamle sager igennem for at se nærmere på, om der har været sager, han skulle have håndteret anderledes.

»Og, ja det har der været. Vi har i nogle tilfælde helt sikkert undervurderet, hvad det kan betyde for kvinder, at de har været udsat for en sexistisk bemærkning eller upassende tilnærmelser. Vi taler ikke om grelle sager, som Therese Philipsens, men i den såkaldt mindre afdeling. Men klart om forhold, som vi nu har lært af #metoo, at vi skal tage alvorligt.«

Lennart Sten er dog glad for, at sagen, da det i 2020 det kom frem, at en chef havde sendt ubehagelige beskeder til flere kvindelige medarbejdere, ifølge ham blev behandlet korrekt, og at kvinderne følte sig trygge ved at gå via de rette kanaler.

»Kvinderne kom netop til os, og det endte jo også med, at chefen blev fritstillet. Det viser, at der er sket noget siden de første sager fra 00erne, som er nævnt i dokumentaren.«

Det er i opslaget herunder, at Berlingskes Anne Sophia Hermansen foreslog, at TV 2 skulle sende dokumentaren om TV 2.