TV 2-tillidsmand er parat til at gå af: »Vi står med et hvepsebo i hænderne, og det stikker og svier«

156 journalister på TV 2 kritiserer ledelsen for at have sløjfet dokumentarfilm om #metoo på TV 2, og kritikken har også ramt hovedtillidsmand Lennart Sten, der støtter nedlukningen.

TV 2s tillidsmand, Lennart Sten, bakker op om ledelsens beslutning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En sløjfet dokumentar om sexisme på TV 2 har ført til en strid mellem en række ansatte i TV 2s nyhedsafdeling og ledelsen på TV 2.

Onsdag aften meddelte TV 2s ledelse, at man stopper en dokumentar om sexisme på arbejdspladsen. Årsagen var, at dokumentaren var endt med at handle mest om TV 2 selv. Og en del af begrundelsen fra TV 2s nyhedsdirektør, Jacob Kwon, var, at det er utroværdigt, hvis TV 2 undersøger sig selv.

Skrotningen af dokumentaren har fået flere end 150 ansatte i nyhedsafdelingen til at underskrive et brev til ledelsen, hvori de erklærer sig uenige med beslutningen. Et brev, som Jacob Kwon har reageret på her.

Sagen ærgrer TV 2s hovedtillidsmand, Lennart Sten, der selv blev skydeskive for kritik i de 156 ansattes brev til ledelsen. I brevets afsluttende passus blev han beskyldt for at ville beskytte »dokumentarredaktionen mod sig selv«, idet de ansatte i brevet understregede, at dokumentarredaktionen er »fuldt ud i stand til at tage vare på sig selv«.

På den baggrund påpeger Lennart Sten over for Berlingske, at han allerede tidligt i efteråret advarede ledelsen i dokumentarafdelingen mod at give grønt lys for en dokumentarfilm, der skulle rette søgelyset mod TV 2s egne journalister.

»Den konstellation rummer så mange dilemmaer og faldgruber, at alle de principper, vi normalt benytter os af inden for journalistik, risikerer at blive blandet sammen. Der kan eksempelvis opstå situationer, hvor dem, der undersøger, måske selv har været involveret i de sager, der undersøges og så fremdeles,« siger Lennart Sten.

Der var et ledelsesvakuum

Af den grund udtrykte han allerede tidligt i efteråret sin skepsis over for TV 2s ledelse, som på det tidspunkt ønskede en dokumentarfilm om #metoo, der også skulle involvere de meget omtalte sager, der har udspillet sig inden for stationens egne vægge.

Lennart Sten, hovedtillidsmand på TV 2

»Mine kolleger har udtrykt tvivl om, hvor de har mig, og hvad jeg mener, og om jeg har deres ryg. Ordet mistillid er ikke sagt endnu, men det er meget tæt på.«


»Men der var ingen i ledelsen, der turde tage ansvaret for at stoppe udsendelsen. Der var været ledelsesvakuum. Særligt underligt er det, når medarbejdere og ledelse var enige om, at der skulle laves en advokatundersøgelse af sexismen, der holdt armslængde til de ansatte, så TV 2 ikke kunne beskyldes for at ville influere på indholdet. Og så sætter man et dokumentararbejde i gang, der risikerer at blive beskyldt for nøjagtigt det samme,« siger Lennart Sten.

Han mener, at det understreger situationens alvor, når forskellige dele af ledelsen offentligt lufter deres uenighed. Og eftersom han selv var imod, at dokumentarfilmen blev sat i gang, piner det ham, at 156 af hans medlemmer i dag har vendt sig imod ham. Sagen risikerer at grave dybe grøfter af mistillid mellem ansatte, ledelse og ham selv.

»Mine kolleger har udtrykt tvivl om, hvor de har mig, og hvad jeg mener, og om jeg har deres ryg. Ordet mistillid er ikke sagt endnu, men det er meget tæt på. Vi står med et hvepsebo i hænderne, og det stikker og svier, og vi kan ikke gøre en disse ved det,« siger Lennart Sten.

Hvis tilliden mellem parterne ikke forbedres på den lange bane, er han i værste fald parat til selv at gå som tillidsmand.

»Det ligger jo i selve begrebet, at man ikke kan have en tillidsmand, man ikke har tillid til,« siger Lennart Sten.

Berlingske ville gerne foreholde nyhedsdirektør Jacob Kwon kritikken, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. Men i et interview med Berlingske onsdag aften svarede han på spørgsmålet om, hvorfor ledelsen ikke har stoppet dokumentaren tidligere i processen:

»En dokumentarproces er en lang proces, og afdelingen skulle have arbejdsro til at afsøge vinkler og muligheder. Det startede som et håb om at starte en bred dokumentar. Det var ikke tiltænkt kun at handle om TV 2. Der er ikke udsigt til, at det ændrer sig, og hvis det kun er om os selv, så er vi ikke de rigtige,« lød det fra Jacob Kwon.

Fagbladet Journalisten har fået en kommentar fra Jacob Kwon om, hvorvidt ledelsen ikke turde træffe en beslutning:

»Det er lidt spøjst at beskylde ledelsen for ikke at turde træffe en beslutning. Det er lige præcis det, jeg har gjort. Det står jeg på mål for, og det bliver jeg kritiseret for,« siger Kwon til Journalisten.