TV 2 dropper dokumentar om sexisme i egne rækker – »Vi mener ikke, det er troværdigt«

Dokumentaren om sexisme på danske arbejdspladser er droppet, siger nyhedschef på TV 2 til Berlingske.

Jacob Kwon, nyhedschef på TV 2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Arnesen/TV 2
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TV 2 skulle have lavet en dokumentar om sexisme på danske arbejdspladser, herunder på TV 2. Men den dokumentar er nu droppet. Det siger Jacob Kwon, der er nyhedschef på TV 2, til Berlingske, og det skriver TV 2 selv.

Det sker efter, at et omfattende arbejde med kulturen er sat i gang på tv-stationen, herunder en advokatundersøgelse, der blandt andet har ført til, at tv-værterne Jens Gaardbo og Jes Dorph-Petersen er stoppet som værter på kanalen.

Håbet med dokumentaren var at lave en bred dokumentar om #metoo på danske arbejdspladser, siger Jakob Kwon til Berlingske.

»Som led i researchfasen er det kommet frem, at en del primært drejer sig om TV 2, som dermed har stået over for at skulle undersøge især sig selv. Og vi mener ikke, det er troværdigt, at vi har TV 2-medarbejdere, der interviewer tidligere og nuværende medarbejdere. Det ville medføre en for stor risiko for, at vi kunne blive anklaget for at være enten for bløde eller for hårde.«

Har kritikken af Jes Dorph-Petersens fyring haft nogen indflydelse på beslutningen?

»Nej, det har den ikke. Advokatundersøgelsen foregår i et andet spor af vores virksomhed.«

Har I ikke hele tiden vidst, at TV 2-medarbejdere skulle interviewe TV 2-medarbejdere? Hvad har ændret sig?

»Nej, det var ikke håbet fra starten. Håbet var at lave en bred dokumentar om sexisme på danske arbejdspladser, herunder i medierne og på TV 2. Det er så endt med at handle primært om hændelser på TV 2. Og det synes vi ikke giver mening. Selvom der er forhold, der ville være væsentlige og relevante at bringe frem, så mener vi grundlæggende ikke, vi kan undersøge os selv. Derfor har vi sagt til kilderne, at de er velkommen til at gå til andre medier.«

Jeg har stadig svært ved at forstå, hvad der har ændret sig. Var det, fordi kilder andre steder end TV 2 ikke ville udtale sig, eller?

»Dokumentarprocesser har det jo med at tage en drejning i forhold til udgangspunktet, og det er også det, det er endt med her. Og vi mener som sagt ikke, det er troværdigt, at vi undersøger os selv.«

Hele processen, der skulle kaste et kritisk blik på kulturen på TV 2, blev skudt i gang på baggrund af seks kvindelige TV 2-ansattes initiativ til en støtteerklæring til Sofie Linde. Sofie Linde indledte debatten om #metoo og sexisme i mediebranchen i en tale under »Zulu Comedy Galla« i august. Støtteerklæringen blev underskrevet af 1.615 kvinder fra mediebranchen.

Internt på TV 2 har arbejdet med #metoo-dokumentaren givet uro, skriver TV 2.

»Folk har været nervøse for, om snakke i kantinen skulle kunne bruges. Ledelsen har endda måtte udsende mail, der beroligede folk om, at der ikke var opsat skjulte kameraer og mikrofoner. Også derfor er det den rigtige beslutning,« siger TV 2s hovedtillidsmand Lennart Sten til TV 2.

Støtteerklæringen satte gang i en sneboldeffekt i hele mediebranchen, og særlig blev der sat fokus på kulturen på TV 2.

I Berlingske stod to kvinder frem ved navn og fortalte om deres oplevelser på tv- stationen.