Skuffet Jes Dorph: Jeg har været igennem en uværdig, ensidig og uretfærdig proces

TV-vært Jes Dorph-Petersen er færdig på TV 2 efter intern undersøgelse om sexisme på tv-stationen. Han er erklæret »uønsket som vært« på baggrund af to episoder i 2001 og 2003

Jes Dorph-Petersen skal ikke længere arbejde på TV 2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag aften er det kommet frem at Jes Dorph er færdig på TV 2. Ekstra Bladet var de første til at fortælle om sagen, men tirsdag aften bekræfter Jes Dorph-Petersen selv sagen på sin facebookside. Her forklarer han, at TV 2/Danmarks ledelse har besluttet, at han ikke længere må optræde i fjernsynet for stationen.

»Jeg har optrådt i tv i over 30 år - siden 1989. De seneste 5 år på Go’aften Danmark og Go’aften Live. Men det er slut nu. I hvert fald på den station, jeg har arbejdet for i 27 år. Ledelsen i TV 2/Danmark har i forbindelse med sin meeto-undersøgelse af kulturen på TV 2 besluttet, at jeg ikke længere må optræde i fjernsynet for stationen. Jeg er erklæret uønsket som vært på TV 2’s kanaler på baggrund af to episoder i 2001 og 2003,« skriver han på Facebook og fortsætter:

»Sagsforløbet og konklusionen ryster og skuffer mig voldsomt. Jeg har siden midten af november været igennem en uværdig, ensidig og uretfærdig proces, hvor TV 2 og advokatfirmaet bag undersøgelsen efter min opfattelse fra starten har betragtet mig som skyldig og derfor dømt mig på forhånd.«

»Jeg er blevet smidt ud af TV 2 for dengang at have opført mig på en måde, der ikke er forenelig med at være vært på TV 2 med henvisning til to indberetninger fra to tidligere medarbejdere. Og selvom der er helt centrale dele, jeg ikke kan genkende – og selvom vidner har støttet min forklaring - har advokatfirmaet og TV 2 alene valgt at lægge anmeldernes version til grund for deres afgørelse. Versioner, jeg fik forelagt første gang under den eneste afhøring, jeg deltog i, og som jeg derfor ikke fik mulighed for at forberede mig på. Jeg blev her foran en advokat og en chef fra TV 2 uden mulighed for forberedelse bedt om at redegøre for detaljer i de 18 og 20 år gamle episoder,« lyder det på Facebook.

Taler ud i Politiken

På Facebook fortæller Jes Dorph selv, at han har valgt at fortælle sin historie til Politiken. Politiken har tirsdag aften publiceret en længere artikel, hvor Jes Dorph i detaljer fortæller om sagen. Her kommer det helt konkret frem, hvad det er for episoder, der har ført til hans afgang fra TV 2.

En af episoderne er fra 2001 og handler om en kvindelig journalistpraktikant, der er ansat på TV 2. I advokatundersøgelsen har praktikanten fortalt, hvordan hun en aften bliver inviteret hjem til Jes Dorph. Hun er af den overbevisning, at der kommer flere gæster, men da hun ankommer, er der kun Jes Dorph og en fælles mandlig kollega. Pludselig kigger Jes Dorph på hende og »uden varsel lagde han en hånd over hendes mund og pressede hende ned på briksen«, fremgår det i Politiken, der ikke bringer navnet på praktikanten, men har anonymiseret hende under navnet Nina.

»Dorph drejede Ninas hoved ud til siden, således, at hun ikke kunne se på ham, og han lagde sin vægt oven på hende, så hun ikke kunne bevæge sig. Hans ene hånd var boret ind i hendes ansigt. Med den anden hånd gav han Nina en lussing. Nina erindrede, at hun tænkte »hvorfor kysser han mig ikke?«, hvis han godt kan lide mig. Hun forstod slet ikke, hvad der var hans hensigt«, skriver Politiken.

»Ud af øjenkrogen så Nina, at kollegaen forlod rummet. Hun fandt senere ud af, at han var gået ind i et rum ved siden af og havde lagt sig til at sove. Nina berettede, at hun intet seksuelt havde lagt op til, og at hun derfor var chokeret og bange. (…) Nina erindrede, at hun tænkte, at ’jeg kan lige så godt opgive at gøre modstand’. Dorph tiltvang sig herefter sex med hende. Bagefter røg Nina og Dorph en cigaret og talte sammen,« skriver Politiken.

Selv afviser Jes Dorph-Petersen anklagerne:

»Min hjerne eksploderer. De anklager mig for noget alvorligt, som ligger 20 år tilbage, og som jeg ved er løgn. Det kunne jeg aldrig finde på. Sådan er jeg ikke. Det er simpelthen en opfundet historie. Hvorfor finder hun på det har jeg ikke noget svar på, men jeg ved, at det der er ikke sket. Jeg bliver nødt til under afhøringen at sige fra hjertet, at jeg ikke kan huske den aften specifikt. Men jeg ville aldrig glemme, hvis jeg havde gjort det, hun hævder. Jeg siger også til advokaten, at det kvinden siger, er løgn. Det er aldrig sket,« siger han til Politiken.

Derfor står han frem

I sit facebookopslag forklarer Jes Dorph-Petersen desuden, hvorfor han vælger at stå frem med sin historie i Poltiken:

»Jeg er klar over, at jeg bliver genstand for både kritik og afstandtagen, men jeg kan ikke fortælle sandheden halvt. Og jeg vil ikke bukke hovedet. For mig er det historien om et grotesk, unfair og meningsløst forløb, hvor TV 2s ønske om at vise handlekraft er endt i en uforsonlig straf, der risikerer at smadre min karriere, mit omdømme og genere mine nærmeste voldsomt. Der er ingen perspektiv i sanktionen. Og ingen, der får glæde af den,« lyder det fra Jes Dorph-Petersen.