TV 2-vært Janni Pedersen rystet af vidneudsagn: Når jeg tænker på, hvor meget skyld og skam, hun har gået med i tyve år, så tuder jeg

En beretning fra den tidligere TV 2-praktikant Therese Philipsen har overrasket den erfarne studievært Janni Pedersen, der her forklarer sig i et interview med Berlingske.

 
Se traileren til dokumentaren MeToo: Sexisme bag skærmen. Den omdiskuterede dokumentar hvor tidligere og nuværende ansatte på TV2 fortæller om en sexistisk kultur. Video: discovery+ Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyve år efter kan historierne om overgreb og sexisme på TV 2 stadig føre til tårer.

Den erfarne TV 2-vært Janni Pedersen er en af en række tidligere og nuværende ansatte på TV 2, som i dokumentaren »Metoo: Sexisme Bag Skærmen« på Discovery+ har fortalt om deres oplevelser med en sexistisk kultur på TV 2, gennem mange år.

I dokumentaren fortæller Janni Pedersen, hvordan hun blev lovet job af en chef, der til gengæld forlangte sex af hende, et tilbud som hun dog valgte at afslå. Det var dog en beretning fra en anden medvirkende, nemlig den tidligere praktikant Therese Philipsen, der for alvor berørte Janni Pedersen.

Det skyldes blandt andet hendes egen handlemåde i sagen, indrømmer hun. I dokumentaren fortæller den tidligere praktikant, Therese Philipsen, blandt andet, hvordan hun brød grædende sammen efter at have haft sex på et toilet med en chef. I tredje og sidste afsnit beskriver samme tidligere ansatte et voldsomt samleje med en studievært. Sidstnævnte beretning rørte Janni Pedersen dybt, fortæller hun til Berlingske. 

»Jeg blev meget berørt af Therese Philipsens vidnesbyrd i dokumentaren. Jeg har ikke været vidende om alt det, hun har oplevet som praktikant,« siger Janni Pedersen, der først blev bekendt med hele Therese Philipsens historie i forbindelse med tilblivelsen af dokumentaren.

Janni Pedersen siger til Berlingske, at hun kan erindre en situation på TV 2, hvor hun i et »klodset forsøg på at vise omsorg« fik sagt til Therese Philipsen, at hendes kjole måske var for kort.

»Dermed fik jeg antydet, at hun selv havde været ude om det. Hun har senere fortalt mig, at den melding ramte hende lige i fjæset, at hun følte, at hun blev yderligere stigmatiseret. Det har jeg det meget dårligt med i dag, og jeg bliver også berørt af at tale om det lige nu. Når jeg tænker på, hvor meget skyld og skam hun har gået med i tyve år, så tuder jeg,« siger Janni Pedersen.

På sin vis var hun selv med til at vedligeholde et dårligt system, siger hun, idet hun ikke var lydhør overfor det, der skete på TV 2 Nyhederne.

»Jeg deltog i sladderen om de kvinder, om hvem det blev sagt, at de havde været i seng med chefer for at opnå deres job. Jeg indrømmer i den henseende, at jeg har været med til at fastholde et forkert system. Så det har været et wakeup call. Man skal ikke deltage i sladder om kvinder. Man skal tværtimod hjælpe dem, der bliver sladret om,« siger Janni Pedersen.

Hvorfor træder du frem nu?

»Som journalist ønsker jeg jo normalt kun at formidle historien – ikke at at være en del af historien, så jeg har tidligere vægret mig for at stå frem. At jeg gør det i dokumentaren, skyldes først og fremmest min datter, der har gjort det klart for mig, at en person med min position og offentlige ansigt har en mulighed for at gøre en forskel for hendes og fremtidige generationer af kvinder,« siger Janni Pedersen.

Er der sket en kulturændring på TV 2?

»Jeg har været overrasket over, at dokumentaren viser, at den uheldige kultur er fortsat indtil for nylig, og ikke bare drejer sig om tilfælde, der ligger flere år tilbage. At jeg ikke har været vidende om det, kan hænge sammen med, at jeg som studievært og ældre medarbejder har opnået en position, der betyder, at jeg måske ikke er den første, som unge praktikanter henvender sig til, hvis de oplever problemer. TV 2-ledelsen har iværksat et stort arbejde med at ændre den fastgroede kultur, og jeg håber, at den ændrer sig ad åre,« siger Janni Pedersen.

Efter Discovery-dokumentaren har TV 2 udsendt en pressemeddelelse, hvori TV 2s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, udtaler:

»Dokumentarserien bekræfter, at der gennem en årrække har været en usund og helt uacceptabel kultur på TV 2, og jeg vil gerne anerkende og takke kvinderne. Det er en vigtig historie at få frem, og det har ikke været let for de medvirkende. Udsendelsen bekræfter mig i, at det var en rigtig beslutning at igangsætte en advokatundersøgelse for at komme til bunds i sager om krænkende adfærd på TV 2. Det har været voldsomt, og det er indlysende, at der har været et ledelsessvigt fra TV 2s side.«

»Metoo: Sexisme Bag Skærmen« kan ses på Discovery+