Mette Frederiksen får kritik for dykkertur med Mikkel Beha: »En demokratisk udfordring«

Flere politikere optræder i realityprogrammer, senest landets statsminister i »Kurs mod danske kyster«. Ikke alle er glade for den tendens.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er krøbet i våddragten i programmet »Kurs mod danske kyster«, her sammen med Emil Midé Erichsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Louise Rønne Jensen/TV 2
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er tale om en del af en generel tendens, når statsminister Mette Frederiksen (S) og andre politikere optræder i reality-tv og andre bløde programmer.

Senest har statsministeren optrådt i en specialudgave af TV 2-seersuccesen »Kurs mod danske kyster«, hvor hun blandt andet har svømmet med sæler ved Christiansø.

Ifølge politisk kommentator og tidligere pressechef i Venstre Søs Marie Serup Laybourn er det problematisk med den form for optrædender, når reportere inden for den klassiske journalistik samtidig får stadig sværere ved at få ministre og politikere i tale. Dette misforhold er blandt andet blevet påtalt af både Berlingskes og Ekstra Bladets chefredaktører.

»Jeg vil gerne svinge mig op til at sige, at det er et demokratisk problem. Det betyder, at vi ikke journalistisk får bearbejdet samfundets store vigtige dagsordener,« siger Søs Marie Serup Laybourn.

Mikkel Beha Erichsen (th.) og sønnen Emil Midé Erichsen er begge medvirkende og drivkraften bag TV 2s populære tv-program »Kurs mod fjerne kyster«. Det program har nu fået en version med udgangspunkt i Danmark under titlen »Kurs mod danske kyster«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Den kritik er Katrine Sommer Boysen enig i. Hun er ekstern lektor i medieanalyse på Roskilde Universitet.

»Det er en demokratisk udfordring, hvis politikerne bruger mere tid på sociale medier eller på en båd med Mikkel Beha end på at tale om politik i nyhedsprogrammerne. Det kan være en udfordring for den demokratiske samtale,« siger hun.

De politiske budskaber bliver præsenteret på en mere spiselig måde, når de kommer frem i realityprogrammer, end hvis det er en kritisk og velforberedt journalist, som skal bede den enkelte politiker om at forholde sig til sin politik. Derfor betyder tv-formatet »enormt meget for det politiske indhold«, mener Katrine Sommer Boysen.

Blandt andre politikere, der har optrådt i programmer, der tidligere var forbeholdt realitystjerner, er Lars Løkke Rasmussen, der deltog i Discoverys »Over Atlanten«, Kristian Jensen, der var med i »Vild med dans«, og Pernille Vermund, der delte mundvand med komikeren Jonatan Spang i DR2-programmet »Tæt på sandheden«.

Det handler om iscenesættelse

Ifølge Søs Marie Serup Laybourn er der flere faktorer, der betyder, at hun opfatter tendensen til såkaldt politainment – blandingen af politik og tv-underholdning – som noget nær irreversibel.

»Det er selvforstærkende, når den klassiske journalistik i mangel af andet materiale er nødt til at fokusere på politikernes deltagelse i andet end politik. I det sidste år er der for eksempel brugt mere spalteplads på politikernes Instagram-billeder end nogensinde før. Fordi det er, hvad journalisterne har at arbejde med,« siger den politiske kommentator.

På den anden side er der for politikere gevinst ved at vise sig i blødere, mere menneskelige sammenhænge, siger hun. Det bliver nemlig honoreret af vælgerne.

»Politik og politiske udspil er mere komplicerede og sværere at afkode for almindelige mennesker end tidligere. Derfor træffer flere vælgere deres beslutninger ud fra, om de finder, at en politiker er en sympatisk person, som de føler vil træffe nogle fornuftige beslutninger,« siger Søs Marie Serup Laybourn.

Danmarks tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen ved roret i tv-programmet »Over Atlanten«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Derfor handler det også om, at politikerne forsøger at vise en form for autenticitet, hvilket realityprogrammer og sociale medier giver dem muligheden for, siger Katrine Sommer Boysen. Dog nævner hun, at det kan skabe lige så meget »mistro« som »tillid«.

»Man skal have det for øje, at sådan nogle iscenesættelser vil gå rent ind hos nogle og lige så urent ind hos andre. Det kan være med til at bidrage til den polarisering, vi ser i politisk kommunikation, ikke bare i Danmark, men mange steder i verden,« siger Katrine Sommer Boysen.

Som eksempel nævner hun Mette Frederiksens makrelmad, der blev diskuteret på sociale medier i starten af 2021. For selv hvis man forsøger at virke folkelig på sociale medier, kan det i lige så høj grad virke som en iscenesættelse, som når man forsøger at se perfekt og lækker ud, siger hun. Derfor var der ikke særligt mange, der købte den med makrelmadden.

Ifølge Katrine Sommer Boysen er det dog relevant, at politikere og deres rådgivere er opmærksomme på, om det politiske indhold kan tåle så meget fokus på iscenesættelse:

»Der sker en udvanding og forfladigelse af det politiske indhold, når man for eksempel ser Mette Frederiksen pudse vinduer på Instagram eller ser Lars Løkke Rasmussen lave kaffe i »Over Atlanten«. For når politikerne bliver fremstillet som engangsberømtheder, som man bare kan skifte ud ligesom »Paradise Hotel«-stjerner, bliver det en kedelig udvikling. Jeg tænker dog, at deres kommunikationsrådgivere og spindoktorer må vide, hvad der virker i forhold til befolkningen,« siger hun.

Programmet med Mette Frederiksen kan ses som snigpremiere på TV 2 Play og på TV 2 på mandag