Søren Frank: På disse moderne bistroer får du mest for dine penge

AOK
Gastronomi

Der er masser af brillante bistroer i København. Her er de bedste ifølge Søren Frank.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurrencen om at give mest for pengene er benhård i mellemlaget på den københavnske restaurantscene.

Berlingskes mad- og vinredaktør, Søren Frank, har udvalgt de fem bedste af de bistroer, vi har anmeldt på det seneste. Der er tale om moderne afslappede spisesteder, hvor fredagen godt kan udvikle sig til en fest, og hvor pris-kvalitetsforholdet er fordelagtigt.

1

Grillmad når nye højder

Sovinogruppen anført af Torben Olsen, som her i Berlingske ofte kaldes Cafékongen har i løbet af sommeren, åbnet hele fem nye restauranter.

Camino er den ene, og den har slået dørene op i Kuls gamle lokaler i Kødbyen. Her har Olsen ladet de tre unge gutter Marcus Thomey, Mikkel Toftgaard Gregersen og Frederik Lauf Olsen køre deres eget grilltema, helt igennem inspireret af den spanske asador-kultur, hvor man blandet andet finder Etxebarri i Baskerlandet, der såmænd ligger nummer tre på res­tauranternes verdensrangliste, Worlds 50 Best.

Glem alt om brankede spareribs og sød barbecue­sauce, her bliver tilberedning over åben ild opfattet som en kunstart. Efter vores besøg på restauranten midt i august kvitterede vi med fire stjerner.

Uddrag af anmeldelsen:

»Faktisk var vi nu så mætte, at vi næsten havde glemt, at menuen blev rundet af med en dessert: En meget sød og enkel, men også comfortagtigt velsmagende kombination af bourbonis med sherrykaramel og jorbærcrumble. I og for sig et meget godt billede på Caminos køkken, som ikke gør tingene mere komplicerede, end de behøver være. Til gengæld ramte samtlige 11 retter skiven, den aften vi var forbi, et par af dem endda bulls eye (taramasalataen og hummerhalen).

Lagt sammen med konkurrencedygtige priser på maden, er det ikke så meget andet at gøre end at sige velkommen til den nye dreng i klassen af store livlige (og larmende) bistroer med skarpe køkkener, som i forvejen tæller blandt andre Pluto, Gorilla og Bottega Estadio. Hvilket omregnet i stjerner svarer til fire af de helt store.«

Læs hele anmeldelsen her.

2

Pivfrisk fisk på ny »neandertaler«-bistro

I Manfreds gamle lokaler i Jægersborggade er Mathias Silberbauer med succes rykket ind med sin fiskebistro.

Hos Silberbauers er konceptet fisk til folket – havmad til overkommelige priser. Og vil man servere fisk og skaldyr, som er notorisk dyre råvarer, til menneskepriser, er det klart, at der ikke er råd til at kaste om sig med penge til indretningsarkitekter og en stor stab af tjenere.

Hos Silberbauer er der tydeligvis skåret ind til benet: Indehaveren agerer selv tjener, og der er ikke investeret det store i lokalet, der fremstår i autentisk fransk bistrostil med rødternede duge og tavlemenu.

Uddrag af anmeldelsen:

»Mere pletfri og enkel klassicisme fulgte i form af en perfekt citrontærte med en god og sprød bund, som ankom uden yderligere portefølje. En ganske godt billede at lukke aftenen ned på, for umiddelbart kan jeg p.t. ikke komme i tanke om noget andet sted i byen, som kører den franske bistro-klassicisme så næsten neandertaler-enkelt og gennemført. Læg hertil dejlig vin, godt værtskab og rørende priser, og vi har en succes.«

Læs hele anmeldelsen her.

3

Hotteste gastronomiske hangout

Det tidligere Café Stafetten ved Østerbro Stadion er blevet et frækt mødested, der serverer hipstervin og mexicansk inspireret gastronomi – køkkenchefen er Julian Rodriguez, som har arbejdet på Kødbyens Fiskebar og været volontør på Noma.

Bottega Estadio på Østerbro har stor udeservering og masser af spændende mexicansk inspireret mad på menuen. Holdet bag Bottega Estadio kalder det selv et »Spiseri«, hvilket dækker over et heldagshangout, som åbner kl. 7.30 til morgenmad, fortsætter over frokost og ender som festlig restaurant og vinbar.

Vi var forbi det nye gastronomiske hangout i sommersolen og kvitterede med fire stjerner.

Uddrag af anmeldelsen:

»Vi rundede aftenen af med en runde tacos. Dels noget så usædvanligt som en stor åben taco med en friturestegt rødspættefilet placeret på guacamole, salsa macha og pico de gallo. En vellykket fusion af dansk smørrebrød og mexicansk gademad. Dels tre små tacos al pastor.

Normalt er al pastor den mexicanske shawarma – altså et roterende tårn med strimler af svinekød – men her var svinenakkefileten marineret og grillet på almindelig vis, uden at det gik ud over smagen af den grund, og placeret på en tortilla med guacamole, salsa og den obligatoriske skive ananas. Med andre ord en meget vellykket aften på Estadio, med velturneret mexicansk inspireret mad, god service og vin samt masser af frisk luft.«

Læs hele anmeldelsen her.

4

Knivskarp gastronomi i Kødbyen

Gastronomisk set surfer Gorilla kloden rundt mellem street food deluxe, pasta og retter, som kunne være serveret på en michelinrestaurant for bare 15 år siden, og som man stadig ville være mere end tilfreds med at få serveret på en etstjernet restaurant i Frankrig.

Da Søren Frank besøgte den eftertragtede restaurant i Kødbyen, sad mad og vin på forbilledlig vis lige i skabet.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Som så ofte for Rasmus Oubæk og Jesper Marcussens restauranter, som også tæller blandt andre Pluto, Maison, Retour og Barraba, ligger præstationen et sted lige omkring de fire og en halv stjerne – hvilket er én stjerne mere end gennemsnitskarakteren tre en halv stjerner – eller fire stjerner med pil op ad, om man vil.«

Læs hele anmeldelsen her.

5

Taco-dronningens udsøgte tortillas

Hija de Sanchez Cantina i Nordhavn er taco-dronningen Rosio Sanchez’ seneste outlet i Nordhavn. Hvor man på Sanchez i Istedgade kører med en fireretters set menu, er Hija de Sanchez Cantina baseret på a la carte.

Og hovedattraktionen på Sanchez Cantina er uden tvivl tortillaerne, der bliver lavet af majs importeret fra Mexico, som bliver malet, kogt, håndrullet og bagt på plade på stedet, skriver madredaktør Søren Frank, der gav bistroen fire flotte Berlingske-stjerner.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Det kan måske være svært at forstå, at en lille majspandekage kan gøre så stor en forskel, men det kan den altså. De bløde, gule tortillaer til vores tacos var pakket med dyb smag, og var de bedste, jeg husker at have smagt – inklusive i Mexico og i Californien.«

Læs hele anmeldelsen her.