Mediekommentator meget overrasket over Henrik Qvortrups udnævnelse: »De etiske værdier halter«

Tidligere chefredaktør på SE og HØR Henrik Qvortrup, bliver ny ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet. Det er ikke en god idé, at en mand, som tidligere er dømt for »kriminel uetisk adfærd«, skal stå i spidsen for et nationalt højtprofileret dagblad, mener mediekommentator Lasse Jensen.

Qvortrup skifter stillingen som politisk redaktør på B.T. ud med rollen som ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han faldt fra tinderne i 2014. Nu får han en chance mere.

Henrik Qvortrup bliver ny ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet.

Den nye chefredaktør modtog i 2016 en fængselsdom for sin medvirken i den såkaldte Se og Hør-skandale. Qvortrup, som på daværende tidspunkt var chefredaktør på SE og HØR, erkendte i retten, at han i 2008 indgik en aftale med den såkaldte tys-tys-kilde – en it-operatør hos IBM/Nets, der gennem flere år fodrede SE og HØR med oplysninger om kendtes brug af kreditkort.

»Den her sag vil klæbe til mig for altid. En enkelt Google-søgning vil forvisse dig om, at jeg ikke kommer til at kaste den af mig. Sådan er det. Jeg ligger, som jeg har redt. Men jeg håber på, at jeg sidenhen har bevist, at jeg kan være andet end ham, der begik en straffelovsovertrædelse for 12 år siden,« sagde Qvortrup til Politiken i starten af april i år.

Den mangeårige mediekommentator Lasse Jensen har fulgt Henrik Qvortrup, som p.t. er politisk redaktør på B.T., i en årrække. Han er »meget overrasket« over jobskiftet.

»Det havde jeg ikke regnet med. Jeg må indrømme, at selvom han selvfølgelig har udstået sin straf, så er han en tidligere chefredaktør, der har fået en dom for kriminel uetisk adfærd,« siger han:

»Han er rehabiliteret som journalist. Men at han skal være ansvarshavende for et nationalt højtprofileret dagblad, tror jeg ikke er en god idé.«

Hvorfor er det ikke en god idé?

»Fordi du skal udtrykke en etisk uantastelighed. En ansvarshavende chefredaktør for et medie er garant for mediets uafhængighed, journalistiske kvalitet og etiske værdier.«

»Der synes jeg, de etiske værdier halter.«

Svært at se forskel

Lasse Jensen har svært ved at se, at udskiftningen får nogen reel betydning for Ekstra Bladets journalistiske linje.

»Ekstra Bladet har jo altid været den frække dreng i klassen. Det er også det varemærke, Henrik Qvortrup har skabt om sig selv, og som vi blandt andet har set på det seneste års mange pressemøder,« siger han.

Efter 14 års tjeneste trak den tidligere frontmand, Poul Madsen, sig i marts. Lasse Jensen har dog svært ved at se den helt store forskel på den gamle og den nye chefredaktør.

»Politiken-Fondens bestyrelse, som står for udnævnelsen, har med valget af Qvortrup valgt at sige, at Ekstra Bladet skal være nogenlunde det samme som under Poul Madsen. I hvert fald udadtil.«

»Det bliver meget, meget svært«

Til syvende og sidst, mener Lasse Jensen, kommer udnævnelsen til at handle om bundlinjen.

»Vil Henrik Qvortrup få Ekstra Bladet til at være en rigtig god forretning igen? Jeg tror, det bliver meget, meget svært. Poul Madsen kunne ikke,« siger han.

»Selvom jeg har stor respekt for ham som podcastvært og politisk journalist, har jeg ikke set ham være digitalt nytænkende på nogen måde.«