Kære københavnere, vær med til at kåre byens værste arkitektoniske skampletter

Ordene har ikke været skånsomme ved den endnu ufærdige bygning på Østerbro i København, Østerport II. Og det er langtfra den første bygning, der er blevet kritiseret af alt fra borgere til politikere. I bunden af artiklen kan du komme med dit bud på Københavns værste arkitektoniske skampletter.

En sammenklappet lagkage? Grundstødt færge? Hvad er det egentlig, tegnestuen KHR har gang i på Østerport Station? Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»En rædsel«, »Østerbros nye øjebæ« og »en grundstødt Oslo-færge«. Ordene har ikke været skånsomme ved Østerport II. Den endnu ufærdige bygning på Østerbro har hidset både borgere og kommentatorer op, mens en flok kommunalpolitikere fortryder, at de nogensinde har sagt ja til »Flødeskumsfortet«.

Ved havnefronten har multihuset BLOX været igennem samme drøje hug fra borgerne og er blandt andet blevet kaldt for Københavns grimmeste hus. Ligesom at de kritiske røster også har været forbi Ørestad, Kalvebod Brygge og Nordhavn.

Til Berlingske har arkitekthistoriker Jannie Rosenberg Bendsen udtrykt sin reaktion på Østerport II sådan her:

»Det er glimrende, at man bygger nyt i byen, men jeg er chokeret over, at man slet ikke har tænkt bygningen ind i forhold til resten af området. Man kunne have skabt et område, hvor de forskellige bygninger repræsenterede hver sin tid, men nu stikker Østerport fuldstændig ud. Det ligner, at man har sænket en kæmpe UFO ned.«

Et overdimensioneret glasbord fra 70erne er landet som en UFO midt i det historiske København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Københavnerne nærer mange følelser for deres byrum - og er ikke bange for at give lussinger til de bygninger og pladser i byen, der skæmmer hovedstadens gader og stræder.

Tilbage i 1996 var det den nye HT-terminal på Rådhuspladsen, der med sin blåsorte modernistiske figur i flere år vakte stor debat blandt byens borgere. Allerede dagen efter indvielsen lød der et krav om at få bygningen revet ned og igennem årene hvæsede københavnerne af busterminalen, der blev anklaget for at være disharmonisk og for mørk til den åbne plads.

Den nu nedrevede HT-terminal på Rådshuspladsen Fold sammen
Læs mere
Foto: STEEN JESPERSEN.

Nu er den revet ned, men debatten om de arkitektoniske skampletter fortsætter i denne tid, hvor København som en blomstrende teenager har vokseværk ud til alle sider. Byens rum bliver i disse år konstant udvidet, forandret og forskønnet i takt med, at flere borgere kommer til byen. Men er de nye bygninger en gevinst for byrummet? Eller har arkitekterne og bygherrerne taget grueligt fejl? Berlingske giver ordet til københavnerne:

Hvilke københavnske bygningsværker bryder du dig ikke om? Giv dine bud på Københavns værste arkitektoniske skampletter her.