Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Flødeskumsfortet ved Østerport er en ufattelig skændsel

En ny rædsel bygges nu ved siden af vort elskede Østerport. På lang afstand kan man tydeligt se slægtskabet med DDR-tidens parkeringshuse, Berlinmurens vagttårne og færgeterminalen i Rødby.

Nybyggeriet Østerport II vil bl.a. bestå af 900 kontorlokaler. Det er dog ikke alle, der er lige lykkelige over bygningens fysiske fremtoning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren / Ritzau Scanpix

Østerport er porten mod nord. Den første station mod Dyrehavens livskloge træer, Rungstedlunds neurotiske rosenbed, Bellevues kuldeskrigende vinterbadere og solbaderne på Louisianas græsplæne. Her starter Kongevejen til det Nordsjælland, vi alle elsker.

Lige meget hvem du er. Lige meget hvor du kommer fra, må du elske denne port og det, den gemmer. En magisk teleport til den rige, milde, smukke og kloge del af Danmark. Porten er vores stolthed. Herfra gik jødernes flugt til Sverige. Herfra drog Kierkegaard og H.C. Andersen mod deres elskede Nordsjælland. Af den vej og gennem den port kom Den Danske Brigade i befrielsens maj-dage. Det er herfra, vi alle tager vejen for at få det godt igen på Kurhotel Skodsborg.

Men nu er porten blevet vansiret. En øjebæ er bygget ved portens indgang. Den er alle øjebæers øjebæ. Byggeriet er på niveau med plastic-fantastisk Copenhagen Marriott på Kalvebod Brygge 5. Hotelkæden som ligner Ismuren i Games of Thrones og skæmmer udsigten til Islands Brygge.

Foto: Timme Bisgaard Munk SH Jonas Sko.

Nu er alle skændslernes skændsel ved at blive bygget i Absalons gamle stad: Et afskyeligt hvidt fort og co-creation workspace er ved at rejse sig i Østerports højre side. Lad os kalde det Flødeskumsfortet. Det ser farligt ud og ligner en færge, som er gået i seng med en flødeskumslagkage i begyndelsen af Star Wars-filmen »The Empire Strikes Back«.

Hæklet mormor-mønster og plasticlåg

Hver gang man nærmer sig, føles det som om små hvidklædte soldater fra Imperiet vil skyde løs på de forbigående med deres laserpistoler fyldt med rød splattermaling. Som Dødsstjernen er den ikke færdigbygget, men blot et oplyst skelet, hvilket gør grimt afskyeligt. Byggeriet består af en række massive, hvide flader af skumfidus, hvorpå der er tørret en fedtrand af gammel jordbærmarmelade rundt i bunden af hvert lag med en beskidt finger. Ved nærmere eftersyn er randen af marmelade et hæklet mormor-mønster med inspiration hentet fra en gammel juledug, du finder i Blå Kors genbrugsbutikker. Disse røde baner fremstår også som lagdelt Tequila Sunrise blandet op med knuste McDonald’s Strawberry Sundae plasticlåg.

Rent arkitektonisk ser man klare spor tilbage til DDR-tidens parkeringshuse. På lang afstand kan man tydeligt se slægtskabet med Berlinmurens vagttårne, færgeterminalen i Rødby og naturligvis Storebæltsfærgens hvide kommandobro. Byggeriet består nemlig af en række færge-kommandobroer, som er lagt oven på hinanden. Denne konstellation skaber en mareridtsagtig oplevelse af et færgetårn af uendelige dimensioner, som er gravet ind i Øster Voldgade.

Tilbage står en færge-kirkegård, som vi kender dem fra Indien. Forskellen er dog, at i Indien er de gamle færger blevet samlet for at blive revet ned, men her er det samlet for at blive bygget op og sat sammen til vanskabnings indvielse om kort tid.

Som en gøgeunge skriger den til den svenske kirke og Den Frie Udstillingsbygning. Ældre elskede byggerier, som nu skal leve og stå i Flødeskumsfortets jordbærrøde skygge. Det er en ufattelig skændsel, som nu for evigt vil trække byens Østerport ned. Det er simpelthen trist, at dette byggeri er blevet godkendt af byens stadsarkitekt. Her står porten. Her skal ikke stå et flødeskumsfort.