Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

2019: Tømmermændenes år

2019 bliver året, hvor vi betaler for festen i 2018 med skam og bismagen efter skandale på skandale.

2019 bliver året, hvor afregningen for 2018 rammer os med hovedpine og kvalme. Blandt andet vil sagen mod Britta Nielsen komme for retten og give flove fornemmelser i statsadministrationen. Arkivfoto: Siphiwe Sibeko/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SIPHIWE SIBEKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du har tømmermænd lige nu. Du er ikke alene, og det stopper ikke foreløbig. 2019 bliver nemlig tømmermændenes år. Ligesom kineserne giver de forskellige år navne efter dyr, bør vi navngive årstallet efter årets mest fremtrædende følelse og State Of Mind.

Timme Bisgaard Munk Fold sammen
Læs mere

I år vil det være hovedpine og kvalme af mange forskellige ulykkelige grunde. 2019 bliver året, hvor vi vågner op efter 2018-festen og betaler prisen. For hvad er egentlig tømmermænd? Det kan defineres som en forsinket erkendelse af en fejlagtig og for lav prissætning af risikoen for at få det dårligt økonomisk, moralsk og fysisk.

Lad os se på hvorfor. I 2019 kommer Britta for retten, hvilket nok skal give hovedpine og flove fornemmelser i statsadministrationen. For hvordan var det lige, hun stjal 111 millioner fra samfundets svageste uden at nogen opdagede noget?

Den pinlige Danske Bank-hvidvaskningssag vil blot bringe endnu mere skam over landet. Vi er nemlig i skandalens anden akt, hvor de afslørende journalister vil få deres Cavlingpris. Samtidig rejser den detroniserede bestyrelsesformand rundt og fortæller om sin uskyld i landets VL-grupper, mens den nye Danske Bank-ledelse vil trash talke fortidens ugerninger med Mærsks velsignelse.

»Selve regeringens dannelse vil uanset udfaldet være fysisk ubehagelig, hvor samfundets yderfløje vil fylde for meget med deres symbolpolitik.«


Moralsk kollaps

Folketingsvalget 2019 vil blive et uskønt personangreb på statsministerens moralske habitus. Kun afbrudt af rabiat fremmedfjendskhed eller fromhedsfremvisende multikulturalisme. Alt imens den ubeboelige ø Lindholm vil blive gjort mere ubeboelig.

Hvad der kun vil pege tilbage på nationens moralske kollaps og/eller den verdensfjerne elitære humanisme. Selve regeringens dannelse vil uanset udfaldet være fysisk ubehagelig, hvor samfundets yderfløje vil fylde for meget med deres symbolpolitik.

I 2019 vil vi mærke de økonomiske tømmermænd af Trump-regeringens økonomiske politik. Samtidig er Wall Street langt om længe begyndt at få en smule hovedpine over den amerikanske præsident. Se blot på dine egne aktier, som nu er på finanskriselavt niveau.

Ja, en erkendelse vokser frem, at nok var væksten stærk i 2018, men de skjulte omkostninger var miljøet, etikken og ikke mindst tech-giganternes tidstyveri. For slet ikke at tale om de moralske omkostninger ved Trump, som vil stå lysende klart, så snart Demokraterne har overtaget magten i Kongressen og begynder at ridse lidt i lakken.

Betaler prisen for Putin

Fremlæggelsen af Muellers russiske undersøgelse vil gøre ondt værre med en bismag af højforræderi, hvilket er årets afregning af prisen for Putin.

Det samme gælder for de onde tech-giganter. Facebooks mission statement har i mange år været »Move fast and break things«. Stolt stod det overalt i deres Silicon Valley Head Quarter. Stoltheden er nu væk. Nu er firmaets troværdighed ødelagt. Virksomhedens gigantiske datavoldtægt af millioner af mennesker er nu afdækket i skandale efter skandale.

Alt sammen fordi virksomheden undervurderer risiko og overvurderer betydning af hastig vækst for vækstens skyld, hvor betalingen hver gang har været en krænkelse af brugernes privatliv ofte uden vores viden eller samtykke.

I år vil Facebook betale prisen i form af statsregulering.

Altså, av, av, av for 2019. Ergo, tag en ekstra Panodil, og gå i seng igen. For dine, mine og vores allesammens tømmermænd er kun lige begyndt. Godt nytår.