Forfatter: 500 år gamle noter tyder på, at Shakespeare har lånt plot til kendt skuespil

Ifølge forfatteren og journalisten Michael Blanding, der har skrevet en bog om emnet, lånte Shakespeare ideer fra Sir Thomas North, der blev født 30 år inden Shakespeare. Shakespeare-ekspert er uenig.

Denne udgave af William Shakesspeares »First Folio« fra 1623 blev solgt for omtrent 68 millioner kroner på Christie's i New York i 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Rain/EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

William Shakespeare (cirka 1564-1616) anses for at være den største engelsksprogede forfatter nogensinde, men et af hans stykker burde ifølge en forfatter være delvist tilskrevet en anden, mindre kendt forfatter. Direktøren fra Shakespeare Institute er uenig, og ham vender vi tilbage til.

Håndskrevne noter i marginen på en historiebog fra 1533 er ifølge Michael Blanding, der er en amerikansk undersøgende journalist og forfatter, »overbevisende beviser« om, at Shakespeare stjal plottet til »Cymbelin« fra Sir Thomas North. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Det drejer sig om en sjælden udgave af  »Fabyan's Chronicle« fra 1533, der er blevet fundet på Harvard Universitys bibliotek, og som indeholder håndskrevne noter fra Sir Thomas North.

»Fabyan's Chronicle« er et historisk kompendium af britisk og fransk historie fra senantikken og frem til tiden under Henrik 7.

Annoteringerne i bogen passer åbenbart godt til handlingen, karaktererne og flere andre detaljer i Shakespeares »Cymbelin«, mener Michael Blanding, som fandt den gamle historiebog. Han mener, at North må have skrevet et hidtil ukendt teaterstykke, som Shakespeare så har ladet sig inspirere af til »Cymbelin«.

Blanding har været på jagt efter Norths gamle bøger, efter at han sidste år skrev bogen »North by Shakespeare«, der postulerer, at Shakespeare var mere end almindeligt inspireret af Thomas North, der blev født 30 år før Shakespeare.

Annoteringerne i bogen kan ikke være baseret på Shakespeares »Cymbelin«, da North døde, omtrent seks år inden »Cymbelin« menes at være blevet opført første gang, i 1609-1610, siger Blanding til The Guardian.

»Det er en revolutionerende opdagelse, som er svær at fortolke på andre måde, end at North brugte bogen til at skrive noter til sit eget skuespil, som Shakespeare senere tilpassede,« siger Michael Blanding til avisen.

» … fuldstændig udokumenteret og ukendt skuespil«

Michael Blandings bog »North by Shakespeare« er især baseret på forskning foretaget af Dennis McCarthy, en amerikansk selvlært forsker, der er citeret i blandt andet Smithsonian Magazine, der udgives af USAs nationalmuseum, Smithsonian Institution.

Ved hjælp af moderne antiplagiat-software mener McCarthy at have fundet ud af, at der er mange eksempler på sætninger, der skal være skrevet af Shakespeare, som også optræder i Thomas Norths tekster.

Men Michael Dobson, der er direktør for Shakespeare Institute, som ligger i Shakespeares fødeby Stratford-upon-Avon, mener ikke engang, at beviserne er stærke nok til at underbygge påstanden om, at North havde brugt »Fabyan's Chronicle« som inspiration til at skrive sit eget stykke.

»Der synes heller ikke at være nogen grund til at tro, at Shakespeare ville have behøvet kende til disse annoteringer eller det ellers fuldstændig udokumenterede og ukendte skuespil, som North her påstås at have skrevet ud fra annoteringerne,« siger Michael Dobson.

Dermed er de to parter mere end almindeligt uenige om, hvorvidt Shakespeare har lånt fra North. Man kan læse Dennis McCarthys 25 sider lange artikel om emnet her.

»Cymbelin« kan læses i bind 6 af Niels Brunses oversættelser af Shakespeares samlede skuespil.