For en måned siden kaldte formanden situationen »absurd«, men nu har finanslovsaftalen lettet hans humør

Lex.dk var ifølge formanden Joachim Malling lukningstruet, da dens statslige bevilling snart ville udløbe, men ny finanslovsaftale redder opslagsværket. Kulturordfører Zenia Stampe (R) er »rigtig godt tilfreds«. I bunden af artiklen kan man læse de øvrige tiltag på kulturområdet i den nye finanslovsaftale.

Den administrerende direktør for G.E.C. Gads Fond og formand for lex.dk og Traps bestyrelse Joachim Malling var meget glad, da Berlingske talte med ham mandag. (Arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det populære opslagsværk lex.dk er nu ikke længere lukningstruet.

Joachim Malling, som er direktør i G.E.C. Gads Fond og formand for lex.dk, fandt det i oktober »absurd«, at staten ikke ville påtage sig vedligeholdet, trods private fonde havde givet tilsagn om et tilskud på 11 millioner kroner, hvis der kom en statslig bevilling.

Men da Berlingske taler med Joachim Malling mandag, er det en anderledes glad formand, avisen får i røret.

Situationen for opslagsværket er nemlig blevet bedret, for i den netop præsenterede finanslov indgår 7,8 millioner kroner i 2022 og ti millioner kroner årligt fra 2023-2025 til lex.dk. Udover det var der allerede en eksisterende bevilling til opdatering af lex.dk på 5,2 millioner kroner.

»Det er vi rigtige glade for, det kan jeg godt love dig, og det bliver det danske uddannelsessystem også. Beløbet er ikke helt deroppe, hvor vi gerne ville være, men det er en rigtig god start, og vi kan beholde vores medarbejdere. Det er virkelig en dejlig dag,« siger Joachim Malling.

Midlerne fra fondene, som nu bliver udløst, skal blandt andet bruges til opbygningen af et medicinsk opslagsværk og til et »kæmpe stort projekt« om at inkludere artikler om alle danske kirker i lex.dk, siger Joachim Malling.

Bag aftalen om finansloven står den socialdemokratiske regering, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.

En god start og et reddet akvarium

Kulturordfører Zenia Stampe (R) er også »rigtig godt tilfreds« med, at lex.dk er kommet på finansloven. Det var en del af De Radikales finanslovsudspil. Men fremover vil hun arbejde for, at lex.dk skal være permanent på finansloven, så det ikke skal forhandles hvert fjerde år, siger hun.

»Det er ikke meningen, at et så vigtigt værktøj som lex.dk skal være en midlertidig bevilling. Det samme gælder i øvrigt Den Danske Ordbog, som også kører med midlertidige bevillinger. Men det her er en rigtig god start, og lex.dk har nu endda mulighed for ikke bare at fortsætte, men udbygge,« siger Zenia Stampe.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er også glad for aftalen, kan man læse i en pressemeddelse fra Kulturministeriet.

»Godt formidlet fakta er et af de bedste våben mod konspirationsteorier og falske nyheder. Derfor glæder det mig, at aftalepartierne er enige om at sikre, at lex.dk kan drive og udvikle sine opslagsværker de kommende år. Det er afgørende, at vi har et dansk opdateret onlineleksikon, man kan stole på,« udtaler kulturministeren i pressemeddelelsen.

Med i finansloven er også fem millioner kroner årligt i 2022-2025 til teaterfestivalen CPH Stage. Ifølge Zenia Stampe skal pengene gå til, at festivalens arrangører i modsætning til tidligere kan lancere et kurateret program, og at teatre i hele landet kan få støtte til at deltage i den københavnske festival og til at turnere med deres forestillinger.

Nordeuropas største akvarium, Den Blå Planet, der på grund af coronasituationen har været hårdt presset, har også fået en bevilling på den nye finanslov.

I boksen herunder kan du læse, hvilke kulturtilbud, der ellers er fundet penge til, og her kan du få overblikket over de vigtigste ting i finanslovsaftalen.