Efter fem udsættelser af Bond-premiere: »Der er næppe nogen, der har glædet sig lige så meget, som jeg har«

Nordisk Film Biografer, SF Studios og Gentofte Kino ser frem til premieren på den sidste James Bond-film med Daniel Craig i hovedrollen.

 
Torsdag får Daniel Craigs sidste James Bond-film »No Time to Die« endelig premiere. Video: Ritzau/Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag får Daniel Craigs sidste James Bond-film, »No Time to Die« endelig premiere, efter udgivelsen er blevet udsat en række gange.

Biografbranche har efter et hårdt år længtes efter filmen og det billetsalg, der næsten lige så sikkert som de smukke biler og farlige kvinder følger i den hemmelige agents slipstrøm. Et så sikkert billetsalg, at en biografdirektør i Gentofte Kino timede sin overtagelse af den gamle biograf med udgivelsen af »No Time to Die« i april 2020. Ham vender vi tilbage til.

Vi starter nemlig med Frederik Malling Juul, distributionschefen hos SF Studios, der distribuerer filmen i Danmark. Han forventer sig »sindssygt meget« af filmen nu.

»Vi synes også, vi har noget at have forventningerne i. For efter restriktionerne er blevet hævet, ser vi nu salgstal, der minder om tiden før pandemien,« siger Frederik Malling Juul.

Han nævner filmene »Ternet Ninja 2«, »Margrethe den første« og »Dune«, der alle i høj grad har fået danskerne i biografen igen.

»Faktisk er vores største problem lige nu, at der er for mange store film, der kommer ud samtidig. Men forsalget til »No Time to Die« er gået rigtigt godt, så nu cementerer vi forhåbentligt, at biograferne er tilbage,« siger Frederik Malling Juul fra SF Studios.

Sune Lind Thomsen er ejer af Gentofte Kino, som han overtog i marts sidste år, lige inden landet lukkede ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Filmen skulle som nævnt have været en af filmåret 2020s helt store sællerter. Da Sune Lind Thomsen realiserede sin barnedrøm og overtog Gentofte Kino – uheldigvis tolv dage inden nedlukningen af Danmark – havde han satset meget på, at »No Time to Die« skulle fylde sæderne i den gamle biograf, der netop har vundet »Byens bedste filmoplevelse«.

»Der er næppe nogen, der har glædet sig lige så meget til »No Time to Die«, som jeg har. Den er helt særlig for mig, og en af grundene til, jeg købte biografen. Premieren i april 2020 var jo grunden til, at jeg overtog biografen i marts 2020, for jeg var sikker på, den ville give mig indtjening lige i begyndelsen,« siger Sune Lind Thomsen.

Men sådan skulle det som bekendt ikke gå. Til gengæld er Gentofte Kino ifølge Sune Lind Thomsen den eneste biograf, der har vist filmen to gange natten mellem tirsdag og onsdag, hvor der har været firmavisninger klokken 00:01 og 04:00, hvor cirka 200 mennesker i alt har været i hans biograf.

»Det er jeg meget stolt af, vi har fået lov til, og at folk gider møde op. Når man kun har én sal, er jeg desuden virkelig glad for, at vi kan fylde salen uden restriktioner, for filmen er jo lang, så salen skal helst være fyldt, hvis det skal give mening for os. Så det føles virkelig som en fantastisk forløsning at kunne fylde salen med James Bond-publikum,« siger Sune Lind Thomsen onsdag morgen, inden han skal hjem og have sig noget tiltrængt søvn.

For tiden er der store diskussioner mellem filmselskaber og biografer om, hvor længe biograferne skal have eneret på nye film, inden de kommer på streamingtjenester. Uenigheden har været årsag til, at flere store film fra Disney og Warner Bros. ikke har kunnet ses i særligt mange danske biografer.

James Bond bliver til på det store lærred

Danmarks største biografkæde, Nordisk Film Biografer, håber, at den nye Bond-film vil cementere biografernes rolle, som det sted, film skal have premiere. Det siger Casper Bonavent, der er administrerende direktør i Nordisk Film Biografer Danmark.

»Vi har jo ventet på den siden oktober 2019, så forhåbningerne er store. Det er virkelig en film, der hører til i biografen, og som skal opleves i biografen. Det er jo verdens største spionfilm, og en af de største franchises (filmserie eller filmunivers, red.) overhovedet, og sådan en oplevelse skal netop være en oplevelse, man planlægger og glæder sig til,« siger Casper Bonavent.

Han nævner det sociale rum, hvor man ser filmen sammen med en masse andre, lyden og billedet som noget, man ikke kan få hjemme i sofaen foran fladskærmen. Men biografdirektøren mener altså også, at selve det, at man skal planlægge efter at skulle se filmen, højner oplevelsen. Forventningens glæde er jo angiveligt den største.

»Jeg skal selv se den i Imperial i aften, og jeg glæder mig helt vildt. Det er jo et univers, jeg har fulgt siden jeg var helt lille, og det er jeg vist ikke ene om. Forsalget ser flot ud, så det ser ud til vi får en travl oktober,« siger Casper Bonavent.

James Bond bliver produceret af EON Productions, og finansieres delvist af MGM, der for nylig blev købt af Amazon, som har sin egen streamingtjeneste. Men hvis biograferne skulle frygte, at James Bond-film fremover skulle få premiere på Amazon Prime i stedet for biografen, kom rettighedshaverne til deres undsætning.

Rettighedshaverne til James Bond, Barbara Broccoli og Michael G. Wilson, har nemlig efter salget af MGM insisteret på, at James Bond også fremover skal have premiere i biograferne først, har blandt andre Hollywood Reporter skrevet.

»No Time to Die« kan ses i de danske biografer fra midnat torsdag.