Film- og streaminggiganter skifter mening: Film skal ses først i biografen

Disney og Warner Bros. giver nu amerikanske biografer eneret i en periode, før filmene kommer på streamingtjenester. Det er endnu uvist, hvilken betydning det får i Danmark.

Flere storfilm har ikke været vist i de store danske biografkæder. Det kan måske ændre sig nu. Billedet er fra Moviehouse i Hellerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at Scarlett Johanssons sagsøgte Disney for kontraktbrud og efter den uventede succes i biograferne for den nye Disney/Marvel-film »Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings«, har  Disney besluttet sig for at give biograferne eneret på en række kommende film i 45 dage. Det skriver CNET.

Det kan få betydning for de danske biografgængere, der har måttet undvære film som »Black Widow« og »Godzilla vs. Kong« i størstedelen af de danske biografer, skriver Politiken.

Disney og flere andre filmselskaber har ellers under pandemien brugt egne streamingtjenester til at udsende film samtidig med biografpremiererne. Som Berlingske tidligere har beskrevet, har det i Danmark været årsag til, at flere store film ikke har kunnet ses i de største danske biografkæder.

Politiken har talt med Ager Flygare Bech-Thomsen, der er administrerende direktør for Nordisk Film Biografer. Han siger, at de nye meldinger fra Disney er glædelige, men at 45 dages eneret for biograferne er et meget lille vindue i forhold til, hvordan forholdene var før pandemien.

Tidligere havde biograferne i Danmark ifølge Berlingskes oplysninger nemlig eneret på nye film i 122 dage.

Det var coronasituationen og profitmaksimering, der fik store filmselskaber til at udsende film til leje gennem deres streamingtjenester, sagde Frederik Malling Juul i maj til Berlingske. Han er distributionschef for biografer hos SF Studios, der distribuerer film fra Warner Bros. i blandt andet Danmark.

Ny aftale med amerikanske biografer

Nu siger Frederik Malling Juul til Politiken, at biograferne er for »vigtigt et vindue« til, at filmselskaberne fremover vil udsende film på streamingtjenester samtidigt.

»Men det er ikke mig, der sidder og beslutter det her i USA«, siger Frederik Malling Juul.

Skuespilleren Scarlett Johansson sagsøgte for nylig Disney, fordi hun mener, at Disney snød hende for hendes andel af billetindtægterne ved at sende filmen »Black Widow« ud på Disney+, samtidig med at filmen kom i biografen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake.

Verdens største biografkæde, AMC Entertainment, har ligesom de danske biografkæder været uenig med Warner Bros. Men i august nåede de to parter til enighed om en aftale, hvor kæden viser alle Warner Bros.´ film i 2022 til gengæld for, at biografer har eneret på filmene i 45 dage. Det drejer sig blandt andet om »Matrix 4« og »Dune«., skriver CNBC.

Blandt de film fra Disney, der nu får premiere udelukkende i biografen – i hvert fald i USA –, er ifølge Variety den animerede musical »Encanto«, Marvel-filmen »Eternals«, Steven Spielbergs nye version af »West Side Story« og spionfilmen »The King's Man«.

Herhjemme må man afvente forhandlingerne mellem Disney og andre filmselskaber og biograferne, før man finder ud af, om danske biografgængere bliver lige så heldige.