Disneys topchef advarer Georgia: Drop abortstramninger, eller vi holder os væk

Georgia har længe været et hit hos de store amerikanske film- og TV- producenter, men en ny, stram abortlovgivning vækker harme hos blandt andet Disney og Netflix, der har svært ved at se en fremtid i den amerikanske delstat.

Foto: CHIP SOMODEVILLA

Giganterne er ved at få nok.

En række af den amerikanske film og TV-industris tungeste aktører advarer nu om, at de vil holde helt op med at lave optagelser i Georgia, hvis den planlagte stramning af delstatens abortlovgivning bliver til virkelighed.

Det skriver flere amerikanske medier.

Georgias republikanske guvernør, Brian Kemp, underskrev tidligere på måneden en ny lov, der betyder, at abort bliver forbudt, så snart lægen kan registrere fosterets hjertelyd. Det kan man typisk efter omkring seks uger, og det vil altså sige på et tidspunkt, hvor mange kvinder ikke engang ved, at de er gravide. Loven træder i kraft 1. januar 2020, med mindre det lykkes modstandere at få den bremset via domstolene.

The Walt Disney Companys CEO, Bob Iger, siger til Reuters, at mange mennesker vil nægte at arbejde i Georgia, hvis lovgiverne får det, som de vil have det.

»Lige nu følger vi situationen meget nøje,« siger Bob Iger og tilføjer, at han »ikke kan se, hvordan det rent praktisk bliver muligt for Disney at fortsætte med at filme i Georgia«.

Et hårdt slag for Georgia

Disney har optaget blockbustere som »Black Panter« og »Avengers: Endgame« i Georgia, og iagttagere vurderer, at det vil være et hårdt slag for Georgias ihærdige forsøg på at fremme kreative jobmuligheder, hvis en gigant som Disney siger fra.

Georgia tilbyder skattefordele, der har lokket  mange film- og TV-producenter til, og delstaten er i dag den tredjemest brugte film- og TV-lokalitet i USA. Film- og TV-branchen er ifølge Motion Picture Association of America (MPAA) ansvarlig for over 92.000 job i Georgia, hvor der alene i 2018 blev lavet 455 forskellige film- og TV-produktioner.

Men den positive udvikling kan altså snart vende, vurderes det, og det er udmeldingen fra Disney kun det seneste tegn på.

En række skuespillere og producere har allerede været ude at markere deres afstandtagen fra planlagte abortstramninger, både i Georgia og andre delstater. Skuespilleren Alyssa Milano stod for eksempel i marts bag et åbent brev, hvor 50 skuespillere, der jævnligt arbejder i Georgia, opfordrede delstatens guvernør til ikke at underskrive HNB 481, som den nye lov officielt hedder, og musikeren og skuespilleren Lady Gaga og filminstruktøren Ava DuVernay reagerede tidligere på måneden skarpt, da en anden sydstat, Alabama, valgte at rulle retten til abort tilbage:

»Det er en skandale at forbyde abort i Alabama. Punktum. Og det bliver ikke mindre vanvittigt af, at abortretten også fratages dem, der er blevet voldtaget eller har været udsat for incest,« skrev Lady Gaga på Twitter.

Georgia og Alabama er som antydet ikke de eneste delstater, der vil stramme abortlovgningen. I alt otte amerikanske delstater er i gang med at tilbagerulle en historisk højesteretsdom fra 1973, Roe v. Wade, der fastslog amerikanske kvinders ret til abort.

Mange af de store film- og TV-producenter har hidtil forholdt sig afventende over for udviklingen, men andre end Disney har nu udtrykt betænkeligheder, og i denne uge meddelte en anden af de største, Netflix, at man vil »overveje«, om man vil fortsætte med at producere i Georgia, hvis abortlovgivningen træder i kraft.

»Mange kvinder arbejder for os i Georgia. Deres og millioner af andres rettigheder vil blive alvorligt indskrænket af denne lov,« siger Netflix' øverste indholdsansvarlige, Ted Sarandos, til magasinet Variety.

Han siger også, at Netflix vil fortsætte med at arbejde i Georgia, så længe den nye abortlov ikke er trådt i kraft, men at Netflix samtidig vil støtte den landsdækkende borgerrettighedsorganisation ACLU i dens forsøg på at bremse abortlovgivningen ad rettens vej. Netflix-chefen lover samtidig opbakning til de forretningspartnere og kunstnere, der »vælger ikke at arbejde i Georgia«.