Annonce
Annonce

Store besparelser ved elektronisk integration

Op mod 80 procent af alle håndteringsomkostninger kan spares, hvis to samhandlende virksomheder er elektronisk integrerede.

billede

I Danmark sender private og offentlige virksomheder hver måned omkring 1,8 millioner e-fakturaer via NemHandel.

Det foregår let og smidigt ved hjælp af e-faktura og NemHandel, som den nordjyske virksomhed mySupply har været med til at udvikle, og som man i dag videreudvikler, vedligeholder og supporterer på Digitaliseringsstyrelsens vegne.

E-faktura har været en kæmpe succes, og den elektroniske integration, der ligger bagved, er nu for alvor ved at brede sig til handelen mellem private virksomheder.
Det er der adskillige rigtig gode grunde til, hvis man spørger direktør for mySupply, Flemming Beltoft.

Der er lavet undersøgelser, der viser, at to virksomheder, der lader sig elektronisk integrere sparer mellem 60 og 80 procent af deres håndteringsomkostninger. Det er meget, meget store beløb, så på den baggrund er det ikke underligt, at mange virksomheder har set mulighederne.
Det er heller ikke hverken dyrt eller arbejdskrævende, når to private virksomheder lader sig integrere og på den måde digitaliserer deres kommunikation fuldt ud. Faktisk er princippet præcis det samme, som når de handler med det offentlige, hvor man siden 2005 har været tvunget til at benytte e-faktura.

Men eftersom samhandelen mellem private virksomheder er mange gange større end handelen med det offentlige, er fordelene ved elektronisk integration hos private også mange gange større, siger Flemming Beltoft.

Virksomheder, der ikke er integrerede med hinanden, bruger ofte mail eller fax, når de skal lave en bestilling. Så kommer mailen for eksempel til at ligge i en inbox, der kun bliver tjekket engang imellem. Det koster tid. Derefter skal leverandøren taste bestillingen ind i hans system, og det koster igen tid. I stedet kan det laves, så den elektroniske bestilling går direkte ind i leverandørens system, og dermed overflødiggør alle de tidskrævende manuelle arbejdsgange. Dermed er det også muligt for leverandøren at lave en elektronisk ordrebekræftelse med det samme og efterfølgende sende en e-faktura.

Dertil kommer, fortsætter Flemming Beltoft, at integrationen kaster en række mere indirekte gevinster af sig. Erfaringen er blandt andet, at virksomheder, der benytter sig af elektronisk samhandel i højere grad overholder deres betalingsforpligtelser.
”Det handler blandt andet om, at der er mere styr på tingene. Fakturaer bliver ikke væk eller glemt, som det nogle gange er tilfældet, når man handler på traditionel vis. Det betyder så, at virksomhedens likviditet forbedres, hvilket selvfølgelig er særligt afgørende i brancher med en relativt lille profitmargin.”

Ud over, at der kan være rigtig mange penge at spare ved elektronisk integration, har Flemming Beltoft også en anden god nyhed til det danske erhvervsliv.
I udlandet er man nemlig ved at få øjnene op for fordelene, og EU-Kommissionen har faktisk besluttet, at alle medlemslande inden udgangen af 2018 skal benytte e-faktura i handel med offentlige myndigheder.

”Man har stort set adopteret det system, som vi har været med til at implementere i Danmark,” siger Flemming Beltoft og peger på de fordele, det indebærer for danske virksomheder, når de handler med udenlandske virksomheder.

”Det betyder jo, at de danske virksomheder, der benytter teknologien, har et kæmpemæssigt forspring. De kender systemet og er fortrolige med det. De andre skal først til at lære det.”
Dertil kommer, at mange udenlandske virksomheder hellere end gerne vil slippe for de manuelle arbejdsgange, der kun bidrager til at fordyre produkterne. Flemming Beltoft fortæller, at flere af disse virksomheder, benytter mySupply’s systemer til at konvertere og distribuere deres dokumenter. mySupply har udviklet et system – kaldet VAX 360 – der er i stand til at varetage hele opgaven.

”De sender simpelthen deres fakturaer via vores systemer, og vi konverterer dem så til elektronisk form, så de passer ind i deres danske kunders systemer. Fra vi modtager dokumentet, til det ankommer hos modtageren, går der i gennemsnit ikke mere end 20 – 30 sekunder, hvilket må siges at være en minimal forsinkelse. Fordelen er igen, at der spares arbejdsgange, og at fakturaen ikke bliver væk i mails, hos postvæsenet eller andre instanser, der er inde over,” forklarer Flemming Beltoft.