Annonce
Annonce

Billån – i banken eller hos forhandleren?

Skal du ud og købe ny bil, er der flere gode grunde til at kigge i retning af bankerne, hvis der er behov for finansiering. Renteudviklingen og konkurrencen på lån, der er finansierede af bilforhandlere har nemlig gjort, at bankerne har gjort det billigere for dig som kunde at låne til en ny bil.

Arkivfoto Scanpix Fold sammen
Læs mere

Af Louise Solhøj, journalist hos Mybanker.dk

Der er flere fordele ved at låne pengene i banken, når drømmebilen skal finansieres.  Blandt andet har bankerne generelt lavere etableringsomkostninger end bilforhandlerne. Til gengæld har bilforhandlerne ofte meget lave renter. Men det er vigtigt, at du som kunde holder tungen lige i munden. Etableringsomkostninger i forbindelse med lånet kan nemlig ikke trækkes fra i skat, men det kan renteudgifter. Som tommelfingerregel vil banken derfor ofte være billigst på billige biler, mens forhandlerne godt kan være konkurrencedygtige, når det kommer til de dyrere biler fra en pris på 250.000 kroner og opefter.

Pas på ”skjulte” omkostninger
Inden du optager dit næste billån hos enten forhandleren eller i banken, er det vigtigt at du ikke kun fokuserer på renten. Især hos forhandlerne kan etableringsomkostningerne vise sig ekstremt store hvilket giver en høj ÅOP (årlige omkostninger i procent). Derfor bør du altid sammenligne på baggrund af ÅOP, da den tager højde for alle gebyrer, renter samt etableringsomkostninger. Et lån med en rente på 5 % i banken, kan derfor godt vise sig billigere end et lån med en rente på 2 % hos bilforhandleren, alt afhængigt af etableringsomkostningerne.

”Det vigtigste, man skal være opmærksom på, er de høje etableringsomkostninger, der kan være i visse tilfælde. Det er nemlig disse omkostninger, der kan gøre lånet uforholdsmæssigt dyrt, hvis det løber over få år. Man skal derfor huske at være realistisk, når man beslutter sig for løbetiden på billånet, så man får et tilbud, der afspejler de reelle omkostninger,” fortæller Peter Jensen, kommunikationschef hos Mybanker.dk.

30 procent fald i billånsrenter
Udviklingen er gået stærkt de seneste to år. Vi har beregnet nøgletal på billån, og resultatet er godt nyt for forbrugerne. Bankerne har nemlig taget kampen op med bilforhandlerne om at tilbyde konkurrence dygtige billån. Således er der nu hele 10 banker, der tilbyder billån fra under 3 % i rente. For 3 år siden var der blot to. Gennemsnittet af de 10 bedste tilbud i markedet er dermed helt nede på 2,54 % - et fald på 30 % over 3 år. I kroner og øre svarer det til at et billån på 150.000 kroner med en løbetid på 7 år er blevet næsten 7.000 kroner billigere i renteudgifter.