Berlingske Barometer: Intet fremskridt til Venstre efter næsten fire år med magten

Efter næsten fire år med regeringsmagten ligger Venstres vælgeropbakning på niveau med valgresultatet, viser Berlingske Barometer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) da Venstre, forud for weekendens landsmøde, giver en baggrundsbriefing for pressen i Blox i København onsdag den 14. november 2018. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Ikke meget gik efter planen, da Venstre i weekenden afholdt sit sidste landsmøde inden det afgørende folketingsvalg.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver, at »Løkkes drejebog gik op i røg«.

Planen var at vise omverdenen et samlet Venstre med en stærk formand og demonstrere, at der stadig er idékraft og masser af politik i Venstre, skriver Thomas Larsen.

I stedet for det ønskede fokus på formandens lederskab åbnede Inger Støjberg i weekenden for en giftig debat om, hvem der skal tage over efter Løkke.

»Ironisk nok er lige præcis Kristian Jensen og Inger Støjberg på direkte kollisionskurs på en række af de afgørende politiske områder, som skaber uro og modsætninger i Venstre netop nu,« skriver Thomas Larsen og fortsætter:

»For at gøre fiaskoen komplet var landsmødet genstand for en mediedækning, som er meget skidt så tæt på et folketingsvalg. Overalt har reportere, lederskribenter og debattører zoomet ind på Venstres svagheder: Den manglende vælgermæssige opbakning, den uklare identitet og spændingerne mellem centrale Venstre-politikere.«

Venstre holder niveauet

På trods af den interne uro ligger vælgeropbakningen til Venstre på samme niveau som ved det seneste folketingsvalg. Det viser Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger.

Ved valget i 2015 fik Venstre 19,5 procent af stemmerne. Selv om resultatet var det dårligste for Venstre siden folketingsvalget i 1990, har partiet efterfølgende været endnu længere nede i meningsmålingerne.

Var der folketingsvalg i dag, ville Venstre få 18,4 procent af stemmerne, viser barometeret, og ligger dermed næsten på niveau med valgresultatet, når vi tager den statistiske usikkerhed på 1 procentpoint i betragtning.

Den nuværende vælgeropbakning på 18,4 procent betyder, at Venstre ville få 32 mandater, hvis der var valg i dag. Partiet står dermed til at miste to mandater.

På rød blok står Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i førersædet til en vælgertilslutning på 26,5 procent. S er dermed gået 0,3 procentpoint frem, sammenlignet med valget i 2015.

Berlingske Barometer: Vægtet gennemsnit den 19. november 2018 sammenlignet med folketingsvalget i 2015. Fold sammen
Læs mere

Hvis der blev udskrevet valg i dag, skulle Løkke sandsynligvis give stafetten videre til en ny statsminister. Muligvis fra venstrefløjen.

Rød blok står samlet set til 51,9 procent af stemmerne, svarende til 91 mandater, såfremt der var valg i dag. Blå blok har ifølge barometeret en vælgertilslutning på 48,3 procent og ville altså få 84 mandater.

Mandatfordelingen mellem de to blokke den 4. november 2018. Fold sammen
Læs mere

Vælgerne er i tvivl

Løkke og co. kan dog trøste sig med, at hver fjerde vælger er i tvivl om, hvor krydset skal sættes.

En måling foretaget af Gallup for Berlingske viser, at 25,6 procent af danskerne ikke ved, hvad de skulle stemme på, hvis der var valg i morgen.

Ifølge Kasper Møller Hansen, der er professor og valgforsker ved Københavns Universitet, er der tendens til, at tvivlen hos vælgerne opstår kort tid efter et folketingsvalg og først i ugerne op til det næste valg, beslutter vælgerne sig påny.

Blandt tvivlerne er der typisk mange unge vælgere.

»Nogle har måske stemt en gang, nogle har ikke stemt før, men tvivlen er ikke ensbetydende med, at de er uoplyste eller ikke ved så meget om politik. Tværtimod er man typisk meget søgende,« sagde Kasper Møller Hansen til Berlingske og peger samtidig på, at tvivlerne er en mulighed for partierne for at fiske vælgere.

Hvornår vælgerne skal beslutte sig for, hvor krydset skal sættes, er som bekendt op til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), det bliver dog senest den 17. juni 2019.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.