Et opsigtsvækkende svar fra Inger Støjberg stjæler fokus på Venstres landsmøde

Spørgsmålet om, hvem der skal følge efter Lars Løkke Rasmussen som formand for Venstre, blev pludselig aktuelt på Venstres landsmøde. Inger Støjberg vil ikke afvise, at hun går efter posten. Flere V-politikere udtrykker imidlertid åbent støtte til Kristian Jensen.

Venstre holder denne weekend landsmøde i Herning. Det har vakt opsigt, at udlændingeminister Inger Støjberg (V) i to interview op til landsmødet ikke har afvist, at hun vil gå efter at blive Venstres næste formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Diskussionen var egentlig begravet.

Spørgsmålet om, hvem der skal følge efter Lars Løkke Rasmussen som formand for Venstre.

Men med maksimalt syv måneder til et folketingsvalg genåbner udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) nu den betændte diskussion om arvefølgen i statsministerpartiet.

Hun vil ikke være næstformand, til gengæld vil hun ikke afvise engang at gå efter formandsposten.

Det er ikke kun det, at hun siger det – det er lige så meget timingen i det.

For denne weekend er ikke helt almindelig i Venstre-land. Det er weekenden for årets landsmøde, ovenikøbet det sidste ordinære landsmøde inden valget.

Allerede mandag bragte netavisen Altinget Støjbergs overvejelser om en måske kommende formandspost. Det gentog hun i Jyllands-Posten lørdag:

»Hvis man vil være formand for Venstre, skal man have evnen, lysten og viljen. Og der er ingen som helst tvivl om, at jeg ved med mig selv, at jeg ikke er sådan en, der blæser omkuld, hvis det blæser. Så jeg har viljen. Men evnen og lysten har jeg ikke gjort op med mig selv, om jeg har.«

Inden V-landsmødet for alvor var skudt i gang i Herning en grå novemberlørdag, sad Støjberg badet i TV-lamper og gentog budskabet på TV 2 News, mens Venstre-folk vrimlede forbi på vej til landsmødesalen og Løkkes store tale.

Meldingen vækker opsigt, fordi der ellers var kommet ro på spørgsmålet om, hvem der skal efterfølge Løkke. Siden det opslidende formandsopgør i 2014, der som bekendt endte med et såkaldt delt formandskab mellem Løkke og Venstres næstformand, Kristian Jensen, har pilen i stigende grad peget på netop Jensen.

Flere af hans potentielle udfordrere står ikke længere i vejen: Søren Gade (V) er på vej til Europa-Parlamentet, og tidligere minister Søren Pind har forladt politik. Flere anså tilmed den ministerrokade, som Søren Pinds exit udløste i maj, som en styrkelse af Kristian Jensens position som næstformand og kommende formand.

Endelig blev det bemærket, at Løkkes tro væbner, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), i sommer erklærede sin støtte til Jensen.

Også Kristian Jensen har haft den læsning. I kølvandet på formandsopgøret tvivlede han på, om der reelt ville blive tale om det delte formandskab, Løkke havde stillet ham i udsigt, har han siden fortalt. Men i et interview med Berlingske i februar slog han fast, at den diskussion efter hans opfattelse nu endelig kan glide i baggrunden.

Spørger man ham i dag til meldingen fra Inger Støjberg, lyder Kristian Jensens svar:

»Der er ytringsfrihed for alle, og Venstre er et parti, der går ind for konkurrence. Så det er jo et frit valg.«

Hvad tænker du om, at hun siger det lige op til landsmødet, så det kommer til at handle om det og ikke politik?

»Der er ytringsfrihed i Danmark, det må hun jo have tænkt over, at hun vil sige det nu. Jeg har ikke nogen kommentarer til det,« siger han.

Løkke: »Jeg forholder mig slet ikke til efter mig«

Lars Løkke Rasmussen virkede – naturligt nok – heller ikke synderligt begejstret for at skulle forholde sig til en »hypotetisk snak« om sin afløser, som han udtrykte det.

Kan Inger Støjberg blive en god formand for Venstre engang?

»Jeg kan simpelthen ikke gennemskue, om hun har alderen eller fysikken til det, når hun kommer helt derhen, fordi det er jo om mange, mange år.«

Hvem ser du som den bedste formand efter dig – Kristian Jensen eller Inger Støjberg?

»Jamen, prøv lige at høre, jeg forholder mig slet ikke til efter mig, fordi man skal jo fokusere på det, man er midt i,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Selv om de fleste i Venstre betegner diskussionen om arvefølgen som uaktuel og hypotetisk, er flere klar til at tilkendegive deres støtte til Kristian Jensen.

Troels Lund Poulsen står ved, at han i juni kaldte det »naturligt«, at Jensen tager over efter Løkke.

»Jeg har ikke andet at tilføje end det, jeg sagde i sommer. Det var klogt, det jeg sagde der, og jeg tror ikke, det skal uddybes mere,« siger han.

Også miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) slår fast, at Kristian Jensen er Løkkes naturlige efterfølger:

»Om mange, mange, mange, mange, mange, mange, mange, mange, mange, mange år, når Lars Løkke en dag ikke er formand mere, er næstformanden den naturlige arvtager, og det er Kristian.«

Så også før andre potentielle kandidater som Inger Støjberg?

»Det vil jeg mene.«

Finansordfører Jacob Jensen (V) opfordrer til, at Venstres politikere koncentrerer sig om »politiske resultater og visioner« frem mod folketingsvalget.

»Og så må egne personlige ambitioner træde i baggrunden – uanset om man hedder Inger eller hedder noget helt andet.«

Ser du Kristian Jensen som den næste formand for Venstre efter Lars Løkke?

»Ja, det gør jeg utvivlsomt. Han er vores næstformand og dermed også i ordet vores næste formand,« siger Jacob Jensen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og EU-ordfører Jan E. Jørgensen (V) afskriver begge debatten som uaktuel.

Spørger man udlændingeordfører Mads Fuglede (V), lyder svaret:

»Jeg har hverken evnen, viljen eller lysten til at svare på det spørgsmål.«

Dyb irritation i V-toppen

I V-toppen er der dyb irritation over Inger Støjbergs melding. Og særligt over hendes timing, der betyder, at det sidste ordinære landsmøde inden valget er kommet til at handle om alt andet end politik.

Desuden bemærkes det, at hun sender et signal om, at Venstre ikke selv tror på en valgsejr, og at det derfor allerede nu er aktuelt at diskutere, hvad der skal ske, hvis Løkke i tilfælde af et nederlag må forlade formandsposten.

Venstres bagland har også bemærket de to interview med Inger Støjberg.

»Det bliver i hvert fald ikke med min stemme, at hun bliver formand,« siger Asger Gyldenkærne, der er medlem af Venstres bestyrelse i Lemvig.

»Hendes menneskesyn ligger noget væk fra mit. Og så synes jeg også, det er taktisk dumt, og jeg tror ikke, det gavner hende i det lange løb. Der er en arvefølge, der er lagt fast, så det er unødvendigt at skabe tvivl om, hvem der er Venstres næste leder,« uddyber han.

Næstformand i Venstres kommuneforening i Herning, Hans Kjærsgaard, er af en helt anden opfattelse.

»Jeg har altid syntes, det var en god idé med formandsvalg, og jeg ser også gerne, at der er flere, der melder sig. Jeg er glad for medbestemmelse – jeg er ikke så glad for, at folk bliver klappet ind,« siger han.

Hovedpersonen selv, Inger Støjberg, har på landsmødet pludselig travlt med at understrege, at debatten om Venstres næste formand er »ganske uaktuel«.

»Jeg kæmper alle mine vågne timer for, at vi skal vinde det næste folketingsvalg, og det er der, mit fokus er. Og så er det jo klart, at når jeg bliver spurgt, som jeg gør, svarer jeg det, som jeg altid har gjort,« siger hun.

Nu har du gentaget det i to interview inden for den samme uge – gør du så ikke netop debatten aktuel?

»Det er jo, fordi jeg har fået spørgsmålene. Det ville være mærkeligt ikke at svare på det, bare fordi der er landsmøde i Venstre. Jeg svarer på de spørgsmål, jeg får.«

Hvorfor så ikke bare sige: Kristian Jensen er næstformand, og det er naturligt, at næstformanden tager over, når den siddende formand engang går af. Så ville der ikke være nogen debat i dag?

»Jamen, man kan også omvendt sige, at når man bliver spurgt, om man ser sig selv som det ene eller det andet, bliver man nødt til at svare på det.«

»Jeg er bl.a. blevet spurgt, om jeg ser mig selv som næstformand, og jeg har sagt, at det gør jeg ikke. Og når jeg ikke gør det, er det, fordi næstformandsposten ofte er besat af nogle lidt yngre politikere i Venstre. Så alene alderen gør vel, at det ikke lige er aktuelt,« siger Inger Støjberg, der er 45 år – to år yngre end 47-årige Kristian Jensen.

Men hvad er det så, der afholder dig fra at gå ind i kampen og sige: Ja, jeg vil gerne i fremtiden påtage mig det her ansvar?

»Fordi jeg først og fremmest skal have gjort op med mig selv, om det er noget. Og det har jeg ikke gjort op med mig selv.«